Hvilke fem danske fodboldklubber ville være de bedste at købe?

Nu kommer det naturligvis an på hvad en ny ejer vil med en klub, og der er selvklart mange elementer der kan spille ind.

Som klubejer kan der være forskellige grunde til at gå ind i en klub, men hvis en ejer har ambitioner om sportslig succes og gerne vil have mulighed for at tjene penge, så er det en forudsætning at komme op i Superligaen.

Det, da spillere der bliver solgt, ganske enkelt ryger for en større sum, end for de klubber der er i den næstbedste række.

Det skal medgives, at der er klubber der i den næstbedste række kan sælge spillere for 1-3 mio, og det kan være med til at tjene penge, da udgifterne i rækken er markant mindre end i Superligaen.

Så det er muligt, at tjene penge, men ambition om oprykning til Superligaen, den er vanskelig, hvis en klub sælger sine bedste salgsobjekter, om end indtægterne kan bruges til at investere i klubben.

I princippet, kan en klub i næstbedste række lave samme model som FC Nordsjælland, med meget spilletid til unge spillere, men spillerne kan ikke sælges for samme beløb som klubber i Superliga.

I forhold til at købe en klub, skal en ejer se på klubbens økonomi, for hvad vil det kræve at investere i klubben, her er der mange parameter at se på, men herunder nogle af de der spiller ind.

Stadion – opfylder det allerede krav til Superliga, hvis ikke, så kan det kræve mange millioner at investere

Personaleomkostninger – vil en klub være med i Superligaen skal der mindst 30-35 mio på denne post.

Antal ansatte – Er der allerede et fuldtidssetup

Hvordan ser klubbens indtjening ud seneste tre år – Taber en klub penge?

Gæld – Hvordan ser det ud?

Soliditet

Potentiale i området

Top 5 en billig investering

KlubPrisKommentar
Viborg13-15 mioStadion lever op til krav til Superligaen så ingen udgift der, gælden er lav (7 mio), klubben har blot tabt 6,6 mio seneste 3 år. Personaleomkostninger er på 17 mio, og en oprykning vil give 10-15 mio mindst i TV penge alene. Dermed vil klubben der har en omsætning på 27 mio ligge fint til, om end i den lave ende af Superligaen.
Som ny ejer kan er det begrænset hvad der skal investeres i klubben. Rykker klubben op, vil prisen stige.
Vendsyssel3-5 mioStadion lever op til krav til Superligaen, ingen udgifter der.
Gælden er på 18,6 mio og klubben har seneste tre år tabt 11,6 mio.
Personaleomkostninger er på 16 mio og en oprykning til Superligaen ville give 10-15 mio i TV penge, og klubben vil på omsætning kunne ligge i underkanten af hvad der kræves for at kunne være med.
Som ny ejer, skal der smides nogle millioner årligt for at sikre ambitioner om oprykning og driften.
På denne måde er Vendsyssel et billigt køb
HB Køge10-15 mioKlubben har ikke et stadion der lever op til Superliga, og det vil koste 30-80 mio at få det på plads (afhængig af om der skal 6.000 eller 10.000)!
Klubben har blot tabt 1 mio de seneste tre år, så der er styr på den del.
Gælden er blot på 3 mio men soliditet er lav på 1!
Personaleomkostninger er på 11,6 mio, så der skal investeres en del her, hvis klubben skal i Superligaen, skal der investeres en del her.
Klubben er flyttet ind centralt i Køge og har fået markant bedre faciliteter der vil kunne øge omsætningen. Potentialet er der.  

Hobro8-10 mioKlubben har et stadion der lever op til superligaen. Ingen investeringer her. Gælden er på 13 mio og seneste tre år har klubben tabt 7 mio. Personaleomkostningerne er på 20 mio, men der er nok skåret efter nedrykning fra Superligaen. Skal klubben leve op til Superliganiveau, skal der investeres en del.
Soliditeten er på -118, hvilket er noget der trækker ned.
Lyngby8-10 mioKlubben har et stadion der lever op til superligakrav, men der skal investeres her.
Økonomien i klubben er presset, de er ved at tilpasse driften, men der er tabt de seneste tre år i alt knap 60 mio og soliditet er på 1.
Klubben er i Superligaen, om end den ligger til nedrykning, og det vil presse klubbens økonomi, da der vil være 10-15 mio mindre TV indtægter.

Top 5 lidt dyrere investeringer

KlubPrisKommentar
Horsens30-35 mioStadion lever op til krav i Superligaen, så ingen udgifter der. Gælden er på 17 mio, og en fornuftig soliditet. Klubben har blot tabt 4,7 mio seneste 3år. Personaleomkostninger er på 33 mio. Rykker klubben ned fra Superligaen, vil klubben enten skulle tilpasse økonomien med 10-15 mio mindst. Bliver klubben i Superligaen, fastholdes prisen, men en ejer skal nok investere en smule. En nedrykning, vil sænke prisen markant og en ejer skal investere mere, hvis der skal rykkes op igen.
Esbjerg50 mioKlubben har et stadion der lever op til Superligakrav, så ingen investeringer der.
Gælden er på 25 mio og Esbjerg har ’blot’ tabt små 10 mio de seneste tre år. Personaleomkostningerne er på 43 mio og på Superliganiveau.
Det må antages at klubben i denne sæson vil tabe penge da de spiller i næstbedste række, men med en oprykning, vil klubben være på niveau økonomisk.
SønderjyskE35-40 mioStadion lever op til Superligaen, så ingen udgifter der. Gælden er på 42 mio.
Klubben har tabt 19 mio seneste tre år og soliditet er på 4. Personaleomkostninger er i den lave ende af Superligaen. En ny ejer skal være klar på at investere midler i spillertruppen for at sikre sig mod nedrykning.
Silkeborg75 mioKlubben har et af de mest moderne stadions, klubben har seneste tre regnskaber haft overskud på 10 mio, og i andre segmenter er der ligeså overskud. Så Silkeborg er en klub der tjener penge!
Gælden er på 63 mio og soliditet er på 33.
Klubben ligger ikke i Superligaen, og skal der en oprykning til, skal en ny ejer være klar til at investere og øge posten på personaleomkostninger.
AGF150 mioMed udsigt til at flytte ind på et nyt stadion om nogle år og dermed bedre muligheder for at øge omsætningen, AGF har fået styr på økonomien og blot tabt 8 mio seneste tre år og soliditet er på 96 og gælden er på 41,5 mio.
Klubbens økonomi siger de skal ligge i området 4-6 i Superligaen.
Potentialet er stort.
Advertisement