Han er en af de dygtige svenske landstrænere vi har haft og som har været med til at udvikle dansk floorball. I 2006, havde Danmark chancen for igen at spille sig i en VM semifinale under Schönbecks ledelse, i den sidste puljekamp kunne Danmark med uafgjort liste sig med blandt de sidste 4, på just Schweiz bekostning.

Danmark kæmpede det bedste de kunne, og vi havde 1-0 på en drøn fra Claus Riis, kom bagud 1-3, hvorefter 2 mål på 16 sekunder bragte Danmark på 3-3.

Bredden hos Schweiz var det bedre, og de kørte bolden rundt i højt tempo, og det danske spil kunne ikke følge med.

 

1) Hvordan lærte du floorballsporten at kende?
Jag lärde känna Floorball genom vänner som spelade i en klubb som heter Hovshaga i Växjö.

2) Hvor startede din floorballkarriere henne?
Tillsammans med andra vänner startade vi en egen klubb, Ingelstad IBK. Där var jag ordförande, spelare och damtränare fram till 1995.

3) Har du en speciel kamp du husker?
Cupfinal i Schweiz med Unihockey Tigers mot SV Wiler-Ersigen 2007. Idag inleder vi finalerna 2014 och jag står på andra sidan, alltså som tränare för SVWE mot just Unihockey Tigers Langnau……

4) Hvilken floorballoplevelse har gjort indtryk på dig?
Återigen Cupfinalen 2007, grym stämning på läktaren och vi vann som stora outsiders. Just nu gör också varje eftermiddag ute på gården där vi bor intryck på mig. Här bor många människor med bakgrund från tex Balkan, Turkiet eller Mellanöstern och de känner inte till Floorball. Vår son har samlat ihop klubbor och fler och fler barn ansluter till spontan-floorball på gården. vilken utvecklingspotential det finns!

5) hvilke 3 spillere husker du fra din tid som nogen af de gode?
Tre spelare jag varit eller är ledare för som jag gillat extra mycket är: Tatu Väänänen Filip Kjellsson (Växjö Vipers) Morten Andersen

6) Hvilke ledere gjorde et indtryk på dig i din tid med floorball?
många ledare har gjort intryck, både positiva och negativa. En som gjort väldigt många positiva intryck på mig är Urban Karlsson. Han brinner för både sin klubb, sitt tränaruppdrag och hela Floorballen. Min uppfattning från sidan är dessutom att han gör det med en väldigt positiv människosyn och stor respekt för alla inblandade människor. En annan ledare som gjort stort intryck på mig är Åke Axelsson, ordförande i Växjö Vipers, som drivit igenom projektet med fantastiska Fortnox Arena.

7) Kan du en anekdote fra din floorballtid?
Återkommer i frågan

8) Hvilke udfordringer forbinder du med floorball i klubregi ?
Rätt människa på rätt plats…. Det är så svårt att göra de viktiga uppdragen i klubbarna så attraktiva att människor med rätt värderingar och bakgrund vill engagera sig ideellt. En stor utmaning för varje klubb är att bygga en identitet med en röd tråd. Vem är vi? Vem vill vi vara? Hur kommer vi dit? Att alla drar åt samma håll.

9) På 25 år har DaFU opnået små 7.000 medlemmer, hvor mange medlemmer håber du DaFU har om 25 år?
Om 25 år ska det vara 50000!

10) Hvad er/var din rolle i floorball?
Jag har framför allt fungerat som tränare. Idag är jag tränare för SV Wiler-Ersigen i Schweiz. Jag har dessutom jobbat väldigt mycket med utbildning av ledare och det gillar jag!

11) Hvad ser du ellers i fremtidsudsigterne for sporten?
Framtidsutsikterna är goda, men vi måste ha tålamod. Floorball är fortfarande en ung sport. För att det ska bli bra behöver vi fler starka länder och jag tycker det är viktigt att de starkaste nationerna engagerar sig i den internationella utvecklingen. Vi behöver stora nationer med god infrastruktur för idrott som tex Tyskland.

12) Ordet er frit?
Då vill jag passa på att gratulera DAFU till 25 år!