The secret floorballplayer del 3

I denne del vil jeg sætte lidt fokus på bestyrelsesarbejde. Jeg synes et af dansk floorballs helt store problemer er mangel på kompetente folk i bestyrelserne. Jeg vil prøve at komme lidt nærmere ind på forkerte og rigtige beslutninger som kan få store konsekvenser for de enkelte klubber, men i særdeleshed også floorball-Danmark.

Jeg ved at jeg, i dette afsnit, vil komme til at træde nogen over tæerne, som gør en stor indsats, efter bedste evne. Men jeg er nødt til at fremhæve det, så der forhåbentlig kan komme fokus på, hvor vigtigt det er, at der er nogle dygtige og kompetente folk i bestyrelserne, f.eks. erhvervsledere.

Helsingør
I Helsingør er der i min optik noget, der minder om en professionel bestyrelse. Der er en klar strategi for, hvad man vil og hvor man vil hen. Deres seneste ide med web-tv, hvor man kan følge med i, hvad der rør sig i klubben, er også et yderst spændende tiltag, der kan lokke nye sponsorere til klubben og give opbakning i og omkring byen. Dette har dog ikke afspejlet sig på banen endnu, men jeg er sikker på at hvis man fortsætter det gode og hårde arbejde i bestyrelsen, vil Helsingør Floorball Klub være at se i toppen af dansk floorball de næste mange år.

Benløse
Benløse virker også til at være rigtig godt organiseret. Man har en plan om at satse på ungdomsarbejdet hvilket har givet pote med deres mange medlemmer og de har deres helt egen fødekæde til første holdet. Man kan så være enig eller uenig i strategien i, at satse så meget på bredden, men der er ingen tvivl om, at de i bestyrelsen gør et godt stykke arbejde. De vil altid stå godt rustet, selvom de skulle miste 4-5 profiler fra deres første hold, da de har en fødekæde de kan hente spillere fra.

Hafnia
Så er det også ved at være slut med de rosende ord til bestyrelserne.

Hafnia er gået fra at være en topklub i dansk floorball, til nu at ligge i bunden, uden nogen form for strategi eller handlingsplan. Der er stort set aldrig tilskuere til deres kampe og mig bekendt ingen sponsorer. Ydermere har man ansat en cheftræner som efter ganske kort tid stoppede igen uden at omverdenen har hørt noget til dette, og deres fremtidige strategi. Hafnia har også forsøgt at agere bremseklods for en landsdækkende liga, måske mest af alt fordi der går mange år inden de vil kunne kalde sig ligaklub igen. Så alt i alt er det vel godt at man får lavet den landsdækkende liga, så man får sorteret fårene fra bukkene.

Herlev
Herlev er et andet eksempel på hvor hurtigt det kan vende hvis ikke man har den rigtige bestyrelse, med det rigtige setup. På ganske få år lykkedes det dem at vende den mest succesfulde klub, målt på resultater, til at skulle ned og vende i anden division og miste en masse medlemmer. Meget sørgeligt at se en så traditionsrig klub, falde så dybt! Jeg håber at mange lærer af dette skrækeksempel!

Sunds
Her er endnu et eksempel på dårlig ledelse. Man har med hovedet under armen valgt, at ansætte en dyr, spillende træner, uden nogen form for træner erfaring. Dette har man tilsyneladende glemt at orientere den siddende formand, Michael Norup om, som efterfølgende har trukket sig fra bestyrelsen og smækket kraftigt med døren. Her er igen et skrækeksempel på, hvor galt det kan gå når man ikke i bestyrelsen har en fælles strategi og trækker i samme retning. I værste fald kan denne kortsigtede løsning ødelægge alt det arbejde man de seneste år har lagt i at få en ungdomsafdeling op at køre. Og man kan jo ikke just sige at det har skabt bedre resultater eller spil på banen, men det er selvfølgelig også tidligt at konkludere på dette. Min påstand er dog, at man vil kunne finde lige så kompetent og billigere løsning på trænerposten i lokalområdet.

Brønderslev
Brønderslev har igennem de sidste mange år, været en magtfaktor i dansk floorball, med et utal af finaler og sejre på stribe. Er dette så på grund af godt bestyrelsesarbejde? Min påstand må være; nej! Problemet i klubben er, at klubben regeres af én mand, der enerådigt styrer klubben fra A-Z. Dette gør, at man taber mange bolde og mister fokus på nogle vigtige områder, bl.a. ungdoms- og breddearbejdet. Jeg er bange for at man ser endnu et Herlev eksempel den dag Jeppe Bisgaard ikke er i klubben længere.

Blackhawks/Bulldogs/Outlaws
Her har vi efter min mening det værste eksempel på inkompetent bestyrelsesarbejde. To ledere har med et fingerknips hen over nattens mulm og mørke splittet to foreninger ad, som har taget utrolig mange år at bygge op. Floorball byen nr. 1, kommer desværre til at betale den ultimative pris på sigt, efter min overbevisning. Man har valgt at fusionere de to klubber uden nogen form for strategi eller handlingsplan. Kommunikationen omkring alt dette var forvirrende og mangelfuld. Det ene øjeblik var der tale om en fusion, det næste var der tale om en overbygning, så da folk skulle stemme om sammenlægningen, vidste man stort set ikke hvad der på sigt skulle ske. Sådan en stor beslutning, skal man ikke bruge dage eller uger på, men der imod mange måneder for at få styr på alle detaljer og eventuelle komplikationer. Dette afspejler sig også i, at man uden tvivl har valgt den forkerte løsning ved at fusionere de to klubber i stedet for at lave en overbygning. Og hvorfor så det? Ved en overbygning ville man således bibeholde de to ungdomsafdelinger som altid har haft meget gavn af hinandens modstand. Nu får man i stedet, i ungdomsrækkerne, et Blackhawks første hold, andet hold, tredje hold osv. i de forskellige rækker. Det betyder at man fjerner de intense og nervepirrende lokalopgør, som har været med til at udvikle utroligt mange dygtige spillere fra Frederikshavn.  Det der vil komme til at ske, både på den korte og lange bane er, at de spillere som ikke kommer på første holdet vil søge til andre klubber, eller helt skifte sportsgren. En fordel mere ved at man havde lavet en overbygning var, at man i de to moderforeninger ville kunne deltage i første division og dermed ville kunne tilbyde floorball på et lidt højere niveau, som ville gøre springet mindre når spillerne skulle rykkes op på ligaholdet. Nu hedder den altså anden division i stedet for de spillere, der ikke det første år er gode nok til at komme med i ligatruppen. Så her er min påstand igen at de spillere der ikke kommer med i ligatruppen, vil søge til andre liga eller første divisionsklubber.

THE SECRET FLOORBALLPLAYER sender materialet til bloggen, og her bliver det publiceret. THE SECRET FLOORBALLPLAYER ønsker at anonym.

Reklamer

23 thoughts on “The secret floorballplayer del 3

 1. Det var dog et nosseløst angreb på en lang række klubber, uanset om der så måtte være grundlag for det eller ej. Hvis du vil kritisere så mange klubber, så hav dog i det mindste nosserne til at stå ved det med navns nævnelse.

  • Kære Nikolaj

   Tak for din kommentar. Jeg har bedt vedkommende komme med hans betragtninger, og vi har med vilje valgt at lave vedkommende til The Secret Floorball Player.
   Man kan være enige eller uenig, det er ikke så afgørende, jeg håber det bringer en debat og refleksioner frem, som kan give hver især nogle svar.
   Steen

   • Hej Steen

    Uanset, hvem der har skrevet indlægget, er det dit navn og glade fjæs der er øverst på hjemmesiden, og til syvende og sidst dit redaktionelle ansvar, hvad der bliver skrevet. Du har haft rigtigt mange gode indlæg på bloggen, synd at du vil lægge navn til denne slags mudderkastning. I mine øjne havde det være mere i bloggens ånd, om en række gode eksempler på god organisation var blevet trukket frem (hvor er Stevns f.eks.?) med bud på, hvad de øvrige klubber kunne lære af dem.

    Fint med indlæg til debat, men når jeg ikke ved, hvem jeg debatterer med, kan jeg ikke bruge det til så meget. Særligt, når der er tale om så subjektivt et indlæg som det ovenfor. Hvad er vedkommendes grundlag for at udtale sig? Har vedkommende spillet i de klubber eller været i kontakt med dem på den ene eller anden måde?

    JP skriver følgende om anonyme kilder:

    “Vær varsom med at bruge anonyme kilder – især hvis de udtrykker negative synspunkter om enkeltpersoner eller om organisationer. Kun hvis informationen er væsentlig og ikke kan skaffes på anden vis, kan en kildes identitet sløres.” (http://viden.jp.dk/mediarium/journalistik/jyllands-posten/etik/)

    Jeg er enig i, at den mangelfulde organisation i dansk floorball er et stort problem, og er væsentligt at få debatteret, Men jeg kunne komme på de første ti personer, som kunne komme med lignende betragtninger – et par af dem har blogget enten på Sport45 eller andetsteds – hvilket ville give et væsentligt bedre grundlag for debat.

   • Hej Nikolaj

    Tak for altid godt og konstruktivt feedback.

    Ja det er rigtigt jeg ligger navn til The secret floorball player, og for god ordens skyld, det er ikke mig.
    Men jeg har bedt vrdkommende skrive som han vil. Ja noget kan så støde nogen.
    Da jeg fik indlægget, skrev TSFP at han var bevidst om at dette ville skabe røre. Vedkommende er ikke ude på at nedgøre andre, men er optaget af at pointere, at vi skal have stærkere og mere kompetente bestyrelser, for det er den vej, floorball skal gå.

    Jeg har bedt vedkommende om at være floorballs pendant til The Guardians The secret football player, hvor fra jeg fik ideen til dette.

    Det interessante er, at stats på min side har just indlæg fra TSFP som absolut highscore. Så det må være interessant, anonymt eller ej.

    Steen

  • Kritikken er som sådan helt i orden, for det har jo været problemet i de fleste klubber, at man ikke har nogen kontinuerlig ledelse og ofte er afhængig af en eller to nøglepersoner. Og når de er væk, dør klubben ud.

   Men hvis man accepterer anonyme angeb fra en skribent, vil der så også blive accepteret anonyme og negative kommentarer til indlæggene her på bloggen?

   Frihed for Loke såvel som for Thor…

 2. Om der er navn på eller ej, betyder jo intet i den her sammenhæng, da personen jo er kendt af Steen.

  Personligt synes jeg han rammer hovedet på sømmet temmelig godt.

  Jeg er enig i Helsingør bliver en spændende klub at følge i fremtiden, med den flotte indsats bestyrelsen ligger for dagen.
  Sådan som bestyrelsen har udviklet klubben siden den næsten var lukket ned for år tilbage og så til idag, det er flot arbejde.

  Dog kan det bekymre mig at tendensen med at hente svenskere ind på stribe. så der snart er to kæder i den klub og næsten en hel kæde i Vallensbæk for at nævne nogle klubber, og tendensen ikke ser ud til at stoppe.

  Fortsætter den tendens så vil udviklingen af danske spillere falde, og man kan ende som i dansk ishockey for år tilbage, at klubberne økonomisk ikke kan følge med, og at de spillere der hentes ind fra udlandet ikke har kvaliteten til at hæve niveauet, men blot tager pladsen fra de unge spillere.

  At finde den rette balance mellem at udvikle og hente spillere ind der løfter holdet er en svær balance, men ikke umulig.

  • Kære Jan

   Tak for din kommentar, jeg kunne selv pege på et far klubber der har været nede og vende der er på vej op. Herlev tog et modigt valg for nogen år siden, og er på vej igen. Hafnia der bliver nævnt i indlægget har det svært, men der er stort potentiale derude, de kan sagtens komme frem stærkere igen.

   Sådan kan vi sikkert finde mange klubber.

   Et interessant spørgsmål for en klub at stille er:
   Hvorfor driver vi klubben som vi gør.

   Steen

 3. ingen Tvivl om at dygtige udenlandske spillere hæver niveauet for deres medspillere, men man må være på forkant med at tendensen til at hente breddespillere fra udlandet der ikke er andet end breddespillere, ikke bliver så voldsom at vi ødelægger udviklingen på danske spillere, da vi ikke er store nok i DK til at have en 1div. Hvor niveauet er højt nok til at udvikle dem optimalt.

  En spændende udfordring vi får med landsdækkende liga, som jeg i øvrigt hilser velkommen.

  Men vi er ikke en større sport end at vi må holde fokus på udviklingen af spillere, da vi kan risikere et tilbageskridt som gør at vi måske taber et skridt i det lange løb.

  Som niveauet er pt. Så kommer man langt med få kroner i klubkassen hvis man vil være tophold i dansk floorball, groft sat op.

  En god bestyrelse med handlekraft og visioner og tålmodigheden til at være tro mod det koncept, værdier og målsætninger der er sat op for klubben, er guld værd.

  • Interessant med diskussion om for mange svenskere. Snakkede med en for nyligt om emnet og han mente at man skulle have indført et fairplay reglement om antal af udlændinge (ligesom i ishockey). Antallet kan man så altid diskutere.

   • Hej Morten

    Tak for dit bidrag, du kan forsøge at lave en gentlemansaftale, er faktisk forsøgt, men det er ikke lykkedes, hverken i floorball eller andre idrætter. Den eneste begrænsning du kan lave, er på ikke EU borgere.

    I bordtennis er der 15 danskere i Top 36 på den danske rangliste, er det godt eller skidt, det er et spørgsmål der deler vandene.
    Omvendt har den økonomiske krise i ishockey medført langt flere talenter får chancen, fremfor at der hentes en udlænding ind! Udfordringen er at det er super for talentudviklingen, og skidt for de aller bedste.

    Steen

   • Tager du ishockey som eksempel, vil jeg mene det har kostet mere end det har gavnet på den lange bane.

    Hellere få med kvalitet end mange der bare er bredde på holdene efter min mening.

    Men en gentleman aftale tvivler jeg på klubberne kan blive enig om.
    Dertil er der for meget børnehave til tider, samt forskellige meninger til en fælles enighed.

    Men det er et vigtigt emne da udvikling af spillere er vejen frem.

   • Hej Jan

    Ja er meget enig, men det betyder også at den bedste række i ishockey er at betragte som udviklingsrække, og de bedste ryger udenlands. Der er vi ikke i floorball, endnu.

    🙂
    Steen

   • Tror nu heller ikke at scenariet på nogen måder er realistisk at få indført i dansk floorball. Kender godt til EU problematikken, men alligevel synes jeg at der står maks 8 kontraktspillere (læs alle spillere) uden dansk indfødsret i DIU’s reglement.
    Kan den danske liga blive en udviklingsrække og sende spillere til den svenske liga, kan jeg ikke se det negative i det, for kvaliteten af de bedste danske spillere

 4. Desværre endnu et eksempel på den svøbe, som har drænet dansk floorball for så meget talent og energi igennem årene.
  Unuancerede, generaliserende kildeløse påstande. Gennemført journalistisk makværk.
  Jeg kan ikke se, hvordan en mand, som altid har påstået, at ville dansk floorball det bedste, kan forsvare, at dette gavner os?
  Det eneste som det fører til er mere ævl, kævl og mennesker, som bliver kede af det, når de kæmper hårdt hver dag for at få deres klubber til at fungere. Og så skal en eller anden anonym idiot, der har sine informationer second hand, svine dem til?!

  Hvis man har sat sig bare en lille smule ind i The Secret Football Player, så vil man vide at han (kønnet er min egen antagelse) skriver godt, er nuanceret, har holdbare argumenter og faktisk også humor. Ingen af delene kan siges om The Secret Floorball Player, som mest af alt minder om en teenager, der er blevet ked af at hans hovede er blevet for stort til at komme ind af haldøren. Og så skal alle der ellers er kommet til at fornærme ham have een med kæppen. Fuld diskretion garanteret af Steen Houmann.

  At vi efter 10 år med frugtløse internet tilsvininger ikke er kommet videre er jo bare til at sætte sig ned og græde over.

 5. Her var da en god kandidat, hvis der blev uddelt en Nobelpris i Uoplyst Anonymt Pladder. Jeg har da sjældent set så mange hovedløse postulater og grovkornede generaliseringer, sovset ind i nedladende bedrevidende hovski-snovski og regulær tilsvining. Hvordan i alverden skal den slags indlæg bidrage til en konstruktiv debat om noget som helst?

  At de mennesker der har siddet i bestyrelsen i Herlev FC skulle være indehavere af art bundrekord for bestyrelsesarbejde i Floorballdanmark, er det mest lamme jeg nogensinde har hørt. Det er simpelthen usselt, at affyre den slags svinere, uden at være parat til at indgå i nogen reel debat om det.

  Herlev FC har pt.140 medlemmer heraf halvdelen under 25 år, og at dette skulle være udtryk for en klub der sidder i bunden af et sort hul, kan i bedste fald siges at være et temmeligt unuanceret indspark. Vi er pt. ikke med på topniveau på herresiden. Og?

  Steen, vær venlig IKKE at se antallet af hits eller indlæg som udtryk for, at TSFP har sin berettigelse. Det er altså en skævert at give spalteplads til sådan en gang gylle.

  • Kære Peter

   Tak for din kommentar, og jeg er ret sikker på du ikke skal føle dig, eller resten af Herlevs bestyrelse skal føle sig truffet. Pointen er at klubben gik fra at være enormt førende på den danske scene (i hvert fald på herresenior), til en noget anden rolle.
   Hvorfor dette “fald”?

   Pointen er at stærke bestyrelser vil sikre en mere kontinuerlig drift.

   I mine øjne tog Herlev (og du) en modig (og klog) handling da I besluttede ikke at have hold i den bedste række, men at bygge forfra. I er på vej, så keep up the good work

   Steen
   ps: Antallet af hits er nu ganske interessant 🙂

 6. Kære alle,

  TSFP skriver i sine indlæg at det er hans/hendes personlige holdninger og Steen formidler blot dem på sin side. Kan ikke se hvorfor de mange folk tager sådan på vej… det er jo det samme der bliver snakket om i hallen og i stuerne hos alle interessenter af Dansk Floorball. Her kommer det blot på skrift. Jovist er det da træls at høre hvis sin egen klub får negativ kritik(og måske endda uberettiget) – Men det må da også være frugtbart at man engang imellem får at vide hvis noget er godt eller skidt ‘udadtil’ i sin klub.

  Jeg har da tit som Frontfigur i AaB Floorball været meget nysgerrig for at vide hvilket ry min klub havde ude i Floorball Danmark… Det har jeg aldrig fundet ud af… Opgaverne i Bestyrelserne er jo bla. at tiltrække “kunder”/kontingentbetalere eller bidragere af anden karakter. Derfor er det jo ikke uvæsentligt om man har et godt ry som klub. Jeg er da sikker på at de fleste sportschefer vil give mig ret.

  TSFP repræsenterer jo blot 1 mening, men noget tyder på (i min omgangskreds) at manden rammer nogle ganske gængse betragtninger. En meget ubrugbar meningsmåling, men en meningsmåling ikke desto mindre. Kunne være sjovt at smide en poll op ved hver klub betragtning hvor folk kunne stemme om betragtningen er korrekt eller ej. Meningsmålinger som jo i alle politiske henseender er “livsvigtige”….

  Steen argumenterer med at indlægget skaber trafik. Folk har så travlt med at nedgøre floorball folket som om man ikke har udviklet sig. Hvis man sidder og holder vejret indtil at floorball folket tager et socialt udviklingsspring i kvante størrelse og distancerer/forandrer sig i forhold til resten af Danmarks befolkning(Læs. EB Nationens debattører og div. Bloggere) – så overvej lige igen. Det SKER IKKE. Gæt engang hvilke blade der sælger mest? Se og Hor eller Illustreret Videnskab? EB eller Politikken/Jyllandsposten. FOLKET inkl. floorball folket hungrer efter de kulørte historier. Jeg er sikker på Sport45 Havde fine besøgstal i de uger/måneder hvor Undertegnede og Brønderslev Kommune havde en meget farverig diskution om diverse ting.

  Steen. Giv den gas og husk endelig som du har gjort så dygtigt at henvise til at de produkt som der præsenteres(blog afsnit) adskiller sig fra dine normale indsigtsfulde og seriøse indlæg.

  Til sidst – TSFP er ikke mig til de 20-30 der har sms’et eller e-mailet. Jeg ligger gerne navn til når jeg svinger slagsværdet! Og Steen – du siger bare til hvis jeg skal bidrage til din side for jeg er en stor fan. Er ikke altid enig med dig men forstår dig.

  A. Bech

  • Kære Anders

   Tak for den fine kommentar, du rammer hovedet på sømmet ganske godt, tak for det. Hvem ved om jeg kommer til at indrage dig, også selvom du ikke er enig med mig i alt 😉 Det ville også være for kedeligt

   Steen

 7. TSFP skal efter min mening være hjertens velkommen til at svinge lidt med riven. Herregud så slemt er det vel heller ikke og lidt provokation sætter da også tankerne i gang.

  Blogindlægget må betragtes som et partsindlæg, hvor rammerne jo er klart defineret på forhånd. Som foreningsformand, havde det da været rart om skribenten ringet for at få den anden side af sagen, men den går ligesom ikke når man ønsker at være anonym. TSFP’s indlæg giver tydeligvis lidt bølgeskvulp, men giver forhåbentlig også en lejlighed til at kigge lidt indad i foreningerne, i unionen og hos TSFP selv.

  Jeg ville ønske at indlægget havde været baseret på mere og bedre faktuel information, og at analysen havde været lidt skarpere. Jeg skal derfor rette den misforståelse om Hafnias rolle i relation til etableringen af en landsdækkende liga (som TSFP desværre har fået forkert fat i), men også gerne byde ind på generelle tema om ledelse i floorball, der er efter min mening helt centralt for at udvikle sporten.

  Lad det være sagt med det samme: Hafnia anbefalede i foråret 2012 et nej til landsdækkende liga, og stemte helt forudsigeligt nej til ligaen på repræsentantskabsmødet. Årsagen var ikke en generel modstand mod ideen om en landsdækkende liga – den er sådan set god nok, men i stedet at forslaget var dårligt forberedt og dårligt timet. Modstanden mod det fremsatte forslag handlede netop om, at man med tvang forsøgte at presse klubberne til at udvikle sig, og at man gør det på et tidspunkt, hvor unionens økonomi endnu ikke har sundet sig fra sidste gang DaFU fik en frisk idé.

  Uden at jeg ved om TSFP’s udlægning af Blackhawks er korrekt, så lyder den faktisk påfaldende meget som min oplevelse af DaFU’s forberedelse af forslaget af landsdækkende liga.

  MEN – Netop for ikke at agere stopklods afstod jeg fra adskillige tilbud om at medbringe fuldmagter fra andre klubber, som ønskede at stemme imod forslaget. Vi gjorde hvad vi kunne for at oplyse andre foreninger om de risici vi så, og så vidt jeg ved, er der endnu ingen, som har præsenteret et relevant svar på de problemer vi har peget på. Større krav, skrøbelige klubber og en union uden egenkapital er efter min overbevisning stadig ikke en god platform for forceret udvikling… derfor stemte jeg på Hafnias vegne nej til det fremsatte forslag om landsdækkende liga

  For de særligt interesserede skrev jeg allerede i maj 2012 et omfattende indlæg omkring de overvejelser Hafnia gjorde sig omkring forslaget om etableringen af en landsdækkende liga. http://www.hafniafloorball.dk/news.php?readmore=363

  At god ledelse er vigtigt for en klub er jo en hel banal indsigt. Hvis man skal kigge ud over vores egne amatørnæser, så kig på AGF i 0’erne og Brøndby IF i disse dage. Det er store organisationer, som har svært ved at omstille sig, hvilket altid er en vanskelig øvelse. Generationsskifter og manglende kontinuitet kan være en livstruende udfordring for enhver organisation – særligt for små fritidsforeninger som jo er den bærende organisationsform i dansk floorball.

  TSFP’s analyse af god ledelse er alt for endimensionel da der i høj grad fokuseres på spillet på banen. Sportslige topresultater i ligaen er ikke lig med god ledelse. Der er mange andre parametre, som er afgørende for en forening. Det kan eksempelvis være økonomisk og driftsmæssig stabilitet, medlemstilfredshed og -vækst. Samt mere specifikke formål, som alle foreninger jo kan have i sine formålsparagraffer.

  Vi har set det igen og igen. Klubber der slår sig stort op, får sportslig succes – for derefter at ende i et økonomisk eller organisatorisk kollaps. Vi har set det i ishockey, senest har AG København været en spektakulær case, og vi har set det flere gange i floorball at sportslige ambitioner har givet tomme klubkasser og konflikt på ”bestyrelsesgangen”. God ledelse kan derfor også være at ofre sportslige resultater til fordel for klubbens stabilitet – Et mere langsigtet perspektiv, som ikke altid står forrest i udøvernes opmærksomhed, og som alt for ofte bliver glemt i sportens verden.

  Derudover er der et meget ensidigt fokus på at man skal have en strategi eller handlingsplan. Her overser TSFP fuldstændig den altafgørende forudsætning for vores foreninger, og dermed vores sport: frivillighed.

  Foreningerne er generelt ikke drevet som virksomheder og kan generelt ikke bruge tilskyndelser i form af aflønning lige så aktivt, hvorfor man kun har de ressourcer, som man kan motivere folk til at stille frivilligt til rådighed. TSFP’s andet indlæg om penge i floorball peger jo på en fortælling om en gråzone her, men upåagtet hvad der måtte florere af skattefri godtgørelser i de danske klubber, så står det ingenlunde mål med de enorme tidsressourcer som bliver brugt i foreningerne. Strategier risikerer derfor at blive til tidskrævende og meningsløse papirer, hvis der ikke kan findes de nødvendige ressourcer til at omsætte dem til handling.

  Som Michael Andresen har kommenteret på, så er rigtig mange foreninger fuldstændig afhængige af en (håndfuld) indsjæl(e). Når disse får andre prioriteter i deres liv, efterlader de typisk et hul i en organisation, som ikke bare har en erstatning parat – det giver ustabil ledelse, og dermed skrøbelige klubber. Her er TSFB’s anke vel, at det burde vi så gøre lidt bedre. Men pointen er jo netop, at langt størstedelen af de ledere, som driver dansk floorball er frivillige, og næsten aldrig har floorball, som den højeste prioritet i deres liv. Min vurdering er faktisk, at vi har nogle overordentlig kompetente folk rundt omkring i div. bestyrelser, men udfordringen er, at frivillige ledere er ofte ledere efter at de er færdige med (mindst) en 40 timers arbejdsuge, familier, aktiv floorball og livets andre små gøremål. Ressourcerne findes altså, men kan ikke altid aktiveres til glæde for sporten.

  Alle klubber har deres egen unikke situation og dermed forskellige forudsætninger for deres virke. I hovedstaden er klubberne eksempelvis heldige med, at floorballspillere som skal studere på universiteter mm. alligevel skal den vej forbi. Til gengæld bliver disse spillere sjældent meget længe i klubberne, hvilket kan påvirke kulturen. Det påvirker også de organisationer, som er opstået. I andre dele af landet har de lokale muligheder og udfordringer givet nogle andre organisationer. Pointen er bare at no size fits all, og at når vi bevæger os forbi generelle anbefalinger, så vil gode ledelsesmæssige dispositioner være forankret i den lokale virkelighed. Det der er meningsfyldt i Frederikshavn giver ikke nødvendigvis mening i Kolding, København eller Rønne.

  Hvis man skal kigge fremad, så er organisationsudvikling efter min vurdering den altafgørende udfordring i dansk floorball. Efter min ydmyge mening, er der en lang række basisting i og omkring klubberne, som skal forbedres, hvis niveauet i sporten skal hæves. Pointen er at frigøre flest mulige ressourcer til at lave den sjove sportslige og sociale udvikling. Når fundamentet med stabile organisationer og voksende medlemstal er på plads, så kan man begynde at kigge på en reel eliteovebygning floorball.

  Det nye turneringssystem til indberetning af resultater er efter min mening udtryk for en ændring, som har gjort klubbernes hverdag lidt nemmere. Det kan og bør stadig videreudvikles med henblik på at gøre hverdagen nemmere, men det var et skridt i den rigtige retning. Generelt har vi vel organiseret os med en union, sådan at de ansatte vi betaler kan klare alle de opgaver, som klubberne ikke selv magter (pga. for store koordinationsomkostninger) eller som opfattes som kedelige administrative opgaver, som kan klares mere effektivt fra centralt sted. Her er nogle hurtige forslag til, hvordan hverdagen kunne blive nemmere i klubberne.

  – Klubbernes og unionens økonomi skal forbedres – det vil sige at al gæld til DIF skal afvikles, og turneringsgebyrer skal ned. Alle bestyrelser i klubber og unionen skal være sig bevidste om, at de er tildelt et tillidshverv, hvor de forvalter deres medlemmers penge. Klubber og spillere skal til gengæld sørge for at betale deres udeståender til unionen.

  – DaFU’s bøder og gebyrer er løbet løbsk, og er blevet et finansieringsinstrument i stedet for en adfærdsregulering. Sæt taksterne ned, og undersøg i stedet, hvorfor der opstår regelbrud rundt omkring i klubberne. Min påstand vil være, at det kun er en lille procentdel af disse regelbrud, som skyldes ond vilje.

  – Al dommerpåsætning i Danmarksturneringen centraliseres og godtgøres gennem DaFU. Fra mit ståsted ligner systemet med navnepåsatte, klubpåsatte og døm-selv kampe en nødtørftig lappeløsning, selvom det også kan have en fordel i form af lokal fleksibilitet. Jeg har ikke tilbundsgående viden om systemet, men problemet i klubberne bliver administrativt bøvl når påsætningerne ændres i løbet af sæsonen.

  – Bedre organisatorisk infrastruktur. DaFU kunne eksempelvis blive bedre til at opdatere lister over klubber og kontaktpersoner (eks. gennem turneringssystemet). Eller hvad med en central statistiktjeneste gennem de kampprotokoller vi jo alligevel indberetter (man kunne jo starte i de to ligaer)?. Her kunne muligheden for fuldt digitale kampprotokoller på sigt jo også være noget, som forbedrede kvaliteten i Danmarksturneringen.

  Folk kan være uenige i de forslag, mens andre måske har endnu bedre ideer. Min hovedpointe er bare, at de, der vil sporten det godt, bør strække sig for at give klubberne optimale rammebetingelser for at vokse sig stadig større og mindre sårbare. Det er i klubberne er den reelle udvikling foregår, og flere krav, regler, bøder, gebyrer og satsninger i alle retninger bliver kun et dræn på de i forvejen knappe – og frivillige – ressourcer… den tvangsmedicinering som har været stigende risikerer i mine øjne at slå patienten ihjel.

  Min påstand vil være, at ambitiøse overbygninger, som står på et skrøbeligt fundament, altid vil ende med et kollaps og behov for genopbygning. Stærke klubber er en nødvendig forudsætning for en stærkere sport og i mine øjne bør alle med passion for floorball derfor interessere sig for, hvordan vi får en større geografisk udbredelse, hvordan vi får flere aktive (og passive) medlemmer, og hvordan vi undgår, at vi konstant slider vores ildsjæle ned – hvis der var bedre tid til det sjove, så kunne det også være, at flere blev hængende i ledelsen af vores klubber, og at vi dermed fik mere stabil ledelse af klubberne.

  /Kristian Søger

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s