Hvordan ser det egentlig ud over de seneste fem sæsoner, hvis der ses på sammenhængen mellem sportslig succes og klubbernes økonomiske resultat.

Klubberne kan inddeles i fire grupperinger

  1. Strategien virker
  2. Økonomien er der styr på, men sportsligt rækker det ikke til mere
  3. Succes koster penge, der er brug for enten oprykning eller ny ekstern finansiering
  4. Bliver midlerne brugt korrekt? Skal strategi ændres?

Nu er 1.div svær at navigere i, TV pengene er ikke på samme niveau som i Superligaen, og derfor er sponsorindtægter og matchday indtægter særdeles afgørende.

For klubberne tjener ikke specielt meget på salg, når klubben er placeret i 1.division.

Derfor er det sponsorarbejdet og matchday indtægter der er særdeles vigtige.

Mange klubber må derfor kalkulere med underskud, i ambitionen om oprykning, hvor det er et bevidst strategisk valg, at tage underskuddet da der satses på sportsligt succes.

Dette er der klubber der har råd til, men der er ligeså også klubber der lever over evne, uden at have den sportlige succes.

Så er der klubber, hvor der som sådan cirka er balance i regnskabet over tid, men som så må indstille sig på at sportsligt, så er det ikke toppen af 1.division der spilles med om.

Nedenstående model viser klubbernes gennemsnitlige placering i 2017-2021 holdt op med deres gennemsnitlige underskud!

Klubberne:

Silkeborg har to gange de sidste 5 sæsoner været i 1.division, det med sportslig succes og overskud!

De er den eneste klub med succes hvor de er rykket op, uden der har været underskud, og det er SVÆRT at rykke op, uden det koster. Forskel på TV penge er markante fra Superligaen til 1.div.

Lyngby, Vejle, Viborg og Esbjerg har alle haft oprykninger til Superligaen, men har måttet erkende at det var nødvendigt at tage underskuddet.

Hobro, Fredericia og Helsingør, har klaret sig fint sportsligt, uden at satse hele butikken, men skal de højere op i hierarkiet, så skal der flere midler til.

Fremad Amager er den helt store ‘synder’ i denne sammenligning, klubberne taber mange penge, og sportsligt er det ikke blevet til meget!

Nykøbing FC, FC Roskilde, Næstved, HB Køge og Kolding har alle haft underskud, uden at præstere sportsligt, her må ejerne enten skaffe yderligere indtægter eller acceptere underskud videre frem!

Hvidovre, Skive, Thisted, Brabrand og AB, de har økonomisk haft styr på finanserne nogenlunde, men sportsligt rækker det ikke til mere for klubberne.

Advertisement