Vinter OL har været på skærmen fra Canada, og specielt Curling har fået ganske pæn omtale i danske medier, og mange af kampene, har det været muligt at følge på dansk TV, omend ikke lige til de bedste sendetider. Curling er samtidig den idræt, hvor Danmark har høstet landets eneste vinter OL medalje, nemlig tilbage i 1998.

Det gav sporten et løft, antallet af udøvere steg voldsomt i den lille sport, hvor små 500 nye medlemmer næsten fordoblede antallet af spillere til lidt over 1000 udøvere. Det antal har været nogenlunde konstant, så curlingsporten har været dygtige til at holde fast på de nye medlemmer i klubberne. Så curlingpigernes succes gav pote…

Bordtennis.
Her fik sporten med det kedelige kældersports image, noget af et løft, da Michael Maze spillede sig frem til en VM semifinale i sportens eget moderland Kina tilbage i 2005, og samme år var med til at vinde EM guld til Danmark for hold på hjemmebane i Århus. Det betød næsten 25% flere medlemmer fra godt 8.000 spillere til 10.000 spillere, og det glædelige for sporten var, at det specielt var ungdommen der søgte til klubberne. Michael Maze havde fanget interessen for en af verdens hurtigste sporter. Desværre formåede forbundet og klubberne ikke helt at forvalte den succes, og mange af medlemmerne var væk efter blot 2 år. Efter følgende har det lykkedes at få fat i flere spillere, men medlemstallet ligger på de 9.000 i dag, selvom Michael Maze efterfølgende har leveret varen.

Vild med dans.
Er et af de helt store TV sællerter i Danmark de seneste par år, og sportsdanserforbundet mærkede i den grad medlemstilgang, men trods at der har været kørt flere shows, så har det ikke medført flere medlemmer til sporten, som de sidste 4 år har mistet godt 4.000 medlemmer til 22.000.

Varm på is.
i 2008 løb TV2 programet afsted, det var tænkt som afløser for vild med dans, men det fik ikke helt samme appel, for selvom om skøjteforbundet gjorde hvad de kunne, for at kunne modtage nye interesserede, så skete der faktisk det at forbundet gik fra 2.500 medlemmer til små 1.800.

Tennis
Den sport som på verdensplan er en af de største, ja den fortjener sin helt egen kommentar, for det er ret interessant hvad tennissporten har oplevet i Danmark. Tennissporten som med Caroline Wozniaki som frontfigur, har haft en gevaldig nedtur med medlemmer, de er gået fra højdepunktet i 1991 på 117.000 medlemmer til 59.000 i 2009, næsten en halvering. Forbundet har klogeligt da også valgt at bestille en rapport hos www.idan.dk om just dette. Retfærdigvis skal det siges at Wozniaki næppe har sin skyld i tilbagegangen, men her er en sport som har en udøver der er i medierne og en sport der vises på TV, og alligevel er i voldsom tilbagegang. 

IDAN
Sportslig succes eller TV tid er altså ikke nødvendigvis det som betyder medlemsfremgang for et forbund. Idrættens analyse institut lavede en rapport for et par år siden om netop dette emne, og i noget af Deres konklusion sagde de:

Forbedret økonomi er altså en typisk effekt for idrætten ved massiv tv-eksponering. Det medfører til gengæld ikke automatisk et øget antal udøvere, at en idrætsgren er eksponeret på tv. Det kan have en reklameeffekt og en øget opmærksomhed, men reklamen på tv ligger så langt fra udøvelsen på foreningsniveau, at det snarere er faktorer som den generelle samfundsudvikling og ikke mindst tilbuddene i foreningerne, der medfører medlemsvækst på længere sigt.”

Her ligger nok svaret til medlemsfremgang, det er ude i klubberne at det hårde arbejde skal udføres.

I forbundet skal der så arbejdes på at have de rigtige tilbud på hylderne. Hvis medlemmerne kan lide at komme i klubben, så fastholdes de også, og dermed vil forbundet få fremgang.
Så det forbund, der forstår at have enkle tilbud, der betyder lidt arbejde for klubberne, de er stillet godt og vil opleve fremgang. For alle idrætter vil gerne have fremgang og fortælle den gode historie, og medlemstallet for sporten, er jo på en måde deres karakterbog…og vil du se alle de 60 forbunds karakterbog, eller undskyld deres medlemstal, så findes det her.

 

Advertisement