Det helt enkle svar på det spørgsmål, ja det er jo hvad den nuværende ejer vælger at sælge sin aktieandel til.
Jan Bech ejer 50% af klubben, og det er reelt den pris en køber af klubben skal forhandle om.
Selve markedsværdien på klubben på aktiemarkedet, ja det 352 mio (26/6-2022), så hvis en ny ejer skal købe 50% af klubben, ja så er klubben til salg for 176 mio.
Men er det så en pris som den nuværende ejer er tilfreds med?
En anden måde at værdisætte en klubs værdi på, er via Markhams multivariate metode, som ser på bla. hvad klubben omsætter, har af gæld, har af aktiver, transferrettigheder, udnyttelse af stadion.
Med afsæt i den model, så er klubben 415 mio værd, med afsæt af et gennemsnit seneste tre regnskaber

Kursudviklingen på aktien har været således de seneste 5 år, været som herunder.

og siden introduktionen tilbage i 2009, ja der har udviklingen været således

Så prisen for Brøndby kunne ligge mellem 150-250 mio
Hvad vil en ny ejer så med Brøndby?
Det er det gode spørgsmål for der er fire gode grunde til at købe en klub.
- Politisk (positiv pr, brand building)
- Økonomi (Maximere økonomisk profit)
- Lokal (stærke relationer til det lokale)
- Supportere køber klubben
I England har de denne beskrivelse
Love, vanity or insanity, that’s the only reason to buy a club!
Meldingerne om en ny amerikansk ejer (David Blitzer) eller den anden gruppe Sport Republic har lydt længe, og der er ingen tvivl om, begge går ind i det for at tjene penge. Selvom Brøndby dog kunne spille en vigtig rolle i en anden sammenhæng i de to ejerskaber.
Hvordan tjene penge?
Der er flere måder at kunne tjene penge på ved at eje en klub.
A) Øge værdien af klubben, så køber du klubben for 175 mio, og kan sælge for 300 mio
B) Låne klubben penge til at øge sportslige budget, og tage renter af det. Fodboldklubber er risky business og kan ikke bare låne penge til at købe spillere for.
C) At der udloddes på aktierne
D) At en del af et overskud fordeles blandt ejerne (sker hos Man U hvor der i 2016-2020 blev udbetalt £20 mio i dividende til ejerne om året)
Hvordan øger Brøndby sin værdi?
Det er egentlig ganske nemt, det sker ved at vinde kampe. Det vanskelige er så at vinde kampene!
For vinder du kampe, så stiger klubbens muligheder for at komme med i det lukrative gruppespil i Europa, samt spillernes værdi vil stige og der kan tjenes penge på spillersalg.
Den anden måde at øge værdi, er ved at klubben kører med overskud, det forudsætter succes med spillersalg på et andet niveau end hidtil.
60-70% af din sportslige succes
Ja den er defineret af din økonomi, så skal Brøndby vinde flere kampe, så skal de øge deres sportslige succes, med mindre klubben er tilfreds med at være nummer 3, med et AGF hold pustende dem i nakken.
FC Midtjyllands sportslige budget er præget af en stor bonus fra deltagelse i gruppespil i Champions League, og vil ligge lavere men dog højere end Brøndby.
Så realistisk skal Brøndby øge sin omsætning markant, for at kunne øge det sportslige budget, med mindre ejerne pumper midler ind, og det interessante er så hvordan vælger ejerne at øge det sportslige budget.
Er det via nye aktier eller lån, med eller uden renter

Rollen som feederklub
De to nye ejere der er nævnt har begge relationer til en klub i Premier League, det via medejerskab i Crystal Palace (David Blitzer) samt en klub på sydkysten (Sport Republic), sorry som fan af Portsmouth kan den klub ikke nævnes her… 🙂
For begge klubber, og for alle engelske klubber, gælder at reglerne er ændret efter Brexit i forhold til arbejdstilladelse. Det betyder at unge talenter der ikke lever op til kravene ikke kan komme til England. Her giver det god mening for engelske klubber, at have en klub hvor talenterne kan komme hen.
Som fan, ja der er ens klub altid nummer 1, og rollen som feederklub, det er ikke en god følelse. Men prøv at se på FC Midtjylland, hvor ejeren har sin kærlighed hos Brentford. Her har der været transfers mellem de to klubber og det går begge veje.
At FCM heller ikke bliver udnyttet kan se på en transfer som Frank Onyeka, som efter sigende blev solgt for omkring 70 mio, hvilket er en fair pris.
Så en rolle som feederklub er ikke nødvendigvis dårligt. En spiller som Onyeka var blevet solgt ligegyldigt hvad.
Hvor er klubben når ejeren er væk
Det interessante spørgsmål, som først kendes når ejerne er skiftet, er hvor klubben står i forbindelse med et ejerskifte?
Ejere kommer og går, men fansene består
Det er blot at se på danske og engelske klubber, for at se hvilket kaos der kan komme, når en ejer enten ikke kan eller vil understøtte en klub økonomisk. Hvor stiller det så klubben?
I Danmark har Lyngby og Fremad Amager oplevet en konkurs, og begge klubber har sammen med klubber som Vendsyssel og Jammerbugt været i problemer med økonomi i forbindelse med ejerskifte.
I England er det blot at se på en klub som Derby, som er i alvorlige problemer økonomisk, men forhåbentlig bliver reddet.
Brøndby økonomiske nøgletal
Herunder en lille gennemgang af klubbens økonomiske udvikling siden 1991. Er der enkelte huller, så skyldes det at det ikke er muligt at finde de oplysninger.
Dette indlæg kan frit bruges af andre, så længe der krediteres og linkes














Note: Ikke alle oplysninger er tilgængelige i regnskaber, derfor er årsløn, sportslig budget, løn i % af nettoomsætning et estimat. Tilskuertal for 2021 er sat til 0, det var coronaåret
Kilde: Brøndbys regnskaber