Det kan være lidt vanskeligt faktisk at sige hvorvidt en strategi virker for en klub, for det forudsætter at skribenten faktisk kender de enkelte klubbers strategi!
Men med afsæt i de seneste fem sæsoner i Superligaen, hvordan har klubberne klaret sig sportsligt og økonomisk, det giver en model, hvor klubberne så kan placeres ind i!
For ses der over tid, så skulle de enkelte klubber gerne vise et billede der er mere korrekt, end en enkelt sæson hvor klubben kan enten overpræstere eller underpræstere.
Modellen ser på det økonomiske i, hvordan er årets resultat, satses hele butikken økonomisk, så kan der nok være sportslig succes, men resultatet er har kostet. Ligeså giver en tidshorisont på 5 år, mulighed for klubberne at kunne udligne en europæisk satsning.
Her er der et lille aber dabei, for de klubber der har indtjening på andre segmenter som FCK, AGF, OB og Silkeborg, her er det resultatet fra deres fodboldsegment der er medtaget!
På den måde kan en klub godt have underskud, men det være opvejet af et overskud på andre segmenter.
Modellen indplacerer klubberne i fire kategorier
1) Strategien virker, der er sportslig succes og økonomien er i balance |
2) Strategien virker og styr på økonomien, men klubben har ikke sportslig succes |
3) Succes koster penge, og nok er der sportslig succes, men der er behov for ekstern finansiering. Er det den rigtige strategi? |
4) Bliver pengene brugt korrekt?, der er underskud og ingen sportslig succes! |
Sportslig succes hænger sammen med hvor stort et spillerbudget, derfor vil de klubber der placeret i gruppe 3 og 4 ofte være klubber, der kan have vanskeligt med at komme i top 6, da klubbens spillerbudget ikke matcher dette.
2016-2020
To-tre klubber har haft stor succes de seneste fem sæsoner, det i form af FC Midtjylland og FC Nordsjælland mens SønderjydskE ikke er langt fra.
FCK og Brøndby har nok haft sportslig succes, men begge klubber har de seneste fem regnskaber haft store underskud. For FCK har de indtjening via kontortårne og Lalandia, mens Brøndby er afhængig af klubbens ejer. Men for Brøndby ligner det et markant strategiskrifte med tanke på deres 2021 sæson (som ikke er med her).
Lyngby, har fået nye ejere og virker til at være på rette vej (deres 2020 regnskab er ikke kommet endnu), men set over de seneste 5 år, har det kostet.
OB og Esbjerg har set over de seneste 5 sæsoner ikke haft sportslig succes, om end Esbjerg har taget medaljer men ligeså rykkede ned.
Esbjerg har fået nye ejere, og hvis Esbjerg skal følge samme strategi som de øvrige klubber ejerskabet har, så ligner det langt mere ungt der skal satses, og så skal klubben lige rykke op i Superligaen igen!
AaB og Randers er lidt i ingenmandsland, hvor for Randers, ja der er økonomien i balance, men top6 er ikke det som Randers og AaB egentlig skal drømme om kontinuerligt! Selvom Randers med seneste sæson viste at de var med i top 6.
AaB, det er den bløde mellemvare, og det er tæt på at AaB kan være i alle 4 kategorier, men top 6 er ikke det som klubben skal kigge efter.
Set over de seneste 5 år, der har AGF fået styr på økonomien, men sportsligt har klubben nok ikke just leveret, men med tanken på den seneste top 4 i den netop overstået sæson, kan AGF være på vej ind i en æra i toppen. AGF ligner en stabil top 4-5 klub de kommende år.
Silkeborg er nok lidt et elevatorhold, men klubben har overskud og tjener penge og de bygger på, og de kan være et godt bud på en kommende top6 klub.
Horsens har overlevet i Superligaen med et smalt budget, klubben er lidt i samme båd som Viborg, enten tophold i 1.div eller i bunden af Superligaen. Dog med sorte tal på bundlinjen.
For klubberne der har en økonomisk strategi der virker men ligger i segmentet 7-12, ja der skal der flere økonomiske ressourcer til, hvis klubben skal tage næste skridt.

2011-2015
Ses der på hvordan det så ud i den foregående periode så er det interessant at se den udvikling der er sket for nogle klubber.
FC København har med deres succes i europæisk sammenhæng og spillersalg tjent gode penge og strategi virker. Men i den efterfølgende periode 2016-2020 ses det at FCK er udfordret, de er afhængige af europæisk succes.
FC Midtjylland fik ny ejer, som overtog en klub der var presset økonomisk, fik investeret og lagt en strategi med at finde spillere de kunne udvikle og sælge. Dermed har FCM flot løftet sig som det ses i den efterfølgende periode 2016-2020.
Endelig ligger FC Nordsjælland ligeså i denne periode med en strategi der virker.
Brøndby havde i denne periode 2011-2015 ikke specielt gode placeringer, og tabte MANGE penge, hvilket dog blandt andet skyldtes afskrivning på stadion. Men klubben er meget afhængig af en ejer der er villig til at smide mange penge.
AGF og OB havde lidt samme historie, underskud på underskud og ikke just hold der var at finde i top 6 kontinuerligt. Sidenhen har AGF fået greb og styr på økonomien, hvilket ses tydeligt på modellen foe 2016-2020, mens OB ikke præsterer og taber penge.
AaB er resultatmæssigt stadig en top 6, og men taber i snit knap 8 mio om året!
Randers, Esbjerg, Hobro, Horsens, Lyngby, HB Køge og Viborg (samt lukkede FC Vestsjælland) ligger alle i samme kategori for perioden, økonomien er næsten i balance, så her handler det om de økonomiske muskler og klubberne ligger typisk placeret som deres spillerbudget tilsiger.
Lige herefter kommer Silkeborg, som har tabt lidt flere penge, men i den seneste opgørelse for 2016-2020 ligger de langt mere stabilt. Deres strategi har virket på den lange bane.
For de øvrige klubber, er der som sådan styr på økonomien, men når spillerbudgettet ikke er større, så ender klubberne som nummer 7-12. Skal klubberne have sportslig succes, så skal den enkelte klub øge deres omsætning og dermed spillerbudgettet, eller turde satse og køre klubben med underskud.

Dette indlæg kan frit bruges af andre så længe der linkes og skribent krediteres