Før hver sæson gives et bud på hvordan rækken slutter, hvis der ses med de økonomiske briller. Over tid, så er en klubs sportslige succes mellem 60-70% defineret ud fra klubbens økonomi.

Før denne sæson, der gav jeg dette bud på slutstillingen i den danske 1.division

KlubBud på placeringNuværende stillingForskel
Esbjerg18-7
Horsens24-2
Lyngby330
Hobro411-7
Fremad Amager512-7
Vendsyssel69-3
HB Køge770
Helsingør817
Fredericia954
Nykøbig FC1064
Hvidovre1129
Jammerbugt12102

Når hele fem af klubberne er markant fra hvor de burde ligge placeret, så er det ret interessant, udover at skribenten kan græmmes over at reglen om de 60-70% ikke holder stik.

Men et hold stikker i den grad ud positivt, nemlig Hvidovre!

Hvidovre

Klubben var i forudsigelsen herfra sat til at rykke ud, og nu ligger de til at rykke op!

Det er against all odds, og det er bare at sige godt arbejde til klubbens trænere og spillere. Respekt.

Men det er ret interessant, for desværre for Hvidovre, vil reglen om de 60-70% desværre indhente dem, men hvad har Hvidovre af handle muligheder, hvis de rykker op.

Oprykning?

Hvis Hvidovre rykker op, så betyder det økonomisk at klubben får tilført mindst 10-15 mio i TV penge (kan blive højere), samt det må forventes at sponsorindtægter og matchday indtægter stiger, men ikke markant.

Så det enkle spørgsmål er, hvad gør klubben med de øgede indtægter?

Model A

Klubben kan vælge at få fuldtidssetup og give spillerne en løn der nok er i den lave ende i forhold til konkurrenterne.

Det har to mulige scenarier, hvis Hvidovre rykker ned, så står de med en trup de ganske enkelt ikke har råd til og klubben vil være udfordret økonomisk og det må antages at dele af truppen forsvinder

Bliver klubben oppe, så vil der være spillere der har præsteret flot, det betyder at der kommer bud fra andre klubber, både danske og udenlandske klubber.

Det betyder en svækkelse af truppen, men penge i klubkassen, og spørgsmålet for Hvidovre er om de stadig kan tiltrække dygtige nok spillere til klubben, og undgå nedrykning. For økonomien i klubben vil være markant lavere end de øvrige klubber. Selvsagt kan der være spillere der ser Hvidovre som springbrædt til en bedre karriere, men en strategi at satse på lykkeriddere er farlig.

Model B

Klubben køre videre med et lidt udvidet deltudssetup, det vil med stor sikkerhed betyde en sikker nedrykning, men også at klubben vil have en del kroner i klubkassen.

Spørgsmålet er så hvad gør klubben.

Kører den videre på et lidt dyrere setup end der er råd til, så længe pengene varer ved, eller bliver der investeret i klubbens infrastruktur

Model C

Klubben sættes til salg, så der kan komme investorer der kan sikre en økonomi, så Hvidovre kan være med i Superligaen. Dette ville betyde at udover TV penge, skal der nok en 15-25 mio ind hver sæson. En investor vil gerne have penge retur, så Hvidovre skal sandsynligvis være en selling club.

Men vil en investor tro på at Hvidovre kan sælge spillere for mere end hvad der skal investeres?

Skulle Hvidovre sælges, ville den ikke koste meget, mellem 1-5 mio.

Udfordringen

Har du sportslig succes og præsterer bedre end dit budget egentlig tilsiger, så giver det en positiv energi og omtale til klubben.

Men der er en udfordring, for præsterer en klub bedre end budgettet tilsiger, så er der spillere der præsterer godt, og de bliver attraktive for andre klubber.

I Hvidovres tilfælde, er mange af spillerne ikke på fuldtid, samt at mange af spillerne vil være på en løn, der ikke er på det niveau spillere af samme kaliber har.

Derfor kan Hvidovre ganske som andre klubber i samme situation, miste deres profiler, og nok få en lille skilling i klubkassen. Udfordring er så om klubben kan hente spillere til af samme kvalitet.

Dermed opfylder 60-70% modellen sig over tid, for spillere med kvalitet, vil blive hentet til klubber der kan betale bedre løn.

Økonomien

Hvidovre taber penge som det er nu, de sidste 7 regnskaber har været med røde tal, nuvel ikke meget, men over tid løber det op.

Antal ansatte dækker over hvor mange fuldtidsansatte der er samlet set, det vil sige hvis der er er to på ½ tid, tæller det som 1. Klubben har ikke oplyst antal ansatte optil 2015.

Gælden stiger for hvert år, da Hvidovre har underskud, men gælden er ikke større end at en rig ny ejer med et snuptag kan fjerne den.

Selvom gælden ikke er specielt stor, så er den det i forhold til aktiverne, gælden er større end den værdi (aktiver) der er i klubben.

Klubværdi er ikke højere, da klubben ligger lavt på aktiver, og har en stor gæld i forhold til aktiverne. Skulle Hvidovre sælges, ville prisen nok ligge mellem 1-5 mio, da en ejer overtager gælden. Derfor en lav pris.

Hvad skal Hvidovre gøre?

Klubben skal selvklart gå efter oprykning, og så kommer det spændende spørgsmål, hvad gør klubben, den kan i worst case spænde buen for stramt og sætte sig dyrt lønmæssigt, så en nedrykning ville betyder at klubben vil have større underskud, end hvad den har nu, og det kan presse klubben. Kan klubben ikke finde de midler eller spillere af kvalitet, kan det betyde nedrykning to år i streg, så ledelsen i Hvidovre står overfor et spændende strategisk valg.

Historisk

Så er Hobro og Helsingør to klubber der mere eller mindre har været i samme situation, for begge betød det nedrykning igen, Helsingør med det samme, men efter ejerskifte er de på vej til mig, mens Hobro kæmper med at finde ud af hvad vej klubben skal.

Så rykker Hvidovre op, så får de en oplevelse, men den kan blive kortvarig og kostbar på den lange bane.

Advertisement