FC Fredericia har etableret sig som et stabilt 1.divisionshold, og set over de seneste sæsoner siden 2011, har de blot en enkelt gang været at finde i bunden i rækken, mens resten af sæsonerne er blevet til placeringer i midten af rækken.

Men ser vi på FC Fredericia med de økonomiske øjne, er klubben så et midterhold eller?

Idrættens analyseinstitut (Idan) har i en analyse af fodbolden i Superligaen og 1.div defineret at cirka 75% af din placering, er defineret af din økonomi.

I nedenstående vil økonomien i klubben blive gennemgået samt benchmarket med holdene i 1.div.

Placering 1.div
2011 nr.7
2012 nr.7
2013 nr.5
2014 nr.8
2015 nr.10
2016 nr.6
2017 nr.6
2018 nr.6

Omsætning
Klubben ligger stabilt, og har fra 2011 til 2017 øget omsætningen med godt 2 millioner, omend klubben har været højere oppe i omsætning med næsten 15 millioner i 2014.
blog fc fredericia omsætning

Årets resultat
Fodbold koster penge, og siden 2011 regnskabet, har FC Fredericia tabt små 14 millioner samlet set. Men så længe der er sponsorer der er klar til at dække tabet, er det ikke et problem. To gange siden 2011, har klubben haft sorte tal.

blog fc fredericia årets resultat

Gæld
Gælden er ikke alarmerende høj, men bortset fra et enkelt år, så går det den forkerte vej
blog fc fredericia gæld

Gæld i forhold til omsætning
Jo større denne andel er, jo mindre godt. FC Fredericia har en tendens i den forkerte retning
blog fc fredericia gæld omsætning

Personale omkostninger
En klubs lønbudget er i følge IDAN, en afgørende indikator for for hvordan klubben kan ende i ligaen.
FC Fredericia har haft et stabilt lønbudget, men det seneste regnskabsår, har det været noget mindre med i alt 1,7 mio, hvilket også betød at regnskabet gav sorte tal.
Er det et signal om ønsket om at klubben ønsker et regnskab i balance? Det kan betyde at klubben skal se mere nedad i ligaen end opad?

blog fc fredericia personale

Lønbudget sat i forhold til klubbens omsætning er gået fra en meget høj andel til 65%. I forhold til signalerne fra UEFA om Financial Fairplay, hvor der påpeges at en klub maks bør bruge en hvis del af klubbens omsætning på lønnen, så er FC Fredericia fint med.

blog fc fredericia %løn

Tilskuere
Jo flere tilskuere du har som klub, jo bedre er klubbens mulighed for at tjene penge på kampdagene, men ligeså muligheden for at være attraktiv for sponsorer.
For FC Fredericia er der noget at arbejde med på dette område.

blog fc fredericia tilskuere

Sammenligning med 1.div

Omsætning
Ikke alle klubber offentliggør klubbens samlede omsætning, derfor er en del klubber sat til nul.
blog fodbold omsætning 1.div

Personaleomkostninger
Klubbens regnskab på dette område, indikerer hvilket niveau du er på, og hvor henne i ligaen den enkelte klub kan forvente at placere sig.

FC Fredericia placerer sig til at være midt i feltet, og skal nok kigge sig mere over skulderen end opad, omend kan klubben øge på dette område, er der ikke langt til at være med længere fremme.

For nedrykkerne Lyngby og Silkeborg ligger de klart i top med lønudgifter, men hvor specielt i Lyngby er det nok forventeligt med en kraftig reducering, mens Silkeborg nok vil ligge på samme niveau som i Superligaen. For Helsingør der rykkede op med et lavt lønbudget (uofficielt 3,2 mio), så må det forventes at Helsingør nok vil have samme størrelse eller lidt mere i den kommende sæson.
Thisted har ikke oplyst deres personaleomkostninger, men med en omsætning på knap 8 mio, så må det forventes at klubbens lønbudget ligger på 5-6 mio.

blog fodbold 1.div personaleomk

Ansatte
1.division kan deles op i 3 grupperinger, de klubber der har et fuldt etableret fuldtidssetup, de klubber der lige netop har fuldtidssetip og så klubben hvor der endnu ikke er fuldtidssetup.
FC Fredericia ligger i mellemgruppen, men de har skåret, fra 28 ansatte til 21 i det seneste regnskabsår!

Om Lyngby kan fastholde det antal fastansatte de har er nok tvivlsomt.

blog 1.div ansatte

Gennemsnitsløn
Et er at have et fuldtidssetup, men hvad er gennemsnitslønnen for den enkelte klub, dette kan være en indikator på kvalitet i spillertruppen, omend klubberne der er oprykkere og nedrykkere kan være påvirket af dette.

FC Fredericia placerer sig igen midt i feltet

blog 1.div gns løn

Gæld
Sammenlignet med øvrige klubber i 1.div, ligger FC Fredericia i den pæne ende.
blog 1.div gæld

Tilskuere
Nedrykkerne fra Superligaen havde det højeste snit i forrige sæson, men må nok formodes at det falder i denne sæson.
FC Fredericia ligger sammen med en del andre klubber i den lave ende med deres tilskuersnit på hjemmebanen.

blog 1.div tilskuersnit2

Konklusion
FC Fredericia ligner et hold der vil være at finde i midten af rækken i den kommende sæson. Omend kan klubben øge deres indtægter, kan der være mere grund til at kigge op end som det er nu, hvor det nok nærmere er bunden der skal kigges mod

Læs mere
https://steenhouman.com/2018/06/22/fremad-amager-med-pil-opad/
https://steenhouman.com/2018/06/20/hvidovre-vanskelige-forudsaetninger-i-1-div/

 

 

Advertisement