Udfordringen i mange af klubberne er ambitionen om et godt førstehold kombineret med klubbens almindelige drift.
En god floorballven af mig sagde: Hvorfor skal jeg med mit kontingent betale for at andre får en betalt træner og måske en smule udstyr og at nogle af spillerne får penge for at spille i klubben?

Hans pointe var, at de på førsteholdet, nok var bedre end ham, men vi taler stadig et lavt niveau for floorball i Danmark, hvorfor skulle hans kontingent gå til at forbedre forholdene for nogen spillere, som blot træner 2 gange om ugen.  Det samme antal gange som jeg selv træner siger han.
Kigger jeg på østklubbernes hjemmeside sagde han, kan jeg se mange af holdene i de to bedste rækker træner to gange om ugen!
Vi træner samme antal gange, men det kan næppe kaldes seriøst, når de ikke træner mere end de gør!

Godt spørgsmål, og vi fik os en længere snak om dette, og nogle af pointerne i snakken var.

Pointerne.
Har du spillere der modtager penge, udstyr. Så skal klubben skriftligt have en gensidig forpligtelse overfor hinanden. Ikke en kontrakt, men hvad forventer vi af dig, når vi giver dig dette.
Det kunne være krav i form af at træne mindst x antal gange om ugen

Det kunne være at man fungerede som hjælpetræner på de forskellige hold i ungdom på skift

Men tilbage står, hvad er målsætningen for klubben. Er det en ambition om at fokus skal placeres på et førstehold, eller er fokus et andet sted med nogle andre målsætninger?

Målsætning.
Har man ikke fokus på at et førstehold skal klare sig godt så er der ikke rigtig noget der kan motivere at spillere på klubbens førstehold skal have mere.

Omvendt forstår jeg sagtens de klubber der gerne vil være med til at præge. Der er plads til begge.

Brug midler med omtanke.
Men er det så smart at bruge penge på spillere på et førstehold, blot fordi de er bedre end andre, men ikke træner mere eller yder mere til klubben. Nej stil krav hvis det er tilfældet.

For hvis skyld.
Fra en formand i en af de store københavnske fodboldklubber, havde jeg engang denne snak. Han fortalte om en klub fra København der lå i 2.div i fodbold. Træneren kom med et tilbud. Hør vi ligger til nedrykning, men skaf mig 400.000, så skaffer jeg spillerne der kan redde os.

Bestyrelsen skaffede pengene og holdet reddede sig og alle var glade.

Det vi så snakkede om var, for hvis skyld er det at man gør det dette?

Er det for bestyrelsens skyld?
Er det for spillernes skyld, som i øvrigt skifter der hvor pengene er bedst og slet ikke har noget tilhørsforhold til klubben
Er det for tilskuernes skyld, der er cirka 150-200 til kampene, hvad enten de ligger 2.div eller sjællandsserien.

For hvem gør man dette?

De 400.000, ville de i virkeligheden have været brugt bedre på en anden måde!

Hvad er det du vil som klub.
Pointen i historien er, for hvem er det at du driver et førstehold? Og har du nogle retningslinjer omkring hvordan du vil bruge dine penge.

Hvor mange penge skal du bruge på dit førstehold.
Jeg har en god ven der er fodboldtræner, han kan fortælle at han får faktisk 80.000 om året for at træne Sjællandsserie fodbold. Klubben er en klassisk mellemstor klub med 500-600 medlemmer. Klubben kan måske komme op i Danmarksserien. Den forsøger faktisk ikke at betale spillere penge, men giver dem andre goder. De fleste af spillerne har haft deres fodboldopvækst i klubben.

Men siger han, vi kommer jo aldrig op hvor det for alvor sner, og der kommer de samme tilskuere hvad enten vi spillede serie 2 eller sjællandsserien.

Pengene brugt fornuftigt?
Hvorfor er det jeg skal have 80.000 om året. Burde man ikke vende det om og sige, klubben burde i stedet for satse på talentudvikling, og give min løn, til de forældrertrænere, der gør et godt stykke arbejde, men ofte et forkert stykke arbejde.

Ville det ikke være bedre for klubben at bruge pengene på ungdom?
Hvorfor skal klubben der har en omsætning på lidt over 1 million, bruge godt 15 % (alle udgifter til holdet inkluderet) af dette på et hold der består af 16-18 spillere! 

En meget ærlig kommentar fra min ven, som selv siger han er glad for pengene og det betyder noget for ham at få dem. Ellers ville han ikke træne dem 3 gange om ugen samt kamp i weekenden.

Prioriteringer.
Men at han undrer sig over prioriteten af klubberne. Hvorfor bruge så mange summer af klubbens midler på et middelmådigt førstehold, der aldrig kommer op hvor det batter. Vil de midler ikke være brugt bedre på andre måder.

Jeg vil godt understrege at jeg på ingen måde taler for at vi skal droppe det seriøse arbejde mange floorballklubber ligger for deres bedste spillere. Jeg finder det fedt at vi har en række klubber der ligger så meget energi i deres førstehold, det er med til at udvikle dansk floorball ligeså.

Hvor er pengene bedst brugt.
Men der hvor vi har nogle førsteholdsspillere, der ikke træner mere eller yder mere til klubben, som så alligevel skal have noget for det, der er det jeg tror en bestyrelse skal kigge indad.

For at give penge til spillere, blot for at de er lidt bedre end andre i klubben, det er en farlig vej at begive sig ud på.

De spillere bidrager ikke til udviklingen af klubben eller dansk floorball. De midler var brugt langt bedre andetsteds.

Så gør op med dig selv, hvad det er du il med din klub, hvad er målsætningen. Vær åben om dette.