At lave indlæg om klubberne økonomi er altid en sjov og interessant opgave, og det seneste indlæg om FC Nordsjælland, det gav nogle kommentarer, mest på at gennemsnitslønnen i truppen var for høj.

Det kan der sagtens være noget om, og for at give et lille indblik i hvorledes gennemsnitslønnen i truppen er, så følger lidt forklaring.

For som sådan er det jo en enkel udregning der hedder

Lønsum spillertrup / antal spillere = gennemsnitlig årsløn spillertrup

Ingen klubber oplyser i deres regnskaber hvad lønsummen er til en spillertrup, men næsten alle klubber oplyser hvad de samlede personaleomkostninger er.

Dette dækker alle ansatte i klubben, fra spillere, trænere, administration, ledelse mm. Ligeså oplyser de fleste klubber hvor mange ansatte der faktisk er. Dette dækker over fuldtid, så er der to på ½ tid, ja så tæller de to som en person.

På den måde er det enkelt at udregne hvad gennemsnitslønnen er for alle i klubben, for de samlede personaleomkostninger kendes og antallet af ansatte ligeså.

Men når det nu er selve spillertruppen det gælder, så er det straks mere vanskeligt.

For hvad er en spillertrup?

Er det alle spillere der er tilknyttet klubbens førstehold?
Er det kun de spillere der har en kontrakt? Specielt i mindre klubber i 1.div er der klubber der oplyser omkring 10 ansatte?
Tæller spillere med som er på en ungdomskontrakt med, selvom de kan være inde over førsteholdet?

Få klubber oplyser det reelle antal kontraktspillere, derfor må der tyes til andre kilder og her kan klubber have op mod 40 spillere tilknyttet, men er de reelt med inde over førsteholdet og skal derfor tælles med?

Så her her første kilde til usikkerhed.

Næste er at finde ud af hvad lønsummen er i den enkelte klub, her er der stor forskel, hvilket nedenstående viser:

2020Ansatte i altkontraktspillere
OB17941
FC Midtjylland11540
SønderjyskE4638
Horsens5237
FC København17234
AGF7933
Lyngby33
AaB7333
Esbjerg5732
FC Nordsjælland11432
Randers6132
Brøndby14231

(Note: Lyngby er ikke kommet med deres 2020 regnskab og står derfor ikke registreret med ansatte i alt)


Jo større forskel der er på antal ansatte i alt og antal kontraktspillere, så må det antages at lønsummen til spillerne procentvis nok er højere i SønderjydskE end hos OB.

Derfor er det ikke muligt at sige at alle klubber nok bruger samme andel af personaleomkostningerne på spillerne.

Smid så med i den ligning lånespillere, for hvem dækker deres løn? Den klub der låner, har de spilleren gratis eller betaler de en andel af lønnen?

Så det er den lange forklaring til hvorledes denne beregning kom frem, hvor antallet af kontraktspillere er sat lavere end hvad andre kilder har.

En anden model der kan bruges er at se på hvor mange ansatte er der i klubben som ikke er spillere, og sættes deres årsløn i gennemsnit til 500.000 (inkl. Pension), så giver det en sum, hvor den kan fratrækkes klubbens samlede personaleomkostninger. Denne model kan så ikke benyttes på OB, som ikke oplyser specifikt for deres fodboldsegment.

Så giver den model dette billede:

(Note: Da 202 regnskab for Lyngby ikke er kommet endnu, er klubben sat til 0)

Den er nok mere korrekt, om end jeg ville være tilbøjelig til at have FC Midtjylland og Brøndby lidt højere, men tallene er nu således.

Moralen af det, ja alle os der elsker fodbold kan gisne og gisne om hvad en fodboldspiller tjener i snit, men det bliver ved gisningerne.

Tak for inputs fra de der har skrevet

Dette indlæg kan frit benyttes, så længe der krediteres og linkes

Advertisement