6 gange har der været U19 VM, og Sverige har hentet 4 guld og 2 sølv, så hvordan kan svenske trænere på ungdomssiden være inkompetente?

Det skyldes et enkelt matematisk regnestykke, som jeg kommer tilbage til.

For selvfølgelig er der masser af dygtige trænere i Sverige, men Sverige er røget i samme fælde, som store etablerede idrætter som håndbold, fodbold, ishockey, basketball og volleyball.

Nemlig syndromet med at vælge de spillere der er fysisk stærke og tidligt udviklede som ungdomsspillere, og mere eller mindre kassere/skræmme sent udviklede og sent fødte på året spillere væk.

Hvordan det?

Jo hvis du har læst mit indlæg der hedder lidt om talentudvikling, hvor jeg skriver om det at vinde sat op mod det at udvikle.

Her beskriver jeg lidt hvad det er der sker blandt de forældrer der tror det handler om at vinde, og trækker en voksenverden ned over børnene! Der sker det enkle, at forældrene vil vinde, og de går efter de stærke spillere, som ofte er dem der er født først på året.

Resultatet er at når du skal udtage til landshold i ungdomsregi, så vil en majoritet af spillerne være født i det første kvartal på året!
Jeg stillede spørgsmålet her på bloggen, hvad tror du? hvor mange spillere i de sidste tre svenske VM trupper, er født det første kvartal på året?

Svaret kommer nu, og det viser at Sverige er faldet i fælden, og godt nok er de førende på ungdomsfronten, men skyldes det mere at de andre bare ikke har samme niveau, og samme antal spillere at vælge imellem.

Det svenske resultat er således:

spillere  født procent
28 1.kvartal 47
12 2.kvartal 20
11 3.kvartal 18
9 4.kvartal 15

Dommen er klar, næsten dobbelt så mange spillere født i de første 6 måneder, i forhold til resten af året, og næsten 50% af alle spillerne er født i de tre første måneder.

Så jo, Sverige har en række inkompetente klubtrænere, der tænker mere på at vinde end på at udvikle.

Hvad kan man så gøre ved det, jo her er det at holdturneringen bliver et middel til at regulere dette!

For der er en række meget dygtige trænere og ledere i Sverige, og de har sat dette tiltag i sving.
Den svenske udviklingsmodel, hvor der bliver tænkt ungdomsfloorball på en hel anden måde, og hvor der er taget afsæt i LTAD modellen.

Det interessante bliver at se det svenske U19 landshold om 10-12 pr, om der er kommet mere jævn fordeling på året hvornår spillerne er født, for dette er afgørende for om modellen er lykkedes,

Må tilstå, at jeg gerne så LTAD indført i dansk floorball, men hidtil har turneringen i Danmark været en kopi af voksenfloorball trukket ned over børnene.

Vi skal lave et tilbud, der tilgodeser ALLE børn og hvor det i turneringen, INTET incitament er til at vinde. For der findes en flok inkompetente trænere i ungdomsfloorball, også i Danmark!

Advertisement