Tiden løber hurtigt for Vejle Boldklub, som står med et akut behov for finansiering, kommer der ikke mindst 12 mill, og gerne mere (16-20 mill), senest tirsdag, så hedder det Jyllandsserien for den stolte klub.

Ligeså mister klubben sin licens for U17 og U19, som kan få den betydning at mange års dygtige talentarbejde bliver mistet.
På kort sigt ryger talenterne nok til de klubber der trods alt ikke er så langt væk.

Hvad skete der.
Hvor er det gået galt for Vejle, det enkle svar er at der er brugt flere midler end der har været i kassen.

Det er som sådan ikke et problem, så længe der er velvillige sponsorer der gerne vil bidrage.

Men ser man lidt på de økonomiske tal det seneste 10 år, så får man et fingerpeg på hvor det er gået galt. De økonomiske tal, afhænger jo også en del af, hvorvidt holdet er placeret i superligaen eller 1.div!

Vejle Boldklub har fulgt med strømmen, som hedder at der kommer flere og flere ressourcer til fodboldverden, trenden med øget indtægt (og udgift) viser sig over hele Europa, tydeligst i Premier League.

Hvad koster et superligahold.
IDAN, idrættens analyse institut lavede på et tidspunkt for et par år sidenen økonomisk model for, hvad det kostede at spille i superligaen, og her viser deres undersøgelse, at med 40 mill, så står du godt til. Siden er der sket en del, og du kan nederst i indlægget se tallene for regnskabsåret 2012/13, der kommer du ikke langt for de penge!

Nu har Hobro så vist at de i hvert fald foreløbig kan klare sig med en noget lavere økonomi!

Omsætningen hos Vejle har over de seneste 10 år set således ud

VB omsætning

Så trods fald, har klubben de seneste 5 år, ligget mellem 30-40 mill, lige i underkanten af et superliga setup. Om end at ligger du i superligaen, er der mulighed for øgede indtægter (udgifter har det så med at følge med).

Indtægterne, her har Vejle et særdeles velfungerende erhversnetværk, og igen har klubben øget væsentligt på indtægterne de seneste 10 år, og har ligget stabilt de seneste 5 år med cirka 25-30 mill i indtægt

VB sponsorind

VB, kan således på ingen måde klandres for ikke at have arbejdet for at have skaffet indtægter nok via sponsorerne. VB har højere indtægt en naboerne fra AC Horsens der ligeså spiller i 1.div

TV er væsentligt for at skaffe sponsorpenge, det er den bedste måde at profilere sig på, om end der findes andre parameter.
Klubberne modtager ligeså penge via TV aftalen, baseret på klubbens placering, og selvom det ikke er midler der fylder på samme måde som sponsorkronerne, så koster det at spille med i 1.div

VB tvpenge

Pengene væk.
VB har bragt sig i den ulykkelige situation, at egenkapitalen er spist op, der er ikke noget at stå imod med, store underskud har kostet, og trods at der blev tilført 4 mill til klubben inden sommerferien, så har klubben et akut finansieringsbehov.

vb egenkapital

Klubben skal blot tilbage til 2006, så var der 50 mill at arbejde med, det kan man sige der er blevet, men resultatet har bare ikke stået mål!

Der, kan man tale om at blive nr.3 i 1.division, er en dyr placering at have, specielt når det er sket 3 gange i streg (2011-13)
Årets resultat viser at det har kostet Vejle, at de ikke kommer op, at der så ligeså har været en del trænerskift, der påvirker økonomien siger sig selv

vb egenkapital

Siden 2001, er der tale om et samlet underskud på næsten 70 mill, igen ikke et problem hvis du har nogle mæcener der vil betale underskuddet, men noget af en udfordring når der har været en entydig plan der hed superliga retur.

Placeringerne for Vejle har heddet de seneste år.

Sæson Placering Point Point fra oprykning
2014 nr.7 47 18
2013 nr.3 58 4
2012 nr.3 44 5
2011 nr.3 52 9
2010 nr.10 33 29
2009 nr.11 25 3
2008 nr.1 78
2007 nr.11 25 3
2006 nr.1 63
2005 nr.5 49 14
2004 nr.12 30 36
2003 nr.5 49 9
2002 nr.11 28 3
2001 nr.2 59

3 gange er det lykkedes at komme i Superligaen, men med nedrykning med det samme, hver gang med 3 points afstand.

I 2002, er det et nederlag i næstsidste runder på 0-1 ude mod Silkeborg der koster, en sejr havde betydet Vejle var blevet oppe, og Silkeborg rykkede ned.

Mens det i 2007 og 2009 var tæt men, men ikke nær redning dog.

Sidste målscorer i superligaen
Adda Djeziri, er således spilleren med det sidste superligamål for Vejle i en årrække måske, da Vejle i sidste runde i 2009 vandt 2-1 over AGF.

Der hvor man kan fundere over de økonomiske tiltag er spillerløn, det kan man gøre på to områder.

Det ene er den samlede lønsum, den anden er den gennemsnitlige løn. I regnskabet kan man se hvad lønsummen er for hele klubben, samt hvor mange ansatte der er. Medregnet i dette, er selvsagt andre end fodboldspillerne.

Vejle har arbejdet for at skrumpe og skære på lønbudgettet som er den helt store udgift.

vb løn

Ser man på den gennemsnitlige løn, så har der været gode penge i at spille i Vejle

vb gns løn

Som sagt er det den samlede lønsum, divideret med antal ansatte som det fremgår i regnskabet!
Holder dette tal så vand, for er der taget højde for ansatte på ½ tid eller andet.

Financial fairplay
Noget man kan holde øje med, er udgiften til løn, holdt op mod klubbens omsætning, her er det nogle af de ting Financial Fairplay arbejder med.

Således har England, i 3.-4.bedste række indført at max 55-60%af omsætning må gå til lønnen, ser man på tallene for Vejle, ligger de i den tunge ende!

vb %satsløn

Hvad kan Vejle gøre?

Godt spørgsmål, måske det bedste er at vaske tavlen ren og starte forfra, men med mere fornuftig og realistisk budgettering.
Klubben har et godt netværk af sponsorer, produktet er selvsagt et andet når det hedder Jyllandsserien i stedet for 1.div. Mon ikke netværket vil bestå, de har været loyale og har lagt godt med penge, og så laver de jo handler med hinanden og tjener penge på dette!
Dette er alene en stor værdi, så det ville slet ikke være urealsitisk med et sponsornetværk, der består om end indtægter ikke er det samme.

Det vil gøre Vejle til en magtfaktor, og forudsætninger for at rykke tilbage rimelig hurtigt.

Licens.
Konsekvensen er licens til U17 og U19 slutter, og spillerne her vil være væk! Men kan Vejle fastholde, at holde niveau i talentudviklingen, så vil de på sigt kunne fastholde spillerne, om end de kortvarigt vil smutte.
Omvendt, så kan det også være en genvej til førsteholdet, om end Jyllandsserien er lavt. Men er der studerende balndt spillerne, så kunne der være spillere, der gerne vil forblive og kombinere studier med fodbold.

Vejle har i dag 3 spillere på ungdomslandsholdene Jeppe Hansen (U19), Casper Bruun (U18) og Agon Mucolli (U17).

Redning, er det nok?
Kommer der en redning med de mange millioner, skal Vejle stadig skære kraftigt i driften, for at få budgettet til at hænge sammen, så det vil stadig hedde 1.div på et mindre budget end som det er nu!

Nu har andre klubber i rækken, væsentlig mindre økonomi end Vejle, så Vejle skal måske tilpasse sig og acceptere sin rolle, som hold i 1.div og som en klub der udvikler spillere for at sende dem videre.

Med mindre, der kan skaffes vækst i indtægterne, så der er en økonomi der gør, at klubben kan tiltrække spillere. For pengene er bare afgørende hvis du har ambitioner i fodboldens verden.

Der er jo selvfølgelig en 3.vej, at gå på frierfødder til klubberne i området, og tage den gamle snak om FC Trekanten.

Tag gerne de gode venner fra AC Horsens med i den ligning, sammenlagt vil de to klubber have en omsætning på 62 mil, og dette er deres tal liggende i 1.div. Horsens nedrykning fra superliga kostede dog dem meget, fra 59 mill i omsætning til 35 mill i seneste regnskabsår.

Kærlighed.
Fodbold er følelser, og mange en Vejle fan vil noke takke nej, og så stadig være herre i eget hus også selvom det hedder Jyllandsserien.

Men så er konsekvensen også, at den nok ikke hedder mere end 1.div bold fremadrettet, med mindre der sker noget væsentligt på indtægtssiden.

Tiden løber fra Vejle hvis de skal redde sig, men Vejle er klub i Danmark med historie og tradition og minderne har man lov at ha’ .

Superliga er dyrt

 

FC København 1368
OB 178
FC Nordsjælland 165
Brøndby 121
Esbjerg 121
AGF 117
FCM 101
AaB 84
Randers 73
Silkeborg 72
SønderjyskE 41
AC Horsens 37

 

Skal Vejle tilbage, så er nuværende budget blot et af de mindre, så spørgsmålet er, hvad vil Vejle, hvis de vil tilbage på den allerøverste hylde i fodbold Danmark.

Alle tal i grafer og andet er i 1000kr