black panther

Nogen gange er det lettere at starte et indlæg med et billede. Billedet er et af de ikoniske billeder fra sportens verden, OL 1968 hvor de to atleter fra USA vinder guld og bronze og laver deres politiske statement.

Men læg mærke til ham der bliver nummer to. Han har en historie at fortælle ligeså, jeg har aldrig tænkt nærmere over hans rolle. Han havde vel ingen rolle og betydning i dette statement, andet end at han tilfældigvis blot var der.

Intet kunne være mere forkert.

Personligt kender jeg historien nok som de fleste på min alder, nemlig som en del af den amerikanske borgerrettighedskrig.

Det var faktisk først for 2 år siden, da den svenske version af toppen og poppen kørte, det de hinsidan kalder så mycket bättre.

Her var forsangeren fra Bo Kaspers orkester med, og deres fortolkning af sangen Mr. John Carlos af Ulf Dagby.

Hele sangen er en fin fortælling om hvad der skete med John Carlos, der måtte betale en stor pris for hans handling sammen med Smith der vandt guldet.

Omend de efterfølgende er blevet hædret begge to for deres indsats, så blev PETER NORMAN den der betalte den største pris.

Det var Norman der gav rådet om at dele handskerne, så de havde en handske hver, ligeså bærer NORMAN det samme badge som de to amerikanere

olympic badge

Dette badge med den så uskyldige tekst, ja den fik voldsomme konsekvenser for NORMAN som hjemme i Australien blev betragtet som et udskud og havde mere end svært ved at få job og som til det næste OL i 1972 ikke fik lov at deltage, trods det at han opfyldte kval krav mange gange.

Han er den hurtigste mand i Australien, og hans rekord fra 1968, står stadig den dag i dag.

Da NORMAN døde i 2006, gæt hvem der kom og bar kisten…jo såmænd de to han havde støttet i 1968, og det førte frem til en oprejsning og anerkendelse.

Den kom i 2009, da filmen SALUTE kom

Og endeligt i 2012, da den australske regering gav en officiel undskyldning.

Du kan læse en fin artikel om det her.

Advertisement