At blive udtaget til et all star arrangement, det er i de fleste idrætter noget af det fornemste. Men har du egentlig lige tænkt på at oversætte all star til dansk, det betyder alle stjerner, og kan have en anden betyding end den de fleste traditionelt forbinder med all star.

For All star betyder også at alle kan være stjerne!

Dette satte en flok kloge hoveder sig sammen omkring i en idræt i et helt andet land, for at finde ud af om man kunne dette!

Det enkle spørgsmål for dem var, hvordan kan vi tilbyde vores sport til så mange børn som muligt, og hvordan kan vi fastholde dem i sporten. Hvordan skulle turneringen så skrues sammen for ungdommen?

Traditioner forhindrer udvikling
Se nu var det ikke et lille forbund, men landets næststørste idræt det handlede om, så at ændre mange års traditioner kan være vanskeligt, men det lykkedes, og successen kom.

Men hvad var det der blev lavet af tiltag?

Innovative Finland
Jo nu var det fodbold som det handler om, og det er oppe i Finland det foregår. Finsk fodbold er ikke just det mest charmerende, men resultatet af indsatsen, den afslører jeg til sidst. Selvom dette indlæg handler om fodbold, vil langt de fleste idrætter, sagtens og enkelt kunne implementere ideerne og tankerne i deres arbejde.

Hvort svært kan det være
Finsk fodbold ønskede at alle børn skulle have let ved at spille forbold, og at alle skulle have det tilbud der hed fodbold til alle, derfor indførte de:

# Ungdomskampe varede 4 perioder, og en spiller skulle være på banen i 2 hele perioder, så alle fik ligemeget spilletid
#Ingen stillinger for ungdom, for at tage incitamentet væk at spille resultatfodbold
# Muligt at låne 2 spillere fra dagens modstander, hvis det kneb med at stille hold
# Introduktionen af det grønne kort! Som gives til spillere der viser fair play eller flot spil. Det er dommeren der har det grønne kort. Dommeren har ligeså det sorte kort, som gives til forældre der ikke opfører sig ordentligt! Gule og røde kort findes ikke op til 12 år.

Fra alderen 6-12 år arbejdes der med teknikskole. Samt at arbejde for at spillerne og lederne skaber gode rammer for alle, og hvor det skal være rart at spille fodbold. Samme tilbud til alle.

Frafald blandt teenagere
Teenagealderen som ofte er der mange stopper med fodbold, da det bliver meget seriøst i mange klubber, hvilket ikke alle gider, ja så er der blevet etableret venneligaer, gadefodbold mm, for at have et tilbud til de unge der gerne vil spille.

Tilpas rammerne
Tilbage til hvordan man organisere kampe, for tanken er at give så lige kampe som muligt! Dette sker ved at have stævner, hvor målet er at have så mange lige kampe som muligt på den enkelte dag, og hvor alle får spillet lige mange kampe.

Dette sker ved på selve dagen, at lave en række tekniske test af spillerne, så man ved hvilket niveau de enkelte hold har. Herefter indeles de så de møder hold på omtrent samme niveau.

Dette er ikke raketvidenskab, det er faktisk sådan det sker når udviklingshæmmede er til turneringer. Her fungere det fantastisk, så hvorfor skulle det ikke i andre sammenhænge.

Modstand forstummede
Der var i Finland stor modstand blandt fodboldtrænere der spillede for at vinde, men All star blev indført, og resultatet var fantastisk.

På 4 år var antallet af spillere i Finland øget med 44% og antallet af kvindelige spillere var øget med 17%. En succes der var værd at tage og føle på.

Kig på din egen sport!
Det enkle spørgsmål er for et forbund at stille sig, hvordan skal vi organisere vores ungdomsarbejde med turneringsvirksomhed, hvis vi ønsker at vi skal have et godt tilbud til mange, og så vi kan fastholde!

Drop alle de gamle traditionelle former for at lave ungdomsturnering, og lav en turnering der vil skabe succes og udvikling. Jo stærkere fundament et forbund har, ja jo mere vil sporten profitere af dette!

Ja ja, det der breddefis skaber jo ikke noget elite! Tja men på ungdomsniveau begynder de første spillere nu at komme frem og i 2009, 11 år efter introduktionen af All star, deltog Finland ved EM for U21, hvor kun 8 lande deltager. Dette var første gang et finsk hold kvalificerede sig. Så resultaterne af breddearbejdet viser sig på elitesiden!

På kvindesiden, har det finske damelandshold aldrig kvalificeret sig før de i 2005 gik til semifinalen ved EM, og 4 år efter var holdet i kvarten. Så jo, dit fundament, det afgør dine chancer på eliteplan.

{flike}

Advertisement