Fortæl mig din økonomi, og jeg skal fortælle dig hvor du slutter i ligaen. Det ender som regel mellem 60-70% af en klubs sportslige succes er defineret af klubbens økonomi.

I den forgangne sæson, ja der endte sammenhængen på 67%, dog med den lille usikkerhed at Skanderborg og Fredericia ikke har et offentligt tilgængeligt regnskab, derfor fremgår de ikke af nedenstående, men med tanke på deres placering i ligaen, så ligger de to klubber nok på 7-10 mio hver.

Ligeså vil den opmærksomme læser se at Aarhus mangler, de blev trukket og fusioneret og er derfor ikke med i oversigten.

Langt de fleste klubber ligger inden for den rangering som deres økonomi tilsiger, en enkelt klub stikker ud negativt, nemlig Ribe Esbjerg som præsterer under hvad de burde. Men dog er klubben blot fire point fra at komme i top 8.

Tendenslinjen herunder viser hvordan klubberne klarer sig i forhold til deres økonomi. Ligger en klub over den stiplede linje, så har de ikke fået value for money, og omvendt de klubber der ligger under den stiplede linje, da de har præsteret bedre end deres økonomi tilsiger.

Aalborg der vinder DM kan jo ikke klare sig bedre end at vinde, men pointen med at de ligger over den stiplede linje er at klubben med færre midler, stadig kunne vinde DM. Men med europæiske ambitioner skal der en stærk økonomi til.

Hvad kræves der?

Det er som udgangspunkt det som du skal forvente at skulle have af personaleomkostninger i herreligaen

DM guld15 mio
Top 410 mio
Slutspil8 mio
Undgå nedrykning6 mio

Hvordan ser det ud over de seneste 5 sæsoner?

I den enkelte sæson kan der være udsving af den ene eller anden grund, men over tid, vil de fleste klubber blive placeret der hvor deres økonomi tilsiger.

Sammenhængen stiger til næsten de 70%, og igen de klubber der ligger under den stiplede linje, de præsterer bedre end deres budget tilsiger.

I nedenstående mangler igen Fredericia og Skanderborg, da deres regnskaber ikke er offentlige tilgængelige.

Ligeså ses det at klubberne i øst har det svært, blot to klubber.

Økonomisk udvikling

Uden corona hjælpepakker, havde håndboldligaen ikke klaret sig i sidste regnskab.

Årets resultat

Samlet set kom klubberne ud med et overskud, trods corona

For de enkelte klubber ser det således ud

Soliditet

Det er svært at definere hvad en god soliditet er, jo nærmere nul, jo mere udfordret er en klub og negativ er som udgangspunkt ikke godt. Omvendt kan en høj soliditet betyde der ikke investeres nok.

Gæld i forhold til aktiver

Det er som sådan ikke et problem at have gæld, det interessante er til hvem gælden er, og under hvilke forudsætninger.

Det er dog interessant at se på klubbernes gæld i forhold til den værdi der er i klubberne (aktiver).

Gennemsnitsløn

Nedenstående dækker hvad klubbernes gennemsnitsløn er. Det er klubbens samlede personaleomkostninger holdt op mod det samlede antal årsværk der er i klubben.

Dette indlæg kan frit bruges af andre medier så længe der krediteres og linkes

Advertisement