Superligaen er gået på vinterferie, og det er tid at se på, hvordan har klubberne klaret sig i forhold til deres økonomi.

Før sæsonen, kom dette indlæg, som gav et bud på, hvordan Superligaen ville ende, hvis der blev set med de økonomiske briller.

Bud på placeringPlacering vinterpausenForskelKlub
16-5FC København
211FC Midtjylland
321Brøndby
431AGF
58-3FC Nordsjælland
69-3OB
770AaB
810-2Vejle
945Randers
1011-1Horsens
1156SønderjyskE
12120Lyngby

Status

Seks af klubberne ligger placeret indenfor en placering af hvad der var forventet. Vejle, ja to point mere og de havde ligget præcis som tilsigtet.

Som regel vil der være 1-2 klubber der enten over- eller underpræsterer, mens resten mere eller mindre ender som de burde!

Stærkt arbejde

Det er at lette på hatten over det som Randers og SønderjyskE har præsteret, det er stærkt og solidt arbejde

Ikke helt tilfreds

FC Nordsjælland og OB kan ikke være helt tilfredse. For FC Nordsjælland er det vigtigste at undgå nedrykning i forhold til klubbens forretningsmodel, så de kan bedre tillade sig at skuffe.

Dumpet

FC København er dumpet, en placering som nummer 6 er ikke tilfredsstillende, om end formen hos klubben er hastigt opadgående, og det ville overraske hvis klubben ikke kommer højere op.

Forskel i placeringKlubber
0AaB og Lyngby
1FC Midtjylland, Brøndby, AGF og Horsens
2Vejle
3FC Nordsjælland og OB
4
5Randers og FC København
6SønderjyskE

Sammenhæng mellem point og personaleomkostninger

Klubberne oplyser ikke deres samlede lønsum på spillertruppen, derfor er det personaleomkostninger der bliver brugt. Dette dækker over alle ansatte i klubben.

At FC København i den grad har underpræsteret, gør at sammenhængen er nede på 23%, hvor den normalt ligger på 70% når sæsonen er slut.

Den stiplede linje viser om klubberne har over- eller underpræsteret. Ligger en klub under, har den klaret sig bedre end forventet, og omvendt

Kommentarer om hver enkelt klub

FC Midtjylland, de ligger med hvor det var forventet. Klubben skal ligge i top 3.

Brøndby, selvom mange Brøndbyfans nok ser det som positivt og overraskende at være med i toppen med et ungt hold. Så skal Brøndby være top 3 med det lønbudget.

AGF, de ligger en 40 millioner fra i løn, for at komme med i top 3. Skal det lykkedes for AGF at komme i top3, skal en af FCK, Brøndby og FCM snuble, hvad FCK har gjort.

Randers, har leveret varen og en 4.plads er flot arbejde. Klubbens økonomi tilsiger de er 15 mio fra at være top 6, målt på lønbudget!

SønderjyskE, de har i så mange sæsoner leveret bedre end hvad budgettet tilsiger. Det er flot arbejde. Klubbens budget siger nærmere at de burde flirte med nedrykningsstregen.

FC København, de skal være nummer 1, så en 6.plads er bare skuffende. Foråret for klubben vil være en lang kamp for at hale ind på toppen.

AaB, klubben ligger præcis som økonomien tilsiger, og AaB har en stram økonomi, om en placering mellem 5-7 er det realistiske! Skal klubben i top 3, skal der øges med 45 mio på lønbudget, for at matche.

FC Nordsjælland, en klar defineret forretningsmodel sikrer klubben har en solid økonomi via spillersalg. Klubben skal egentlig bare undgå at rykke ned, placering er ud fra den betragtning mindre vigtig.

OB, burde ligge lidt bedre placeret, men realistist, vil OB ligge i feltet 5-7, og i ny og næ kunne snuse med til top 4. Men top 3, er urealistisk.

Vejle, en 10.plads er midt i det felt klubben må forventes at lande i. Økonomien siger Vejle skal ligge mellem nr.8-12. Skal klubben op i top 6, så skal der øges med 15 mio på lønbudget!

Horsens, økonomien siger at klubben skal ligge mellem 8-12, men mere realistisk 10-12. Så Horsens ligger præcis som de burde. Om end pointhøsten er mindre forventet.

Lyngby, med laveste lønbudget ligger klubben hvor de burde, klubben ligger lidt under de øvrige klubber i bundstriden med 26,2 mio mod Horsens og SønderjyskE på 33 mio.

Kan der skrues på gashåndtaget?

Hvor stor en del af omsætningen bruges på lønkroner, giver en indikation på om der er luft i budgettet til at satse.

UEFAs anbefaling er at en klub ligger på 70#

Selvklart, kan en klub bevidst vælge at gå efter et underskud i jagten på sportslig succes, hvilket jo enten betyder at den regning skal betales senere, eller dækkes ind af ejerkredsen.

Spillertruppens årsløn gennemsnit

Jo højere løn en klub kan give, jo bedre spillere kan den tiltrække.

Læs mere:

https://steenhouman.com/2020/05/09/er-superligaen-gaaet-i-staa-oekonomisk/
https://steenhouman.com/2020/07/28/fodbold-hvilken-superligaklubber-giver-mest-spilletid-til-unge-spillere/
https://steenhouman.com/2020/12/26/fodbold-fcm-agf-en-okonomisk-sammenligning/
https://steenhouman.com/2020/12/22/fodbold-hvem-ejer-de-danske-klubber-og-hvor-mange-er-pa-udenlandske-haender/
https://steenhouman.com/2020/10/01/fodbold-lonudvikling-top-16-siden-2005/

Note:

I ovenstående er brugt klubbernes seneste regnskaber, for FCM, AGF, Randers og SønderjyskE er det deres 2019/20 regnskab, mens de øvrige er for 2019/20. Det giver en vis usikkerhed. Ligeså er nogle regnskaber fra sommer til sommer, mens andre følger kalenderåret.

Personaleomkostninger, dækker alle ansatte i klubberne, og klubberne oplyser ikke deres lønsum på selve spillertruppen.

Ikke alle klubber har oplyst deres nettoomsætning, den er sat ud fra et estimat: Omsætning=((Personaleomkostninger/defineret %sats) + årets resultat.

For de klubber med andre økonomiske segmenter, er kun medtaget for selve fodboldsegment.