Desværre måtte Vallensbæk trække deres hold fra ligaen, så landsdækkende starter med 9 hold i stedet for de 10 hold.

klubben havde ellers meldt et interessant koncept ud, der skulle primært satses på unge danske spillere, og spillere der gerne ville træne floorball 4 gange om ugen. Det skulle være det setup der skulle gås efter.
Det ville have været rigtig interessant, for der er ikke nogen klubber herhjemme der træner så meget, og er man en ung ambitiøs spiller, så burde det være et tilbud der kunne være meget interessant.

Desværre var der ikke det marked for dette, og så måtte Vallensbæk trække stikket.

Jeg spurgte træneren sidste Simon Tayolor om dette

Vallensbæk har trukket sig fra ligaen, hvorfor?

Vi mistede for mange spillere og havde ikke materialet samt bredde til at være med. 

 Desuden er floorball en hobby, hvilket betyder at de frivillige ildsjæle der er ofte brænder ud når alt arbejde er på få mennesker. Der kommer nogle andre prioriteringer i ens liv, som skubber floorball ned af listen, bl.a. familie og arbejde. Og her var vores organisation ikke stærk nok til at de enkelte personer kunne aflastes – og så falder et skrøbeligt korthus.

 Vi er nogle personer som har brugt utallige timer om ugen frivilligt på floorball og det tager kræfter fra privatlivet og motivationen daler jo længere man kører i et sådan gear. Det er forholdsvis utaknemmeligt miljø når man bruger så meget tid på at glæde andre. Oftest fordi man automatisk får flere hatte på end meningen i en sådan forening. Det trækker bare tænder ud.

I brugte mange ressourcer på at komme med i den landsdækkende liga sidste sæson, er det ikke skønne spildte kræfter?

Nej det synes jeg bestemt ikke. Vi havde en rigtig sjov sæson sidste år. Men vi ville nok have gjort det anderledes hvis det var idag. 

Vi prøvede at løfte foreningen dels for at give VF et andet ry, men også for at det så kunne bære frugt i år. Det fejlede DESVÆRRE. Men vi forsøgte i det mindste.

Var det pengene som manglede?

Nej det er det ikke – og så alligevel.

Altså nu er det ikke fordi vi står med 100.000 på kontoen, men vi havde forhåbentlig/måske løst det såfremt vi havde haft et hold og fundament til LIGA.

Når det er få personer der skal drive det, så må man stille sig selv det spørgsmål om det er værd at bruge 50-100.000 på en sæson på pumperne og med stress – eller om det er bedre at få ro på og investere i fremtiden. Vi blev ”tvunget” til model nr. 2 og så ville vi hellere sige stop i tide i stedet for at knække helt.

Hvad nu, hvad sker der for Vallensbæk?

Nu får vi lidt ro på og bygger klubben rigtigt. Lidt a la Herlev har gjort. Vi bygger nedefra og satser på at være stærkt tilbage om 4-5 år med nogle seriøse og solide spillere som vil træne på højt plan. Det er vores fornemmeste opgave nu. At lave en klar forenings – og forretningsplan som gør at Vallensbæk bliver en solid klub mange år frem og ikke blot en klub som kører på minimum hver eneste sæson. Så alt i alt er organisation og fælleskab omkring et fælles projekt nøgleordet.

DaFU har nogle regler de skal følge, en del er lidt overrasket over I har fået lov at trække Jeres højst rangerede hold, kan I løfte sløret for begrundelsen herfor?

Dette må være et spørgsmål der skal stilles til VFs bestyrelse. Min egen mening er , at det blot er sund fornuft. Som Peter Holm udtalte – hvorfor skal man smadre en klub med bøder mm. istedet for at hjælpe med en genopbygning. Det er blot dumt. Så stor ros til DAFU herfra.

Er landsdækkende liga kommet et år for tidligt?

Ja det er den. 

 Det er for naivt at det skal gå så hurtigt og ikke rigtig velovervejet. Jeg kan sagtens se ideen i det og skal indrømme jeg egentlig var ret begejstret for det, så var nok selv lidt naiv. Problemet ligger i at floorball er en HOBBY – intet andet. Vi er ikke i nærheden af amatør, semi pro eller noget. Vi leger bare vi er mere – og ja jeg har selv været med til at lege. Men faktum er at de fleste klubber er bygget op omkring 1 hold og ikke en klub/organisation. Det er de samme mennesker som styrer slagets gang og ikke en samlet organisation. Det kunne være sjovt at se hvad der skete rundt omkring hvis Bisgaard forlod Brønderslev, Ørhøj forlod TAAF, Per forlod Copenhagen, Thomas Lehnart forlod Vanløse og man kan sikkert finde flere ildsjæle man kunne plukke ud og efterlade en klub i kritisk tilstand. Hvad jeg kender til og udefra set så vil jeg mene at en klub som Benløse har fat i den lange ende. det virker som en solid ORGANISATION.

 Desuden er der slet ikke bredde i klubberne til de opgaver der kommer. Jeg tror de fleste har undervurderet den landsdækkende liga’s effekt og jeg tror desværre vi ser mange klubber kører så hårdt på pumperne at drivkrafterne bag dem går kolde i nærmeste fremtid. Jeg håber inderligt jeg tager fejl, men jeg kan ikke se at dansk floorball har set-up og organisation, penge og seriøse spillere nok til at gennemføre det. Ihvertfald ikke endnu.

Hvad kræver det i økonomi at skulle have været med i den landsdækkende liga?

Det kræver jo mere end øjet umiddelbart ser. Udover rejser, materialer og turneringsgebyr, så er der også en tendens til at mange danske spillere vil have kørsel og lommepenge for at dyrke deres hobby. Her kan det være svært at få spillere til ens klub hvis man ikke vil betale for de ekstra 10 shots på Crazy Daisy spillerne skal have hver weekend. Jeg må desværre nok indrømme at jeg selv har været en del af den generation der indførte disse ting, men hvis man dog kunne lave det om! 

Det er en frygtelig forventning der er hos danske spillere –  skal man betale 2-4000 kr om måneden for en spiller for at han kan træne 2 gange om ugen og så selv bruge utallige timer frivilligt?

 Jeg vil dog skynde mig at sige at dette var nu ikke det store issue i VF , men når man skal have spillere til klubben så dukker den desværre op alt for ofte. Det er igen et spørgsmål om bredde da spillerne ved at markedet er så småt at de kan presse klubberne til at betale – og det gør bare at ildsjælene så skal ud og knokle dobbelt så meget for at finde en sponsor som dækker det hul i klubkassen som en spillers lommepenge har forårsaget.

Det er usundt og det dræber de frivillige kræfter som forsøger at holde sammen på en klub. Det som mange spillere glemmer er, at ledere som styrer klubberne bruger så uendelig meget tid og som ofte har rigtig store personlige konsekvenser i privatlivet. Alt sammen for at gøre en spiller der træner 2 gange om ugen tilfreds. Det er en usund udvikling.

Man kan sige I sparer en del penge ved ikke at være med i ligaen, hvordan skal de midler bruges?

Sparet og sparet…. det er jo ikke penge vi har på kontoen. Men vi har sparet en masse tid på at finde 50-100.000 kr.  – en masse tid som vi kan investere i ungdom og organisation. Det er det vi vil.

Hvor er Vallensbæk om 5 år, hvad er Jeres målsætning?

Vi håber at vi kan være en solid forening med stor ungdom. Men vigtigst af alt – så vil vi have en organisation hvor vi har 10-15 ildsjæle hvor vi har forpligtelser overfor hinanden og bakker op om hele klubben og projekt VF og ikke blot 2-3 mennesker som skal bære det hele. Det kunne være rart at være i en forening hvor man kunne melde sig ud i et år uden at det har fatale konsekvenser. 

 Jeg tror at hvis man spurgte LIGA klubbernes ledere idag om hvorfor de ikke bare stopper og tager en pause – så ville 9 ud af 10 svare at det kan simpelthen ikke lade sig gøre og foreningen ville i så fald lukke ned.

 Det er nok ikke helt sundt.

Ordet er frit?

Det ville være sundt hvis klubberne fokuserede på organisationsudvikling og uddannede de ledere der er samt stillede krav til deres egen klub og deres organisation, regnskab etc.

Det er for nemt at komme til tops i en klub og styre slagets gang – uden der stilles krav, forventninger og målsætninger. Trust me 🙂

 Men man burde også i klubben finde de rigtige ledere til de rigtige poster. Mange sidder i bestyrelser idag fordi de bliver presset til det til en generalforsamling hvor der er 14 fremmødte. Det resulterer i dårligt castet mennesker på helt forkerte poster.

Det morsomme er at produktet floorball serveres for en måde hvor det er positive gloser, fremgang og højt niveau. Men dette er slet ikke tilfældet og langt de fleste klubber er rystende skrøbelige organisatorisk hvor der ingenting skal til før de ligger med r…. i vandskorpen.

 Før dette bliver ændret så vil floorball i Danmark forblive en HOBBY – intet andet!