Så blev det meldt ud, at FC Nordsjællands ejer Tom Vernon (93%) har solgt til den egyptiske Mansourgroup, som er et verdensomspændende firma, som er at finde i mange lande hvis man skal tro wikipedia, så har firmaet en omsætning på 6 mia gode dollars og 60.000 ansatte i 120 lande.

Mansourgruppen er et konglomerat af forskellige selskaber og ejerskabet af FC Nordsjælland er placeret i Man Capital LLP, som beskæftiger sig med investering. Som selskab havde de en indtjening i seneste regnskab på £7,6 mio og i alt er der 11 ansatte og overskuddet var på £222.000 for Man Capital LLP.

Da Man Capital LLP er en del af Mansourgroup, så er det ikke så afgørende at netop dette selskab ikke har en høj omsætning.

Prisen for FC Nordsjælland

På pressemødet meldte de nye ejere ud, at der skulle investeres euro 100 mio, men dette er oven i prisen.

I 2015 solgte den daværende ejer Allan K. Pedersen klubben til en investorgruppe, hvor Tom Vernon var en del af denne investorgruppe.

Prisen dengang var cirka 100 millioer gode danske kroner.

Det er som sådan ikke så let at prissætte en klub, men Markhams multivariate model giver en god indikation på en prissættelse af en klub.

Herunder hvad modelen vil værdisætte FC Nordsjælland til de enkelte år. Den meget højre værdi i 2012 og 2013 afspejler deltagelse i Champions League og dermed markant større indtægter.

Da klubben blive solgt i 2015 er værdien sat til 72 mio og det anslås salget var 100 mio

Tom Vernon købte de øvrige investorer ud undervejs og klubben har i perioden 2016-2019 haft et overskud på samlet 57 mio (regnskab for 2020 er ikke kommet endnu).

Så FC Nordsjællands forretningsmodel virker rent forretningsmæssigt.

Hvis der så tages afsæt i Markhmas model til at fastsætte værdien af en klub, så var værdien af FC Nordsjælland i 2019 på 309 mio, og når Mansourgroup overtager 70%, så er salget på cirka 215 mio.

Investeringen for Tom Vernon er kommet hjem, hvis den pris holder, om end Tom Vernon ikke giver indtryk af at være i fodboldens verden for at tjene penge.

Investering på 1 millard

Hvis prisen er på de 215 mio gode danske kroner for at købe de 70% af klubben, og Mansourgruppen vil investere euro 100 millioner, ja så er det næsten 1 millard handlen løber op i.

Hvor skal der investeres

De 100 millioner (euro) skal investeres i tre områder. Akademiet i Ghana, FC Nordsjælland og et akademi i Cairo (€30 mio) og med tanke på at Mansour group er dygtige til at investere i ejendomsmarkedet, så kunne en investering her være en del af et akademi.

Læser man det med småt, er det nævnt at womens football skal prioriteres, og med tanke på at FC Nordsjælland netop har et ligahold i den bedste række, så bliver det interessant at se hvad det betyder på denne front.

Er FC København, FC Mitjylland og Brøndby presset?

Nej, ikke i første omgang, men hvis Mansourgroup vælger at skrue op for gashåndtaget, så vil de klubber være presset

Sammenlignes på personaleomkostninger fra seneste sammenlignelige regnskab, så ser det således ud

Skule FC Nordsjælland matche FC København, er det en forskel der hedder 124 mio, som de nye ejere skulle ligge hver sæson for at matche FC København. Nu kan FC Nordsjælland få sportslig succes og dermed øge deres indtægt, og dermed nærme sig toppen af dansk fodbold.

Så på den lidt længere bane, så er FC Nordsjælland i den grad en klub der skal holdes øje med.

Farvel til AaB og OB?

De to traditionsklubber er med deres nuværende setup sat af i toppen af danske fodbold. AGF er ikke taget med i denne ligning, da klubben endelig tjener penge og har et nyt stadion på vej, og dermed vil øge indtægterne.

OB har ligeså et stadion på vej, og fodbolden er en del af selskabet og OB har en af Danmarks rigeste som ejere, så OB kunne hægte sig på, mens AaB, de er ikke en dansk topklub mere, med det setup de har så hedder en 7. plads fremover, at være et godt resultat.

Økonomisk sammenligning

Omsætningen viser tydeligt forskellen, det er kun selve omsætning i selve fodboldsegment der er medtaget.

Evnen til at tjene penge er vigtig, for selvom en fodboldklub som sådan ikke skal give overskud, så skal underskud dækkes ind.

Advertisement