Den engelske journalist Chris Green har skrevet en ganske interessant bog, nemlig ‘Every boys dream’. Som fodboldinteresseret har han valgt at se på talentudvikling fra en anden vinkel, nemlig de drenge der kommer ind i systemet.

Lidt facts
I England findes der 40 klubber der har akademistatus, og cirka 50 klubber med det som hedder exellence status. Til hver er der en række krav, for at kunne modtage det økonomiske tilskud der bliver givet. De klubber der er tilknyttet, har totalt 10.000 drenge gennem deres system fra alderen 9-18 år.
Hvert akademi koster i gennemsnit £ 2 millioner, så rent økonomisk er der mange midler involveret.
Men forbavsende få kommer gennem nåleøjet og spiller i den bedste række i verden, nemlig Premier League. Men endnu mere interessant, denne gruppe unge som der er spenderet måske flest midler på, ja de har været til U20 VM. Det vil sige spillere på et landshold, som potentielt har haft muligheden for at være tilknyttet et akademi siden de var 9 år.

England brillierede ikke just ved U20 VM, og blev nr sidst i puljen efter Uzbekistan.

Den anden side
Der hvor Chris Greens bog bliver rigtig spændene, er nemlig hvor han ser på talentudviklingen med deltagernes øjne, nemlig de fortællinger drengene og deres forældre der har været i gennem systemet fortæller.
For ingen tvivl om at mange akademier laver et rigtigt godt arbejde med respekt for den enkelte.

Men der er i den grad mange brådne kar i branchen, og hvad de færreste forældre ved, er at klubben faktisk ejer deres drenge, og kan sælge dem til andre akademier (omend det ikke er helt enkelt) med de omkostninger det medfølger.

Men ligeså at for at få fat i de bedste spillere der er 9 år, og som er de yngste der kan starte på et akademi, ja så er der scouts nede og finde spillerne allerede i en alder på 5 år!!!

Akademierne er stedet hvor mange drømme er tilstede, hvor drømmene om fodbold kan blive realiseret, men akademierne er ikke just dette ansvar bevidst, og nogle af de historier Chris Greeen beretter, burde få en hver fodboldtræner med respekt for sig selv til at krumme tæer.

For Chris Green er klar over at der er gjort mange gode ting, for at forbedre standarden, men der skal flere elementer til, for som det er nu, fungerer det ikke optimalt. Specielt området omkring uddannelse halter meget efter. Alle spillere på et akademi har skolegang ved siden af deres fodboldtræning, men for mange er dette ikke noget der bliver taget seriøst, og det bliver accepteret fra klubbens side, som groft sagt kun er interesseret i de få spillere de kan bruge i sidste ende, og er ligeglade med de spillere der ikke når det niveau der håbes på.

Naturligvis er det ikke alle akademier der har denne indstilling, men skrækeksemplerne er der!!!

Problemet opstår når disse unge så ikke får en profesionel kontrakt med en fodboldklub, og står som 18-20 årige og er uden uddannelse, og deres situation på jobmarkedet er stærkt begrænsede

Glæden og lysten dræbes
Fodbold er for mange børn en fantastisk leg, og et spil der begejstrer og skaber glæde. Men den glæde og begejstring er stille og roligt ved at blive taget ud af børnene. Der bliver stillet større og hårde krav til dem, og glæden ved spillet, bliver pillet ud af dem.

Igen har Chris Green er række eksempler på børn og unge der mister lysten. Der er meget høje krav om resultater, fremfor at fokusere på langsigtet udvikling.

Selvfølgelig er der klubber der er meget dygtige til at udvikle, og for hvem det er sekundært med resultaterne for deres akademi. Specielt Arsenals manager Arsene Wenger er en varm fortaler for dette, og Arsenal har også været dygtige til at udvikle spillere. Men Arsenal bruger også mange midler på at købe spillere til deres akademi, så de får de bedste spillere fra hele verden.

For U18 spillere i England, de er dyre, der er mange handler mellem klubberne med spillere i alderen 16-18 år, som koster mere, end hvad handler mellem danske superligaspillere gør!.

Hvis du vil have et mere nuanceret syn på talentudvikling, specielt set fra de unges side, kan Chris Greens bog Every Boys dream klart anbefales.

http://en.wikipedia.org/wiki/England_national_under-20_football_team#2009_FIFA_U-20_World_Cup