Hvis du lytter til podcast, så kan jeg anbefale denne her fra Mediano, hvor Dan Hammer og Peter Brüchman dykker ned i de 12 klubber i Superligaen 2020/21.
Her kommer de rundt om blandt andet FC Midtjylland og AGF, og en snak om at nok har FCM overhånden, men at AGF har ambitionen om at blive større end midtjyderne.
Men hvordan ser det egentlig ud, hvis der sammenlignes med de to klubber på det økonomiske, som på mange måder definere klubbens sportslige muligheder.
Så her en lille sammenligning af de to klubber for perioden 2010-2020.
Omsætning
Efter at have ligget på cirka samme niveau, så er FCM siden 2015 rykket fra AGF, dette skyldes sportslig succes og solide spillersalg.

Såfremt spillersalg tages ud af omsætningen for FC Midtjylland, så er klubberne mere lige

I det kommende regnskab, må det forventes at FCM runder 300 mio, grundet deltagelse i Champions League og dermed distancere AGF, men fortsætter AGF deres økonomiske vækst, bliver det interessant, specielt hvis AGF begynder at lave spillersalg der skæpper i kassen!
AGF har dog andre indtægter end ‘kun’ fodboldbenet, samt de har ligeså udvidet forretningen til et ligahold på kvindesiden.
Tages AGFs samlede indtægter med fra andre segmenter, så har FCM stadig overhånden, men den er ikke så stor.

Hvad tjener klubber penge på
Der er fem indtægtsområder
Område | Note |
TV penge | Den klub der slutter højest i Superligaen, vil typisk indkassere flest TV penge. Såfremt der er succes i Europa, vil der ligeså komme TV penge. FC Midtjylland har overhånden her |
Sponsorindtægter | FCM har ikke oplyst deres indtægter på dette felt, hvilket AGF har. AGF har overhånden her, og et bud er de ligger 10-15 mio højere. |
Entre- og kampindtægter | Klubbens tilskuertal i Superligaen giver en indikation på indtjening. AGF ligger en smule højere. Har en klub europæisk succes, vil det have betydning.. |
Præmiepenge Europa | Begge hold kvalificerede sig til spil i Europa, men med gruppespil for FCM, så kan de være tæt på 200 mio i indtjening. Mens AGF tjente omkring 2 mio.FCM har overhånden her |
Spillersalg | FCM har igen overhånden her |
Årets resultat
Set over hele perioden 2010-2020, så har FCM tabt 86 mio og AGF har tabt 122 mio.
Men, ses der på de seneste fire regnskaber, er billedet et andet. AGF har et lille overskud på 1,8 mio mens FCM har et overskud på 80 mio. Begge klubber har fået styr på driften. Dog er FCM afhængig af enten spillersalg eller europæisk succes
Det er interessant at FCM går fra et underskud på -52,7 mio til et overskud tre år senere på 67 mio fra 2015 til 2018.

Personaleomkostninger
I nedenstående gælder det alle ansatte i fodboldsegmentet, så det er alle fra spillertrup, trænere, ledelse, administration og andre.

AGF ligger meget stabilt på 60% af hvad FCM har, på den måde kommer AGF ikke nærmere FCM, faktisk er forskellen øget i kroner en smule.

Grafen herunder viser hvor mange flere penge FCM bruger på personaleomkostninger end AGF.

Antal ansatte
Med en stærkere økonomi, har FCM råd til at have flere ansatte. Der hvor AGF er anno 2020 med 80 ansatte, er hvor FCM var i 2010

Gennemsnitsløn spillertrup
Det er ikke oplyst i regnskaberne hvad udgifterne til lønnen er til spillertruppen, det er derfor et estimat, baseret på de oplysninger der er tilstede i regnskabet.

Løn som andel af omsætning
UEFA har en anbefaling der hedder 70%

Transferrettigheder
En klub kan opgøre transferrettighederne, eller det som også hedder immaterielle rettigheder forskelligt. Som udgangspunkt skal det forstås som den værdi klubben har lagt ind i truppen.
Et eksempel, købes en spiller til 3 mill på en treårig kontrakt, vil den immaterielle værdi fra starte være 3 mill, og efter et år falde til 2 mill.
Men mange forhold kan spille ind.

Aktiver
Aktiver defineres af årsregnskabsloven som:
Ressourcer, som er under virksomhedens kontrol som et resultat af tidligere begivenheder og hvorfra fremtidige økonomiske fordele forventes at tilflyde virksomheden.
Der kan være forskellige aktiver, som samlet set er klubbens aktiver.
Immaterielle anlægsaktiver
Goodwill, trupværdi
Materielle anlægsaktiver
Ejendomme bla
Omsætningsaktiver
Varelager, tilgodehavender fra salg og Likvide beholdninger

Gæld
Det er som sådan ikke et problem at have gæld, det interessante er under hvilke vilkår gælden er.

Gæld i forhold til aktiver
Nok har FCM større gæld, men det er mere interessant at se på gælden i forhold til aktiverne

Tilskuersnit hjemmebane
Med tanke på der er langt flere mennesker i Århus end Herning, så burde AGF kunne få flere på stadion.

Opsummering
FC Midtjylland ligger cirka 40 millioner højere på posten personaleomkostninger. Så længe de gør det, vil de i det lange løb være sportslig stærkere end AGF.
Forudsætningen for at FCM kan dette, er at de har et spillersalg der er højere end AGF samt at de har succes i Europa.
Det bliver interessant at se hvordan FCM bruger de 200 mio de tjener på Champions League, for kan du som lub komme med i Champions League gruppespil (der hvor de store penge er) hvert 4.år, ja så kan FCM tillade sig at have underskud på 50 mio om året, og stadig gå i nul.
Skrækscenariet er AaBs deltagelse i Champions League 2008/09 hvor klubben kom i gruppespil. det gav en rekordindtjening, så AaB havde en omsætning på 251 mio.
AaB øgede personaleomkostningerne med 50%, men fik ikke succes efterfølgende, og hang dermed på løntunge spillere, og tabte de næste 3 regnskaber samlet set 180 mio inden klubben igen havde tilpasset deres personaleomkostninger.
Skal AGF kunne tage tronen fra FCM, skal de øge deres omsætning, de har et godt udgangspunkt med en højere omsætning på sponsor- og kampdagsindtægter.
Kan AGF få spillersalg der hedder 30-50 mio om året (eller mere), så begynder det at ligne noget. Med et nyt stadion på vej, bliver der skabt rum for øgede indtægter.
Men AGF må nok indstille sig på, at FCM i nogle år har overhånden, og fansene må væbne sig med tålmod, med mindre FCM ikke fortsætter deres succes med spillersalg og succes i Europa.
Dette indlæg kan frit bruges af andre medier, så længe der linkes og skribenten krediteres.
Læs mere:
https://steenhouman.com/2020/09/29/fodbold-provinsens-udfordrer-til-fc-midtjylland/
https://steenhouman.com/2020/12/14/fodbold-fc-midtjylland-er-ramt-okonomisk-med-underskud-pa-195-mio-i-seneste-regnskab/
https://steenhouman.com/2019/11/02/fc-midtjylland-og-pengetanken/
https://steenhouman.com/2018/08/12/fc-midtjylland-udfordrer-toppen/
https://steenhouman.com/2019/07/26/agf-som-tophold-i-superligaen/
https://steenhouman.com/2020/09/24/fodbold-agf-med-overskud-styrker-de-sportslige-ambitioner/
https://steenhouman.com/2020/09/24/fodbold-agf-med-overskud-styrker-de-sportslige-ambitioner/
https://steenhouman.com/2020/07/27/fodbold-klubbernes-oekonomiske-karakterbog-2019/
https://steenhouman.com/2020/05/31/dansk-fodbold-hvem-har-foerertroejen-paa-oekonomisk-de-seneste-20-aar/
https://steenhouman.com/2020/03/02/hvad-er-gennemsnitsloennen-i-fodbold-i-de-danske-topklubber/
Det skal måske også bemærkes at tv-pengene ændrer sig, fremover bliver der ikke udbetalt flere penge for at vinde kampe. Til gengæld vil der bliver udbetalt flere penge fra markedspuljen, hvor AGF allerede nu får mere end FCM:
https://ekstrabladet.dk/sport/fodbold/dansk_fodbold/superligaen/millionregn-over-superligaen/8393208