På den årlige generalforsamling i Randers FC  udtalte klubben:

 Man kan vælge at øge sandsynligheden for at deltage på højt niveau eller stille sig tilfreds med at veksle mellem fra år til år at være et midterhold eller bundhold i Superligaen eller et 1. divisionshold. Vi har valgt, at vi vil øge sandsynligheden for, at vi kan deltage på højeste niveau. Vi har tidligere luftet tanker om tilførsel af flere økonomiske midler og har nu besluttet proaktivt at søge efter nogen, der har de rigtige intentioner og de økonomiske muskler, der skal til for at sikre, at vi kan konkurrere i den bedste halvdel af Superligaen. For at der ikke skal være nogen tvivl: Vi er parate til at sælge Randers FC helt eller delvist og er i gang med at finde en køber.

For Randers er det hovedet på sømmet, for klubbens økonomi er ikke til at tage skridtet helt op i toppen af dansk fodbold.

Så enten, skal Randers have øget deres økonomi, eller også skal klubben stille sig tilfreds med at være dansk midter eller bundklub.

Lad os se på klubben de seneste 10 år med de økonomiske briller.

Placering

Tre gange over ti sæsoner har Randers været i top 6, og en enkelt gang taget medaljer.

Sæson Placering Liga Træner afløst af afløst af
2010 10 Superliga Ove Christensen
2011 11 superliga Ove Christensen Peter Elstrup Michael Hemmingsen
2012 2 1.div Michael Hemmingsen Colin Todd
2013 3 superliga Colin Todd
2014 7 superliga Colin Todd
2015 4 superliga Colin Todd
2016 6 superliga Colin Todd Olafur Kristjansson
2017 7 superliga Olafur Kristjansson Richardo Moniz
2018 11 superliga Richardo Moniz
2019 7 Superliga Thomas Thomasberg Thomas Thomasberg

Omsætning

Randers FC har ligget på omtrent samme niveau siden 2010.

Indtægterne er i seneste regnskabsår fordelt med:

Entre: 5,4 mill
TV penge:  17,1 mill
Sponsor: 26,8 mill

Det betyder at knap 50 millioner ud af 60 millioner i omsætning kommer fra disse tre primære kilder. Her har indtægterne for entre og sponsor ligget på samme niveau i flere år.

Der hvor der ligger muligheder for at få andre indtægter, det er spillersalg eller europæisk succes. men her har Randers ikke profiteret specielt.

 

blog randers 2019 omsætning

Årets Resultat

Randers taber penge, nok er der enkelte regnskaber i de seneste 10 år der har givet overskud, men samlet set for de seneste 10 år, har Randers tabt 22,8 mill.

Klubben har haft, og vil sandsynligvis have behov for yderligere tilførsel af kapital.

blog randers 2019 årets resultat

Personaleomkostninger

Randers har ligget på stort set samme niveau de seneste ti regnskaber. Det gør klubben ikke bliver mere konkurrencedygtig i forhold til de øvrige klubber i Superligaen, der har øget deres indtægter og skruet op for lønbudgettet.

Posten personaleomkostninger dækker alle ansatte i klubben såsom administration, spillere, ledelse og trænere.

blog randers 2019 personaleomk

Gæld i alt

Det er som sådan ikke et problem at have gæld, da selskaber ofte låner til investeringer. Problem kommet hvis der lånes for at få driften til at balance.

blog randers 2019 gæld

Transfer

Et af områderne hvor Randers kan øge deres indtjening, er ved at udvikle spillere og have overskud på spillersalg.

Set over det seneste ti år, så ser tallene således ud med afsæt i transfermarkt, og derfor ikke 100% valide tal.

Samlet set har Randers tjent 44,4 mill de seneste ti år, hvilket betyder klubben i snit sælger for 4,4 mill pr. år. Der er langt op til de klubber der med succes tjener gode penge.

Skal Randers tjene penge, så skal klubben måske overveje at køre en model som FC Nordsjælland med spilletid til talenterne.

I denne sæson har Randers pr 3.november givet i alt 507 min til spillere under 20 år. Til sammenligning har FC Nordsjælland givet 6.727 min.

blog randers 2019 transfer

Egenkapital

Randers har ligget i samme leje de seneste ti års regnskaber, men der må være et opmærksomhedspunkt på dette. i 2017 havde klubben en egenkapital på 24 mill, den er nu skåret ned til 8,7 mill.

blog randers 2019 egenkapital

Sammenligning

Det parameter der er mest interessant at sammenligne, det er klubberne personaleomkostninger.

Dette er dog med en række forbehold, nogle regnskaber er fra 1/1-31/12, mens andre er fra 1/7-30/6. ligeså er personaleomkostninger alle ansatte, og ikke kun spillertruppen.

Det giver dog en indikation.

Randers ligger i den tunge del af de nuværende hold i Superligaen, og da klubben ikke har øget specielt på dette område, må Randers forvente at blive del af fremtidige nedrykning muligheder.

blog 2019 personaleomk superliga

Opsummering

Skal Randers blive bedre sportsligt, så forudsætter det en styrket økonomi, klubben lader til at have nået loftet for omsætningen og har ikke løftet specielt de seneste 10 år.

Bedre sportslige resultater, vil kaste bedre TV penge af sig, men det vil betyde at klubben nok skulle investere mere i deres spillerbudget, men her har klubben ikke løftet sig markant, så derfor er det næppe at tro på at klubben kan øge på dette område.

De to andre ben der er mulighed for at øge indtægterne, det er enten via spillersalg, men her har Randers ikke solgt specielt meget.

Det andet er europæisk succes, men her skal en klub gerne i gruppespillet for at tjene de gode penge. Gruppespillet i Europaleague udløser godt 22 millioner, hvilket for Randers ville være mange penge.

Randers har dog ikke haft den europæiske succes.

Derfor har Randers reelt to muligheder, enten er det at i den grad satse på unge talenter og give dem langt mere spilletid, og håbe spillerne udvikler sig så klubben kan tjene penge. Det er noget der tager tid at bygge op.

Den anden mulighed, det er netop at Randers sælger klubben, og der kommer nye ejere ind med stærk kapital der kan styrke klubben, og løfte den til et højere niveau.