En af mine favorit podcast er Medianos Superliga for voksne, som kredser meget om strategi og økonomi, og når denne side nu omhandler meget om økonomi i sportens verden, så er det en podcast der er værd at lytte til.

I det seneste afsnit #50 debatteres der blandt andet hvem der skummer fløden, hvilket er spillerne via høje lønninger, men også udfordringen med forskellene og usikkerhederne i klubbernes økonomi, hvor langt de fleste har underskud over tid.

Det betyder klubberne løbende må have tilført kapital, og her er det ejerkredsen der har den opgave!

Der kan gøres noget!

I verdens mest kapitalistiske samfund USA, her har de store ligaer gjort deres tiltag, for at sikre økonomisk bæredygtighed, dette via lønloft og en fordeling af ressourcerne som vil få Enhedslisten til at klappe i hænderne.

Det afgørende for de fire store ligaer er at have spænding, så produktet er interessant og dermed tjener penge (til ejerne).

Set i det lys, så kunne de danske klubber overveje at:

TV penge
Som det er nu, så fordeles midlerne således
Solidaritetspuljen
Placeringspuljen
Markedspuljen
Kamppuljen

Men hvis klubberne valgte at dele lige over, ville det sikre hver klub knap 23 mio!

Matchdayindtægter
Indtægter på dagen fordeles med en procentfordeling, det kunne være 60/40 til hjemmeholdet. Seasonticket er ikke indeholdt, og inden indtægter opdeles er der fratrukket udgifter til dagens frivillige mm.

Præmiepenge Europa
En procentdel af disse, bliver fordelt solidarisk til klubberne. I seneste sæson hentede FCK, Brøndby, FC Midtjylland og Randers 218 mio i præmiepenge.
Hvis 50% af disse blev fordelt solidarisk, ville det betyde 9 mio i alle 12 klubkasser

Fordele og ulemper

Ingen tvivl om fordelen er at Superligaen vil blive tættere, når der er en mere solidarisk fordeling af midlerne, men der vil være to andre områder som vil kræve opmærksomhed.

A) Afstanden mellem Superligaen og 1.division vil øges økonomisk, det er dyrt at rykke ned, for mange klubber vil de flere midler de vil få være en stor procentdel af deres omsætning

B) Danske klubber vil være mindre konkurrencedygtige i Europa. Når klubberne der gør det godt økonomisk, skal dele ud af specielt præmiepenge fra Europa, så svækkes de i forhold til de hold de kæmper med fra andre lande, og dermed kan der komme markant færre indtægter samlet set.

Advertisement