Hvad vil vi med dansk bordtennis?

 Dansk bordtennis har aldrig været bedre, rent internationalt går det fantastisk, aldrig har vi præsteret resultater af den kaliber vi ser.

Organisatorisk går det godt, ETTU/ITTF har besluttet at give DBTU værtsskabet i 2005 for EM (med guld på hjemmebane) og VM i 2012, flottere skulderklap kan man ikke få. Hvem havde troet det da DBTU lagde blødt ud med top-12 i KB Hallen i 1992.

Mediemæssigt, jamen aldrig har bordtennis været så meget i fokus, aldrig har vi fået så meget spalteplads. Enhver ’sportsnørd’ ved hvem Michael Maze er, han har slået sit og bordtennis navn fast.

Går det godt eller hva’
Så egentlig går det godt, men det gør det jo ikke, min påstand er at standarden er faldende på mange områder. Alt for få klubber er slet ikke gearet til det niveau de burde være på. Så hvor landshold drøner derudaf, ja så sakker mange bordtennisklubber agterud.

 Den dag Michael Maze ikke er der, hvem skal aviserne så skrive om, og er den næste generation på vej som kan tage over? Og medlemstallet, det har stået fast på de 8.000-9.000 de sidste par år, efter at vi har været 16.000 i 1990, hvor der var knap 100 klubber flere end i dag!

Klubbernes sundhedstilstand 
I dag er det vigtigt at klubberne begynder at udvikle sig langt bedre end de gør. Alt for få klubber arbejder målrettet med deres organisation og udvikling. Klubben skal være et naturligt sted at være for alle, lige fra puslingespillere til seniorer. Prøv at tæl, hvor mange klubber kender du som har træning for alle lige fra pusling til senior!

Jeg kunne godt tænke mig at Danmarksturneringen blev brugt som et instrument for at skabe udvikling. DBTU har brug for flere ’hele’ klubber som ikke er afhængige af 1-2 spillere og 1-2 ledere.

Krav med øje for udvikling
Start med at stille som krav om at for at kunne spille 1.div og elitediv, skal klubberne stille med mindst et hold i enten drenge- eller juniordivision. Dermed ’tvinges’ de klubber der vil noget med deres førstehold, til at arbejde målrettet med deres ungdomsarbejde, da de ellers risikerer nedrykning! Samtidig sikrer klubberne sig at de har deres egen fødekæde, og skal ikke ud og ’hugge’ spillere fra de små klubber. Ikke alle spillere som klubben ’opfostre’ vil ende på 1.holdet selvklart, men de vil enten søge videre til andre klubber eller spille på andre hold i klubben. Hvis de da ikke stopper som utroligt mange spillere gør når juniortiden er ovre!

 Desuden skal Elite og 1.div skal være forbeholdt førsteholdene,

Ved ikke at tillade klubbens 2.hold at spille højere end 2.div, så kommer der flere klubber med frem, og de spillere som ikke kan komme på førsteholdet i en klub, vil måske søge til en anden klub, for at spille mod de bedste. På den måde sikrer man at der er flere af de ’bedste’ spillere der kommer ud på flere klubber.

Krav om trænere
Klubberne i elite og 1.div skal have en træner ansat som har gennemgået mindst trin 3 på instruktøruddannelse i DBTU, samtidig skal der være en ungdomstræner, som er mindst påbegyndt sin instruktør uddannelse under DBTU. Begge skal selvfølgelig have en garanteret løn. Når jeg ved hvor mange penge der bliver brugt på spillere ude i de bedste danske klubber, og hvor lidt der bruges på en god træner, så er det et forhold der er helt skævt. Vi skal have flere dygtige trænere ude i klubberne, men de skal også have et fornuftigt honorar.

De to trænere som klubben vil have til senior og ungdom, vil give et løft til træningen, seriøst teknisk træning på seniorplan foregår kun i meget få klubber. Strukturret træning vil højne niveauet. Samtidig skal de spillere som træner med på centeret, i et vist omfang træne mere med i deres respektive klubber. Hvis vore 3 dygtige centertræner så, i et øget omfang kunne være med på nogen klubtræninger, vil det ligeså løfte. Ja det stiller så et interessant spørgsmål, hvad med spillere der træner i Brøndby, men spiller for jyske/fynske klubber. De tager selvfølgelig ikke hjem, men ud i en østklub.

Ved at få en del instruktører som arbejder målrettet i klubberne, vil vi få et løft ude i klubberne, og et tæt samarbejde mellem klubtræner og centertræner vil kun styrke.

Positiv udvikling ønskes
Ved at sætte disse krav, bliver de klubber der vil være med fremme, nød til at arbejde mere målrettet med hele deres klubstruktur. I dag findes der klubber der tager dette arbejde rigtig seriøst, men mange klubber tager det ikke seriøst, og har man blot 4 spillere, så kan man nå langt hvis alle ressourcer bliver brugt på dem!

Succes i Brøndby
Vores elitecenter i Brøndby er grundstenen for vores sportslige succes. Danmark er et lille land, vi kan samle de bedste spillere et sted, så de træner under optimale forhold og mod de bedste spillere herhjemme, samt hvad der nu kommer af sparring. Dette skal de blive ved med at gøre.

Men der hvor jeg vil hen er at torsdag aften skal være klubtræning, og det betyder at der ikke er eftermiddagstræning i Brøndby, men at spillerne er i deres klubber og træner med hinanden der. Eller i princippet må de gerne træne eftermiddag, men de skal ud i klubben om aftenen.

God træning…
Se en sådan træning vil løfte rigtig meget for den enkelte klub, og ikke mindst for de spillere hjemme i klubben. Om træningen vil falde i kvalitet, vil et modspørgsmål være, næ hvorfor det? vi snakker om dygtige voksne spillere, selvfølgelig kan de tage ansvar for kvalitet i egen træning. Glem ikke at klubben også har en træner, der faktisk skal have et vist niveau i uddannelse, og det vil også løfte hans niveau, at få lov at arbejde med de bedste spillere.

Bedre fødekæde
Ved at arbejde med et mere målrettet arbejde i ungdom, skulle der gerne komme flere spillere til. Men ligeledes på ungdomssiden skal der ske ændringer. For bare 10-15 år siden havde man holdturnering med A, B og C-rækker. Det er forbi. Drop holdturneringen og få flere stævner i gang, på den måde kommer spillerne ud og spiller det de kan, og når de kan. Ved at droppe holdturneringen, så er ungernes eneste mulighed jo stævnerne, og der vil være større søgning til disse, således at den nedgang der har været, vil ændres. Stævnerne er ligeså mere fleksible, det er jo frit om man vil deltage, hvorimod har man blot 3 ungdomsspillere, ja så ved man godt det kan være svært at stille fuldt hold hver gang!

Prøv at tæl hvor mange stævner der er i den kommende sæson, det er ikke mange, eller er det et ok antal der faktisk er?

Naturligvis skal klubberne blive ved med at afvikle pointstævner, som jo er en kæmpe succes.

Bevar junior og drengedivision
Eneste holdturnering for ungdom skal være junior og drenge, men her skal der være fri tilmelding, det vil sige det ene år kan der være 7 hold og næste år 12 hold. I vor moderne tider er det muligt at planlægge en spændene holdturnering smidigt. I dag halter junior og drengedivisionen, det er tankevækkende at klubberne skal lave holdfællesskaber for at kunne stille 4 spillere. Det er symptombehandling og rimelig skidt.

De klubber der vil have et hold med er således sikret at de kommer med, men man kan dog stille som krav at holdets gennemsnitlige ratingtal skal være af en vis værdi, for ikke helt at sænke kvaliteten.

Lad os udvikle klubberne
Min filosofi er at de klubber der vil arbejde med deres klub, skal animeres mere, det er for nemt i dag, klubberne skal have flere ledere, og ved at stille krav til klubberne, tvinges klubberne til at arbejde mere målrettet for at få udviklet klubben og flere ledere og dermed sporten.

Der findes et par soleklare solstrålehistorier blandt danske klubber, for hvem det det til dels er lykkedes at få skabt et godt fundament med gode træningstilbud for langt de fleste.

Fra småt til større…
Det er en hård proces, men jeg tror at den er nødvendig, sammenligner man med andre idrætsgrene, så er DBTU klubber nogle små størrelser som er meget uorganiserede og tilfredse med det niveau der er på! Så man kan spørge sig, skal vi så ikke bare være tilfredse med det vi har i dag?

Naturligvis skal der være plads til alle typer klubber, men kan vi bruge danmarksturneringen som et instrument til at påvirke udviklingen, så er vi nået et godt stykke, så er jeg overbevist om at der kommer en positiv udvikling.

Langsigtet
Mit forslag skal ikke køre fra næste sæson, men ses i en langsigtet planlægning og udvikling af Dansk Bordtennis. Men stil som forslag at om 3-5 år, er det kravet for at spille med i de to bedste rækker.

Der blev dannet en interesseorganisation til at fremme kvaliteten i elitedivisionen, og al ære og respekt for det arbejde de har søsat. Dog mener jeg grundlæggende at de har valgt alt for meget symptombehandling.

Der kommer ikke mere TV eller flere tilskuere ved at sætte krav om at spille på bestemt gulv, eller lave program eller speake. Alle de krav der er blevet sat for at spille i den bedste række, dem er jeg som sådan enige i er fint at det kommer, men bare ikke nu. Brug de ressourcer på noget ganske andet, nemlig på at få skabt et ordentligt fundament, så der kommer stærkere klubber.

Udviklingskrav i stedet for
Det sker først når der er krav om at sende trænere på kursus, at have flere ledere, i det hele taget at skabe bedre rammer for at træne i klubben.

Der kommer ikke flere medlemmer til dansk bordtennis, der kommer ikke flere tilskuere til kampene i den bedste række. Der skal nytænkning til.

For selvfølgelig kan sporten udvikle sig, der er mange muligheder. Men som det er nu, er der mere stagnation.