En klubs resultater er defineret af dens økonomi.

Idrættens analyseinstitut (Idan) har i en analyse af fodbolden i Superligaen og 1.div defineret at cirka 75% af din placering, er defineret af din økonomi. Jeg kan kun anbefale at læse deres sammenligning af klubberne.

I nedenstående vil økonomien i klubben blive gennemgået samt benchmarket med holdene i Superligaen.

Hvordan har den økonomiske udvikling været i FC Midtjylland?

Mediano har lavet en grund podcast om netop FC Midtjylland og deres økonomiske strategier, lyt med her.

Rangering i Danmark
Siden sæsonen 2000/01 har FC Midtjylland været i ligaen det med alle placeringer i top 6 på nær to sæsoner! I oversigten herunder viser de seneste 8 sæsoner som modsvarer de regnskabsår der er medtaget i de forskellige klubbers analyse der er lavet.

blog fcm rangering

2011 4 Superliga
2012 3 Superliga
2013 6 Superliga
2014 3 Superliga
2015 1 Superliga
2016 3 Superliga
2017 4 Superliga
2018 1 Superliga

Omsætning

I de seneste 7 sæsoner har FC Midtjylland haft en nettoomsætning en enkelt gang over de 100 millioner, nemlig den sæson de nåede gruppespillet i Europa League, hvor klubben tjente over 30 millioner på dette.

blog fcm omsætning

Årets resultat
Det koster typisk penge at drive en fodboldklub, og branchen som sådan er ikke kendetegnet ved at der er overskud på forretningen.
Så længe der i kulissen er personer, der gerne dækker et underskud, så er det for klubben ikke et problem.

For FC Midtjylland har de de seneste 7 sæsoner kørt med underskud.

Samlet set har klubben de seneste 7 regnskaber tabt næsten 150 millioner.

blog fcm årets resultat

Personaleomkostninger
En klubs lønbudget er i følge IDAN, en afgørende indikator for for hvordan klubben kan ende i ligaen.

FC Midtjylland har investeret på dette område.

blog fcm personaleomk

Ansatte
Antallet af ansatte fortæller lidt om hvor meget klubben favner. Jo flere ansatte jo flere muligheder, og hvor det historisk i Superligaen har heddet fuldtidssetup for at kunne være med, så har der været undtagelser.

blog fcm antal ansatte

Gennemsnitsløn
Dette er udtryk for klubbens samlede personaleomkostninger i forhold til antal ansatte.

Dette giver en ide om hvad der bruges af midler. Men jo flere ansatte der er, så siger det mindre om hvad en gennemsnitlig spillerløn er.
En trup består typisk af omkring 25 spillere, og jo flere ansatte i andre funktioner der er som ikke er løntunge på samme måde, så kan det have en væsentlig betydning for gennemsnitslønnen.

blog fcm gns årsløn

% løn af omsætning
Financial Fairplay har som et af fokuspunkter at se på hvor mange penge bruger en klub på deres lønbudget i forhold til klubbens omsætning. På tværs af ligaer er der lavet forskellige regler for at en klub højest må have en bestemt procentsats.

I England har de i League One og League two lavet lønloft på 60% og 55% af omsætningen.

blog fcm %løn oms

Gæld
Gælden er interessant set med to primære faktorer
A) Hvem skylder klubben penge
B) Hvornår skal gælden forfalde

Er det banken der har lånt penge, så betyder det også renter, mens er det en ejer, så hjælper det som regel ofte hvis han er fan af klubben, for så kunne han stryge klubbens gæld til ham og som ofte vil gælden være rentefri.

blog fcm gæld i alt

Gæld i forhold til omsætning
Er gælden større en omsætningen i virksomheden så må den enkelte spørge sig selv, hvordan skal vi betale dette tilbage?

Men som skrevet ovenfor, det interessante er til hvem klubben har gæld. Er det banken eller er det personer som har klubben nær hjertet.

Er det personer med kærlighed for klubben, kan gælden som sådan ende med at være ligegyldig, da der måske ikke skal betales afdrag og renter, og at gælden med et pennestrøg kan blive sløjfet.

Skal klubben sælges, så er det ikke godt at have stor gæld, for hvem vil overtage en stor gæld! Selvom det er set at det ikke altid stopper nye ejere for at overtage klubber.

blog fcm gæld omsætning

Transferrettigheder
I klubbens regnskab er opgjort værdien af truppen, denne værdi giver et udtryk for hvor stærk en trup kan være.

Omend har du mange ældre og rutinerede spillere kan de være dyre i drift, men transferrettigheder på dem er ikke store.

FC Midtjylland har investeret i truppen de seneste sæsoner.

blog fcm transferrettigheder

Transfers
Her må tallene tages med forbehold, da det ikke altid er muligt at læse i et regnskab hvad der har været tjent penge på i forhold til transfers. Ligeså er er det ikke alle spillersalg eller køb som bliver oplyst, så nedenstående er med det forbehold.
Værdierne er opgjort i 1.000£

Overordnet set for hele perioden har FC Midtjylland et overskud på £ 41.469.000 eller i snit £ 2,2 mio om året for perioden i overskud.

Det er værd at bemærke at FC Midtjylland i godt 5 år inden klubben blev overtaget af Benham ikke investerde mange midler i spillerkøb, men med englænderens tiltræden i klubben, er der fundet midler til at investere i spillere, som sælges videre med god profit. Faktisk har klubben haft overskud siden sæson 2014/15 hvor Benham kom til på £ 21.660.000

blog fcm transfers

Når salg og køb trækkes fra hinanden, ser det årlige billede således ud. Igen er værdierne opgjort i £ 1.000.

blog fcm transferbalance

Tilskuere
Antallet af tilskuere til klubbens hjemmekampe giver en indikation om hvad der kan tjenes på selve kampdagen, men også hvor interessant en klub er for sponsorer.

FC Midtjylland har et stabilt snit på hjemmebanen til kampene i Superligaen. Stadion kan rummer 11.800.

Indtægter på kampdage er vigtige, skal klubben gå efter at udvide stadion på et tidspunkt?

blog fcm tilskuere

 

 

Benchmark

Hvordan ser det så ud for FC Midtjylland, når klubbens data sammenlignes med de øvrige klubber i Superligaen.

Omsætning
Målt på omsætning, så er FC Midtjylland rangeret som nummer 5! Det vidner om kvalitet at klubben trods dette kan levere resultater, trods en økonomi der er efter 4 andre klubber!

Hobro, Vendsyssel og Vejle har i deres seneste regnskab ikke oplyst deres omsætning, men et bud herfra er at Vejle har en omsætning på omkring 25 millioner og Hobro 17-20 millioner samt Vendsyssel på 12-14 millioner.

For FCK er det selve omsætningen i fodboldklubben og ikke hele koncernen.

blog superliga omsætning

Personaleomkostninger
Dette er det interessante parameter, Cirka 75% af en klubs placering af defineret af klubbens økonomi.

For OB er der tale om et bud, da tallet ikke fremgår af klubbens regnskab. Tallet er kommet ved at antage at 70% af klubbens omsætning i fodboldklubben går til løn.

FC Midtjylland kommer ind her som nummer 3, og det giver bedre forståelse for at klubben kontinuerligt er med i toppen af dansk fodbold.

At klubben 2 gange på de seneste 4 sæsoner har taget guld fortæller klubben har en god model.

blog superliga personaleomk

Ansatte
Antallet af ansatte siger igen noget om klubbens størrelse, hvor mange er der til at løfte opgaverne. Ofte høres fortællingen fra 1.div klubber om der skal løbes meget stærkere i Superligaen.

OB er sat til 0, da der ikke er i deres regnskab er opgjort antal ansatte i fodbold. Et bud er omkring 60 personer.

blog superliga antal ansatte

Gennemsnitsløn
Klubbens samlede personaleomkostninger i forhold til antal ansatte.
Selve spillerbudgettet er klart det mest løntunge, men det fremgår ikke at regnskaberne, derfor har en gennemsnitsløn en del at sige i forhold til antal ansatte.

Men det er stadig en forsigtig indikator på kvalitet i truppen, hvis lønniveau kan definere kvalitet.

Da OB ikke har opgjort lønbudget eller antal ansatte i fodbold, står klubben til 0

Nedenstående er således en gennemsnitlig årsløn.

 

blog superliga gnsløn

%løn af omsætning
Hvor presset er klubben, bruges det meste af klubbens økonomi på løn, så kan det blive kostbart og sætte klubben under økonomisk pres.

OB, Vejle, Vendsyssel og Hobro er ikke muligt at udregne da der mangler info.

I England har League One og League two en regel der hedder 60% og 55% af omsætning må anvendes til løn.

FC Midtjylland har presset deres lønbudget og skal de øge her, skal de øge deres indtjening, eller finde nye dygtige spillere der starter med en lavere løn, for så at blive skudt afsted med profit.

blog superliga %løn af omsætning

Gæld i forhold til omsætning
To klubber stikker ud nemlig FCK og OB. Det som skal gøres opmærksom på at her er det koncernens omsætning i forhold til selve koncernens gæld.

For klubberne er det interessant hvem gælden er til og hvorvidt gælden er rentebærende.

Er det bankgæld, skal der afdrages og der er renter, mens er gælden til private, er det ofte personer med en interesse i klubben, og derfor ikke nødvendigvis at de tager renter eller skal have afdrag, samt at gælden kan blive sløjfet!

blog superliga %gæld omsætning

Transferrettigheder
Hvor stærk er truppen, det giver dette en indikation på, omend har en klub kun ældre spillere, er de ikke så interessante udfra fra et transfersynspunkt da priserne på spillere typisk falder med alderen.

FC Midtjylland har en stærk trup som der er investeret i, og det forklarer også at klubben har taget guld.

blog superliga transferrettigheder

Tilskuere
FC Midtjylland har ligget stabilt, skal de kunne følge med de indtægter som Brøndby og FCK har, skal de øge, men det vil på sigt betyde et stadion med større kapacitet.blog superliga tilskuersnit

Konklusion
FC Midtjylland har fundet en god model. De er dygtige til at hente spillere udefra, som de gør bedre og kan sælge med profit, samtidig med de har spillere der kommer fra klubbens akademi, som ligeså  er et område de tjener penge på via spillersalg.

Skal FC Midtjylland kunne holde fast i toppen og udfordre FCK og Brøndby først og fremmest, skal de netop på scouting og spillersalg være gode, for de kan næppe hente samme indtægter på sponsorsiden som de to klubber, og tilskuermæssigt ligger de ligeså efter.

FC Midtjylland kan gå benhårdt efter at have den stærke trup, der gør de rimelig kontinuerligt kommer med i gruppespil i Europa League, for her er der 20 millioner at hente ved at kvalificere sig bare, så kommer der ekstra i form af sejre og evt. videre avancement.

Klubben kører med underskud, men så længe der er en ejer der dækker dette, så er det ikke et problem, men stopper Benham i klubben, og klubben skal have sorte tal i regnskabet, så bliver det næppe guld klubben går efter mere.

Men med det setup klubben har, så er det stadig en ambitiøs udfordrer til tronen i dansk fodbold, omend de med 2 guld i de seneste 4 sæsoner kan tillade sig at gøre rangen stridig som Danmarks stærkeste klub.

Afgørende er det dog at klubben kan fastholde deres model, for de er presset på deres lønbudget, der spiser en meget stor andel af klubbens omsætning.

Læs mere
Her er indlæggene om de andre klubber i Superligaen
Stabile SønderjyskE bliver bedre
OB, hvor skal vi hen du?
Horsens, succes med små midler
FC Nordsjælland med overskud
Esbjerg, blæser der nye vinde?
Vejle, tilbage i Superligaen men kan det hold 
Hobro, humlebien der kan flyve
AaB, stagnation i Nordjylland?
Vendsyssel, kan det holde?

Herunder er der links til klubberne i 1.div hvor der er set på deres regnskaber
Status på 1.div set med økonomiske briller
Lyngby
Silkeborg
FC Roskilde
HB Køge
Thisted
Viborg
FC Fredericia
Fremad Amager
Hvidovre
Næstved
Nykøbing FC

Advertisement