Vinde kampe kontra udvikling af talent

Den svære balancegang mellem at spille for at vinde og spille for at udvikle. Mange trænere vælger den kortsigtede løsning, nemlig at gå efter resultatet. Det kan der være mange årsager til. Men hvis du som træner vil udvikle på lang sigt, ja så er der kun et at gøre, nemlig at tænke langsigtet.

Tager man udgangspunkt i fodboldens verden, så kan nedenstående skema jo få en til at fundere lidt over, hvordan ens børns trænere er, eller hvordan man selv er som træner. Det er jo når vi begynder at få inputs at vi udvikler os.

Som klub og som træner, er det vigtigt at der faktisk er åbenhed om hvorfor vi gør som vi gør. Ting at have en klub hvor der opstillet retningslinier for hvordan man ønsker at trænerne skal udvikle spillerne. I institutionsverden er der kommet årsplaner og beskrivelser af hvad det er institutionen vil Det kommer stille og roligt til klubberne. For hvis klubberne vil tilbyde et godt produkt, ja så kræver det at de har krav på hvad det er de tilbyder kunderne i butikken.

Nedenstående kan snildt overføres til andre idrætter, det har blot taget udgangspunkt i fodboldens verden.

Motiv: At vinde Motiv: At udvikle
Spillere der bliver valgt er oftest de fysisk stærke og de højeste Alle spiller, målet er at udvikle førsteberøring, at have bolden i egne rækker og
Der er kun lidt plads på holdet for yngre, mindre gode motorisk udviklede spillere. Fodbold er udemokratisk Alle har samme ret til at spille, uden hensyntagen til fysik og tekniske niveau
Fra 8 års alderen meget er placeret på det taktiske Kampe er til for at udvikle og prøve det af vi træner. Taktik er mindre vigtigt
Spillerne bruger for det meste lange afleveringer. Der spilles hurtigere end deres tekniske niveau. Målmanden spiller oftest bolden langt Alle spillere skal involveres. Der er overvejende korte afleveringer og driblinger. Målmanden spiller nærmeste spiller
Der er ikke meget tid brugt på at bygge spillet op. Ofte bliver bolden spillet forbi midtbanen Bolden flytter sig fra forsvar til midtbane og videre til angreb. Kommunikation og samarbejde er nøgleord
Når der angribes, er der få skift fra den ene til den anden side Angrebet bygger på at skabe plads for at trænge igennem forsvaret
Trænerens instrukser er med henblik på at vinde kampen og rækken. Spillerne skal aflyde træneren, som giver ordrer på sidelinien Træneren motiverer holdet, med henblik på at hver spiller skal dygtiggøre sig. Spillerne selv bestemmer deres bevægelser og roller på banen, uden trænerens indflydelse
For at vinde, bliver spillerne lært at snyde, at lave fælder, at narre dommeren. Alt sammen snyd Spillerne skal lære at respektere sportsmanship, ærlighed og loyalitet overfor holdet
Holdets taktik er udtænkt af træneren, der er ikke plads til flair! Hver enkelt er tilladt at prøve deres tekniske færdigheder af
Det er de samme spillere der spiller, og der skiftes ikke meget ud. Spillerne har faste pladser. Alle skal have lige meget spilletid, og alle skal spille
Effektiv indlæring sker ikke ved at spille 11 mod 11 Effektiv indlæring sker ved at spille med mindre hold, så alle har meget mere boldberøring
Meget træning er lagt på at udvikle fysisk styrke, da det giver hurtigst resultater Miljøet de skal trænes i, skal være så de spiller under alle mulige forhold, så de bliver vant til at træne og spille med lidt af hvert
For at vinde, er der under træning en traditionel måde at lære på For at forstå spillet og lære færre fejl, skal der være simple spil/kampe under træning
Tvivlsomme metoder til at opnå en sejr er tilladt. Det er sejren der tæller For børn er det vigtigere at udvikle mennesket gennem sport(fodbold)