Sydkorea var værter for vinter OL i Special Olympics. Her var floorball med som demonstrations sport, hvor 8 lande deltog.
Finland, Rusland, Danmark, Sverige, Schweiz, Irland, Østrig og Sydkorea

Special Olympic er en organisation for udviklinghæmmede, og har deres egne sommer og vinter OL, ganske som vi kender dem fra de traditionelle lege.
Special Olympics har en milliard omsætning, den kommer igennem velgørenhed hvor de store stjerner i USA specielt, trækker læsset og åbner dørene.

Vinter OL i Sydkorea var med 2300 deltagere fra 111 lande, og med ledere, trænere, frivillige, dommere og folk fra Special Olympics samt organisations komitéens mange ansatte, så rundede antallet 11.000. Så jo det var et mega stort event, faktisk det største sportsevent i 2013!

Men hvad betyder det for floorball at være med, og hvorfor vælger IFF at sende deres PR ansvarlige og generalsekretær ud til legene?

Starten.
Før jeg giver det svar, først lidt baggrund, det er faktisk Danmark der har været foregangsland, for floorball i dette regi, tilbage i 2008, blev det første internationale floorballstævne afholdt i Helsingør, med DHIF som værter, og med Jonas og Jesper Hviid fra Helsingør floorball, som de to ansvarlige.

Jeg blev bedt om at køre coachclinic, og siden da tog det fart. SO bad mig blive european advisor i floorball for dem, og næste opgave var en turnering i Østrig, her blev der formelt nedsat et resourceteam, der skulle arbejde frem mod at få floorball til at blive anerkendt som officiel idræt i SO og dermed komme på deres vinter OL.

IFF.
Første skridt var at henvende sig til IFF og berette om hvad fordelen var at samarbejde mellem SO og IFF skulle op og stå, for det var win win for begge.

SO, kunne læne sig op af det materiale IFF allerede havde udarbejdet og kunne udnytte de eksisterende nationale forbund. IFF kunne bruge SO, til at sprede floorball, ud til lande, hvor floorball er meget svagt, men hvor SO står meget stærkt!

OL.
Men endnu mere vigtigt, IFFs ambition er at komme på OL programmet, og her betyder at en stor organisation som SO tager floorball med på deres vinter OL ret meget. Ligeså tæller det pluspoint til IFF, at de tager det sociale ansvar på sig.

Så der var masser af gode grunde også for IFF, at indgå i dette samarbejde.

Muligheder.
Derfor var IFF med i Sydkorea, og det gav kontakter, allerede der. Indien meldte sig under fanerne, og mente at de på relativ kort tid, kunne have 20.000 spillere i SO regi, hvis IFF bakkede op.
Kan der så dannes bro mellem mainstream floorball og SO floorball, så har du en platform for vækst!

I Helsingør og flere andre klubber herhjemme, fungere det allerede sådan.

Ligeså var Sydafrika, USA og Canada meget interesserede udover Jamaica og Japan. Så jo, det var godt givet ud for IFF at være med derude!

Alt klappede.
Vi lavede så en superturnering derude, jeg var heldig, at få lov at bestemme hvilke to assistenter jeg kunne få med derud, og det valg var nemt, for Jonas Hviid og Jesper Hviid sad allerede med i før omtalte resourceteam. Så vi kendte hinanden godt, og løste opgaven derude ganske godt, som en nordjyde ville have sagt.

Vores mål, var at få floorball til at blive en officiel sport, samt at om 4 år når det går løs igen, at vi ville have 16-20 lande med!

Glædeligt var det så, at vi fik super feedback fra de folk der var derude fra Special Olympic, og at de to øverste i organisationen, i den grad var mere end tilfredse, ja vi fik en mail hvor de glædede sig over succesen, og at de så det som et mål, at floorball om 4 år ved næste vinter OL, skulle have mindst 30 lande med!

Den person der var tilordnet floorball fra SO udtalte, det var første gang i alle de år hun havde været med, at hun havde oplevet en turnering der bare kørte som den skulle, uden protester, bøvl og forsinkelser og med dommere der bare var i top.

SÅDAN, succesen var i hus. Ingentvivl om vi havde forberedt os på worst case scenario, for vores turerning var low budget, i forhold til de andre idrætter. Ja, selv om vi fik egen minibus med driver og 3 assistenter.

Stor tak.
For her viste samarbejdet med IFF sin sande værdi. Korean Floorball federation kom og hjalp til. Det var deres bander og deres dommere vi brugte. Det betød vi havde erfarne folk til at hjælpe os, og trods det der internt i SO, var modstand mod floorball, så leverede alle derude varen.

Som vi fik at vide, the cooperation with IFF, is a role model for us, on how to work together. Så jo, kæmperos til IFF og KFF.

Ambassadors of floorball.
Og jo, IFF scorede da også point, ved at give grønt lys til at vi ved herre VM I Schweiz, fik lov at spille en opvisningskamp i den ene pause i semifinalen, og at 4 af verdens bedste spillere i floorball på herre og damesiden har sagt ja til at være ambassadører for sporten. Tak Mika Kohonen, Tero Tiitu, Nina Bärtchi og Dominka Steglova.

Nu gælder det så at få den officielle anerkendelse, så der er masser af arbejde forude.

Herhjemme.
Men skulle jeg opfordre her på falderebet, så kan jeg kun rose de danske klubber der allerede har SO floorball på programmet, og anbefale flere klubber til at komme på banen, og starte hold op for udviklingshæmmede.

Det er ren fornøjelse at arbejde med sådanne mennesker, der giver så meget mere igen. Jeg har endnu ikke mødt en træner der ikke var glad efter en træning.
Igen, der ligger en masse gratis feedback og anerkendelse for de klubber der gør det og det åbner igen døre for klubben, når den tager socialt ansvar i forhold til klubben.

Så hermed også en opfordring til de bestyrelser der er derude, gør det, i får arbejdet tusindfold igen.

Spirit of Special Olympic.
Min egen største oplevelse i Sydkorea, ja altså udover at spise muslinger, rejer og blæksprutter til morgenmad, var da vi havde uddelt medaljer. Til hver kamp, havde vi Gangnam style på, som holdene gik ind til fælles. Så da sidste medalje var sat om halsen på en flok glade finske spillere, så blev der skruet op for Gangnam style i hallen af en eller anden! Og vupti, stod der 4 hold på skamlen og dansede sammen og havde det pragtfuldt, se det er the spirit of Special olympic, og ja, alle vi andre tog billeder og måtte filme dette.

Slutteligt, hvor gode er spillerne der deltog, det spændte fra Sydkorea der fik en stav i hånden for 3 måneder siden, til den bedste finske spiller, der ville være i de to bedste kæder i alle danske klubber.

diverse 099 diverse 100
Hallen udefra og indefra, den var ikke isoleret, så der stod 20-30 petroleumsovne og varmede op

div 019 div 015 div 012 ,
Vi havde minibus til rådighed derude, og sådan så vores frokost ud, og så skiltet der viste vej…og floorball stavet som floor ball

diverse 005 diverse 006 diverse 012
Morgenmad var ofte seafood, her rejer og muslinger, vores ene sekretariat, og der var pænt med tilskuere til vores arrangement

diverse 024 diverse 030 diverse 031
Klar til indmarch før kamp, skete altid til Gangnam Style, indgangen til hallen havde selvfølgelig security check, og Mika Kohonen som Roll Up

diverse 054 diverse 071 div 008
hvis man keder sig som bolddreng, efter hver kamp var der special player award, hvor de har gjort en god indsats fik en beløning. Her et fælles billede af. Slutteligt, vi skulle lave en coaching guide med video materiale, her er det Jonas Hviid der rigges til