Ved kval til VM i floorball fik Danmark en ordentlig snitte på 3-14 mod Tyskland. Dette mod et tysk hold hvor stammen er en flok relativt unge spillere, suppleret af et par rutinerede ældre spillere.  Det kan kun skabe respekt for vores naboer sydfra! De eneste der fælder en tåre i floorbaverden er nok Danmark. For Tyskland er ret vigtig for floorballs fremtid, så set med danske øjne, var det godt for floorball at Tyskland vandt, men mit danske hjerte, det har det ikke godt.

Spillerne
Hvad så må man spørge, er det danske landshold bare pivringe, er de danske spillere som er med dernede, bare ikke bedre. Det korte svar er så ja, men dertil skal der ligges nogle grunde. Alle har gjort deres bedste, alle har kæmpet, alle har satset tid og penge på det. Så nej jeg vil ikke pege fingre af spillerne og sige det er dem der er dårlige. Tværtimod, som klub skal I være stolte over de spillere der var med.

Trænerteamet
Hvad så, er det trænerne der er dårlige, nej det mener jeg heller ikke. Wimann er en dygtig og kompetent træner der har været i Danmark og kender klubberne og spillerne. Hans to assistenter Marinussen og Hacke har begge spillet højeste niveau og fungeret som trænere.

Så deres personer har jeg intet at udsætte på. Men jeg vil længere nede komme ind på hvad jeg hellere så!

Årsager
Men hvad er så grunden til at Tyskland kan slå os 3-14?

Jeg vil starte med at svare på det spørgsmål ved at gå tilbage i tiden. til 2002 hvor Danmark spiller VM kvartfinale mod Tjekkiet og kort før tid udligner Joakim Larsenmed et kluntet skud fra distancen, der snyder keeperen. Uafgjort og Danmark er i forlænget spilletid. Den taber vi, og tjekkerne går i semi. Dengang havde Danmark blot 1600 spillere, Tjekkerne lidt flere…nemlig 2100. Nu har Danmark lanno 2011 6000 spillere, og tjekkerne har passeret de 30.000 spillere.

Danmark har forsømt at rykke på dette område.

Gamle meritter….andre tider
To gange før denne VM kvartfinale, har Danmark været i en semifinale, og efterfølgende spillet om VM bronze….Begge gange var i floorballs start, hvor de andre lande ikke havde mange flere spillere end Danmark, og hvor Danmark profiterede af en svensk femmer samt et par udsædvanlige talenter. Men også spillede en ultra defensiv taktik. Det var opskriften dengang.

Hvorfor valgte mange at takke nej denne gange
Mange spillere havde meldt fra til denne VM kval, det er der forskellige grunde til, og jeg vil da opfordre den politisk ansvarlige til at spørge disse spillere hvad grunden er, så kan der måske handles på dette.

Økonomi
En af grundene jeg ofte hører, er at det kan ikke være rigtig at spillerne skal betale for at være med på landsholdet! Det vil altid være et emne der vil kræve diskussion. På den ene siden skal Dansk Floorball smide flere hundrede tusinder efter et herrehold, som der i stedet kunne bruges på at udvikle dansk floorball? Vil du helst bruge et par hundrede tusinde på 20 spillere, ellere på hele floorball Danmark. Det spørgsmål er ikke enkelt besvaret.

Derfor er det at spillerne i dag, må hive penge op af lommen.

Vi skal vokse, så bliver det gratis at være med
Sammenligner vi med Sverige hvor spillerne ikke betaler noget, og hvor de har egen bus, bor godt, har en fuldtidslandstræner osv. Ja så kan jeg konstare at svenskerne ikke bruger flere penge af deres budget på landsholdet, end hvad Danmark gør. De har blot 130.000 spillere at få deres indtægt fra.
Tilbage til hvad så nu Danmark, vi er sakket bagud, og chancen for at vi ikke kommer med til VM for første gang nogensinde hænger faretruende over det danske landshold.

Et tysk og svensk råd
Jeg spurgte to med indsigt i floorball om dette i går aftes, Lars Gunnar Tjärnquist er formand for svensk floorball og han fortalte:
Jeg ved ikke nok om Dansk floorball til at kunne give et enkelt råd. Men se på hvad har de andre lande der er bedre en d Danmark gjort. Lav en simpel SWOT analyse af forbundet og arbejd udfra det

Oliver Stoll sidder med i IFF central board og kommer fra Tyskland, han skrev dette
I thing Philippe Souter, our coach is making a really good job. He takes care of our “young generation”, which ist in a pretta good shape. The mean age of the National Team is 18.6 years. They are all very hungry…they are not thinking very much about consequences because we are not putting pressure on them and they are beneffitting of the experience of of our “old stars”, The Mucha brotehrs, Ferddy Holtz and Andy Gahlert

Improving numbers of players always is conneting with the improvement of the quality of the game. With the increase of licensed players, we developed more competition to be part of the National Team. This is not a consequence ftom yesterday to today. This is the consequence of a consequent penetration of media in Germany about this game, and some structural changes in the federation (e.g. the transition from honorary service into paid service for the federation as well as introducing a licence system for the leaguses instead of just member fees, which we decreased significantly.This leads to the situation that the costs for playing in a league system is really going into the service and the quality of performance enhancing and that …in the same time, people which just want to play outside a leagur system can be member of our community for less than 10 Euro per year. This incerased our memebers from5400 inthe vear 2008 to over 10.000 today

Kort og lang sigt
Der er to ting Danmark kan gøre, noget på den korte bane og den lange bane.

På den korte bane vil jeg håbe at teamet omkring landsholdet bliver skiftet ud. Ikke fordi de gør det dårligt, men fordi det ikke er nogen god ide at have en landstræner i Sverige. Jeg vil hellere have en dansk landstræner, som i hans kontrakt har nogle udviklingsopgaver, og som har skrevet nogle forventninger ind i hans kontrakt om klubbesøg. En dansk træner som mindst 1 gang om året samler trænerne fra de to bedste rækker og har en udviklingsdag

Jeg vil have et team hvor A landsholdet og U19 teamet arbejder tættere sammen.

Uddannelse er vejen frem
Så vil jeg gerne have en træner der har en diplomtræneruddannelse. Dem er der 4 stykker af i dansk floorballl, og ingen af dem er vist interesseret i at blive landstræner. Men så lig en plan for uddannelse af dem der gerne vil være en dansk landstræner, så vi i Danmark for hævet niveauet.

Jeg vil vove den påstand, at næsten alle DANSKE trænere i den bedste række, ikke skulle være bleg for at tage den udfordring op! 

Klubberne
Så er det klubberne, det er her de gode spillere de skabes. 95% af deres træning sker jo her. Så diskussionen der har været, om der skal stilles krav til de danske klubber om at spille i den bedste række er relevant. Læs også dette om landsdækkende liga

Jeg så gerne krav om uddannelsesniveau på trænere i de to bedste rækker, og jeg så gerne krav om antal ungdomshold for at være med på de to højeste rækker.

Tyskland har med stor succes gjort noget tilsvarende.

For hvis vi kke får mere og bedre træning ude i klubberne, så rykker vi ikke særlig meget!

Hvad rykker
Vi kunne smide en million i herrelandsholdet, og jeg tvivler på om det ville betyde vi ville få en speciel bedre placering til et VM. Men smed du en million i at udvikle floorball ved at satse på at få flere klubber, få flere i gang med ungdom, få stærkere liga med trænere der er uddannet. Ja så vil det rykke, ikke på den korte bane, men på den lange bane.

I al den tid jeg var ansat hos DaFU, har jeg altid slået på dette. Vi skal vokse på medlemmer, så følger det andet naturligt med.

Vi kan nå det endnu…trods alt
Det var nogle af mine tanker ovenpå den tyske ydmygelse…endnu kan vi nå det, der er 3 kampe tilbage….de to skal vindes stort og så skal vi tabe knebent til Norge. Så kan det nås, men det kræver de andre resultater flasker sig for Danmark i de to andre puljer ved VM