Fodbold, håndbold og ishockey har professionelle ligaer i Danmark, så findes der i andre sportsgrene ligeså hold som er enten helt eller delvist prof.

Men hvordan ser det egentlig ud på tværs af ligaerne?

Personaleomkostninger

Superligaen er klart ligaen med stærkeste økonomi, men interessant at 1.division i fodbold samlet set har en større lønsum end herreligaen i håndbold.

Dameligaen i håndbold, som er den eneste profliga på kvindesiden, er samlet set set ‘stærkere’ end ishockeyligaen

Gennemsnit personaleomkostninger

Et er hvad den samlede lønsum er på tværs af ligaerne, men det er interessant at se på hvad det er i gennemsnit, da antallet af klubber i ligaerne er forskelligt.

Da isligaen har færre klubber end dameligaen i håndbold, så fremstår den som 4. stærkeste liga.

For de to 1.divisions rækker i håndbold, der er det gennemsnit i forhold til de klubber der er organiseret i et selskab.

Antal ansatte

Samlet set er der ansat 2303 personer i ligaerne.

Fodbold

Ingen tvivl om at Superligaen er det store lokomotiv økonomisk, men at kunne være med i 1.division, det forudsætter et fuldtidssetup, hvis en klub vil være med, selvom der popper klubber op i ny og næ, der kan være med, men de vil typisk være i bundstriden.

Håndbold

Dameligaen er den eneste liga på spindesiden hvor alle klubber har mere eller mindre fuldtidssetup. I forhold til personaleomkostninger er dameligaen på 2/3 af hvad den er på herresiden og lønmæssigt er gennemsnitslønnen (alle ansatte) på 76% af tilsvarende hos mændene.

Dameligaen er dog stærkere økonomisk end tilsvarende på fodbold, således er personaleomkostningerne cirka 5 gange så høje i håndbold.

Forskellen på ligaen og 1.div på herresiden er en forskel på knap 5, så en ligaklub har i snit 5 gange så stor post på personaleomkostningerne.

Ishockey

Med tanke på hvor få klubber der findes samlet set i Danmark, hvor der er 17 klubber, holdt op mod håndbold (762) og fodbold (1.586), så er det lykkedes at skabe en professionel liga, men nok opmærksom og økonomi.

Det er stærkt arbejde at det er lykkedes, men ishockey er en sårbar liga med for tiden blot 9 klubber der har en økonomi der gør de kan være med på liganiveau.

Derfor er der indført lønloft på spillertruppen på 5,5 mio, for ikke at presse klubberne og for at sikre en liga med nogenlunde lige økonomi.

Note:

Klubbernes regnskaber der er offentlige tilgængelige er medtaget. Det vil sige alle klubber som er organiseret i et selskab.

Således er regnskaber ikke medtaget for klubber, som er forreningsdrevet.

For holdene i fodboldligaen for kvinder, er det et anslået beløb, da kun en enkelt klub er drevet under et selskab. Eller mere korrekt, det er der flere der er, men deres tal er ikke specificeret ud.

Således er AGF et samlet regnskab, hvor både Superligaholdet og kvindeliga holdet fremgår. Dermed vil FC Nordsjælland, HB Køge, Brøndby på herresiden ligge en smule højere (ikke meget) på posten personaleomkostninger.

Advertisement