Danmark har haft store oplevelser med OL, specielt med 1960 og 1972 holdet, og lidt ældre læsere vil nok mene OL 1948 skal med her.

I 1960 var det Harald Nielsen og Henry Froms berømte tyggegummitrick.

 

I 1972 var det med en ung Allan Simonsen der var arkitekten bag sejre over bla Brasilien

 

Nu er Danmark med til OL i Rio 2016. Det er faktisk blot 4.gang siden vi var med i 1960!

Så det er ikke noget vi er forvente med, at Danmark kommer med til OL i fodbold. Men OL, ja det er nok den største globale sportsscene, og derfor er fodbolden ikke prioriteret fra fodboldens side.

For FIFA har selvsagt ingen interesse i at OL bliver større end deres slutrunder, så derfor har FIFA lagt hindringer i vejen. Det betyder at det danske landshold, ikke har kunnet vælge frit, da det er op til klubberne om de vil frigive spillerne.

Så jo, det er fodboldturnering  der har fået mange til at trække opgivende på skuldrene og det fik dygtige Andreas Kraul til at give en ordentlig skuldertackling på Radio24syvs program Fodbold FM.

Her var hans pointe, at vi ikke skulle nedgøre turneringen og vi skulle være stolte over at Danmark faktisk er med, samt se frem til en række spændende kampe.

For i andre af de lande der er med, så er et OL ret vigtigt. For spillere fra Irak, Colombia, Sydafrika, Nigeria, Japan, Fiji, Honduras, Algeriet, Nigeria og Sydkorea. Her er der ingen tvivl om, at for de spillere, er det et vigtigt udstillingsvindue.

Tag så Brasilien der er på hjemmebane, og som kommer med en række spændende lokale spillere krydret med Neymar og et par andre europæiske spillere fra Lazio, Barca og Paris SG.
Argentina med de mange talenter har en trup med blot to europæiske spillere, her må der være ret meget spændende at følge.

Så jo, Andreas Kraul har en pointe i at vi ikke nedgør OL.

OL og fodbold i fremtiden.
Men spørgsmålet er:

Har fodbold noget at gøre på OL programmet?

Set med FIFA øjne, der er det en turnering der ikke vægtes overhovedet.

For IOC, så er det en sport, som nok kan fylde stadions, men IOC er under pres for at udvikle OL.

IOC har meldt ud, de gerne vil udvide OL med nye idrætter og discipliner, men at der ikke må komme flere end 10.500 udøvere, som er det nuværende loft.

Se der er fodbold interessant, med 16 deltagende hold med 18 spillere og vel en 5 ledere per hold, så er det pludselig hele 368 udøvere, der bliver plads til, hvis fodbold ikke er med på programmet.

Det gør at en lang række idrætter vil ligge pres på IOC, for at få fodbold ud, så andre kan komme ind!

Det åbner så spørgsmålet, hvad med den kvindelige turnering, her er der 12 hold med. Skal der så være en turnering hvor det kun er kvinder der er med?

IOC har været ude med ønsket om at OL skal være lige i antal konkurrencer mellem mænd og kvinder, så det kunne ligne et exit på kvindesiden ligeså. Hvor turneringen har større prestige end mændenes.

Men hvis IOC dropper fodbold helt, så er det 12 hold mere med 18 spillere og en håndfuld ledere. Det er 276 pladser mere der er i spil eller sammen med herrerne, i alt 644 udøvere fra andre idrætter der kan komme med.

Jo IOC er under pres.

OL og stjernerne
Kigger man lidt på hvilke udøvere der har været med, så tag 2012 hvor Brasilien vinder sølv med spillere som Neymar, Marcelo, Thiago Silva, Hulk og Pato

I 2008 havde Argentina Ever Banega, Riquelme, Di Maria, Macherano, Agüerro og Messi

I 2004 så vi spillere som Chiellini, Pirlo, Gilardino, Saviola og Tevez

I 2000 så vi spillere som Xavi, Puyol, Pizarro, Zamorana og Etp’o

Eller i 1996 med Nigeria som vindere med spillere som Taribo West, Daniel Amokacho, Emanuel Amunike, Victor Ikpeba, Kanu, Obafemi, Jay Jay Okocha og Uche.

Jo OL og fodbold har mange gode historier og profiler, spørgsmålet e rom det er slut, for FIFA og IOC handler det om penge.

 

Advertisement