Lad de unge komme til.

De sidste tre år har jeg hygget mig meget med at snakke med Jens Hagbarth, helt præcist siden den 18/5-2008, som for os begge står som en vigtig dato.

Nu er Jens Hagbarth blevet cheftræner hos Team Århus, hvis svenske træner smuttede kort inden sæsonstarten, og efter han har taget over som chef i Århus, ja så er der sket noget.

Derfor ringede jeg da også til den nye cheftræner i Århus, for at høre ham lidt om hvad det er sket, og hvordan Jens Hagbarth arbejder som træner.

Selv har Jens Hagbarth været inde om det danske seniorlandshold, men da knæene ikke rigtig kunne mere, så blev det trænergerningen han slog sig på, først på spindesiden, og nu som herretræner.

Ventede på det rigtige tilbud
Jeg gik og ventede på et tilbud, der var to fra 1.division, men det føltes ikke rigtigt, så da henvendelsen kom fra Team Århus, så tog det ikke lang tid for mig at sige ja.

Her overtog han et TÅF hold der havde følgende resultater denne sæson:

TÅF-Aab 2-6
TÅF-Brønderslev 5-10 (efter 5-2)
Aab-TÅF 6-3

Så Århus holdet der i hvert fald herfra var tippet til slutspil, havde fået en skidt sæsonstart og stod uden cheftræner som sagt.

Efter Jens Hagbarth kom til har resultaterne været:
Brønderslev-TÅF 3-2
TÅF-Outlaws 10-4
Outlaws-TÅF 9-7
Bulldogs-TÅF 8-7 (forlænget spilletid) og efter 2-6

Mange mål
Så jo, ikke kun jeg havde bemærket et revitaliseret TÅF mandskab som Hagbarth har overtaget, der kommer point på tavlen og der bliver scoret langt flere mål pludseligt.

Derfor var mit første spørgsmål til Hagbarth, om det var hans uddannelse der spillede ind bag TÅF fremgang.
Tja det kan det godt være, som pædagog handler det om at arbejde med mennesker og da jeg tror meget på at gennem mandskabsbehandling, kan man meget langt, har det været vigtigt for mig, at det er en samlet trup vi har i TÅF, og ikke blot 2 kæder.

Vi har 9-10 rutinerede spillere og så en del unge der står og banker på.

Dem skal jeg have til at fungere langt bedre. Vi skal turde give plads til de unge, dermed udvikler de sig.

Så jo, det kan godt være mit menneskesyn der ligger lidt bag fremgangen, men samtidig kan jeg konstatere at TÅF ikke var i den form jeg gerne ville, vi orkede ikke at spille 60 min, det er vi i gang med at rette op på.

Men for mig er det vigtigt, at vise jeg er chefen, og der er klare spilleregler for hvad som gælder under mig som træner.

Hvorfor blev det TÅF?
Jeg ville som sagt gerne udvikle mig, og dette er det rigtige skridt for mig, jeg pendler fra Aab til Århus, men tiden i bilen giver tid at tænke floorball. Jeg er stadig ung, blot 28 år, og jeg udvikler mig stadig som træner.

Jeg vil gerne blive dygtigere, rent faktisk har jeg kun DaFU’s BASISkursus, jeg vil gerne videre uddannelsesmæssigt, men der har ikke været noget kursus efter dette, så vil opfordre mine trænerkollegaer til at komme på kursus, og DaFU til at få dem til at komme. Vi skal uddanne os for at blive bedre.

Som det er nu henter jeg inspiration fra Sverige

Hvilken træner har du lært mest fra:
Helt klartLars Jensen fra min Aab tid, han var ganske langt fremme på det med mandskabsbehandling, og var god til at få alle med i en trup. Rent teknisk og floorballmæssigt er det tre spillere der har lært mig meget.

Først og fremmestMichael Andersen og Tim Jaltoft, som jeg som 16 årig blev sat i kæde sammen med. De fortalte mig meget, som jeg har taget mig med videre. Fantastisk som så ung at få de to herrer som kædekompisar.

Hernæst er Morten Andersen som jo er keeper, han var uhyggelig dygtig til at kommunikere med holdet.

Var du blevet den du er, hvis du ikke havde fået chancen som 16 årig?
Ja hvem ved, men i hvert fald ved jeg selv hvor vigtigt det er, at give chancen til de unge, nogen kan og andre kan ikke forvalte tilliden, men de der kan, de vil vokse langt hurtigere og blive dygtigere spillere.

Bare se på Frederikshavn Bulldog, der i så mange år har opfostret mange spillere, at de så spiller rundt i mange klubber er en anden historie. De har været gode til at give nogle unge chancen, og de der ikke fik den, søger selvfølgelig andre steder (kan være svært at komme på Bulldogs hold), og i de andre klubber får de spilletid, og udvikler sig.

Derfor vil jeg sige, giv tillid til de unge, vi kan ikke spille på de gamle heste hele tiden. En sæson er lang, og vi skal bruge alle.

Er det lykkedes for dig i TÅF:
Ja vi er på vej, mit mål er at gå fra 2 til 3 kæder, i vores sidste kamp mod Bulldogs hvor vi spiller 7-7 i ordinær tid, spiller den unge kæde til nul i de 5-6 skift de har i kampen. Skulle jeg have gjort noget om i kampens sidste 10-12 min, så skulle de have haft et par skift, for at give luft til de andre. Det gjorde jeg ikke, hvem ved om det havde ændret kampen?

Men for mig var det ikke noget tilfælde at vi kan være tæt på Bulldogs, jeg havde set dem kort tid inden, og noteret mig hvor vi skulle dæmme op for dem, og det lykkedes vi godt med, men respekt til dem, da de går på 2 kæder får vi det svært, men det kan jeg også tage som anerkendelse på at de må gøre dette for at slå os, vi er på rette vej.

I er begyndt at score mål efter du tog over:
Ja, men det har vi også trænet meget, det og så øvelser der er kamprelaterede er noget jeg arbejder meget med. En spiller som Rasmus Adamsen havde ikke lavet mål i de første kampe, men jeg ved hvad han kan, og det er at arbejde med spillerne omkring dette, og nu er han i gang.

Jeg har tidligere skrevet om krav til klubberne om at have et vist setup i form af hold hos både herrer, damer og ungdom, for at spille i de forskellige divisioner, hvad tænker du om dette.

Det er rigtigt, og jeg er helt enig, men samtidig må vi erkende, at sker det, kan vi som det er nu, lukke floorball ned i det Århusianske og Midtjyske område, nej vi skal have nogle iværksætterprojekter i gang, så ungdommen også kommer her. For ungdommen er den eneste vej at gå, og Århusklubberne skal have ungdomshold.

Det er noget jeg sammen med Jens Ørhøj skal snakke mere omkring. For en klub der er selvforsynende med spillere, de har det nemmere. Århus er privilegeret ved at kunne snuppe de mange studernede der kommer.

Hvilken træner i øst og vest vil du gerne rose:
I vest er det Allan Jensen, han er tro mod sit koncept, og han lader de unge få chancen. Ligeså er han god til de unge, han har jo som mig lidt pædagogisk udannelse.

I øst er , samt Kasper Sindt, han har så meget rutine og snilde, samt Thomas Brodersen i Benløse, som har fået et væld af unge spillere frem, og tør bruge dem.

Hvis du skulle give nogle råd til dine trænerkollegaer:
Det kan jeg ikke, og dog, så vil jeg sige til de danske klubber, sats på de danske trænere, vi skal have en dansk landstræner en dag, derfor skal vi satse på danske trænere.

Ligeså turde prøve nyt og tro på hele din trup, og gør noget ud af din mandskabspleje, og så tag en kamp af gangen, det må være mine råd, men egentlig tror jeg ikke vi skal give hinanden råd, vi skal blot turde udvikle os hver især.

Vidste du:
At Jens Hagbarth var til U19 VM som spiller i 2001, 3 point blev det. Dansk topscorer til det VM var Bo Kanstrup
At Jens Hagbarth i 2009 var med til dame VM som assistenttæner for seniorlandsholdet

Udsagn om Jens Hagbarth
Mathias Christofersen, spiller Frederikhavn Bulldogs
Udefra set, virker han meget motiverende for holdet og angageret!

Carina Selmer Kaarsberg, keeper damelandsholdet
Jens, han er en træner der er helt nede på jorden og forener sig med sine spillere. Han går utroligt meget op i alt taktikken er på plads og at spillerne på holdet har det godt.

Line Lauridsen, spiller damelandsholdet
En engageret træner der brænder for sporten, vil med mere erfaring inden for trænergerningen løfte sit niveau. Mit håb er at han sideløbende tager en træneruddannelse

Bo Kanstrup, spiller herrelandsholdet
En træner med fremtid i, dog er han stadig en del grøn i faget og behøver mere uddanelse og resultater før man kan sige at han top træner i Danmark. Men Jens har viljen og øjne til og se spillet, og på den konto kan han nemt sprænge over der hvor andre træner ikke rykker sig lig så hurtigt.. Jens skal ha tid som træner. Men er ret sikker på at han en dag, skal stå med den store pokal !

Advertisement