I sommers. kørte B75 en lang international lejr, med mange trænere fra udlandet! Det er Lars Rokjær som står bag den store lejr, og jeg blev noget nysgerrig på, hvorfor så mange udenlandske trænere, ikke mindst så mange kinesiske trænere.
Ingen tvivl om kvaliteten hos de fleste trænere fra Kina, men deres didaktiske metoder, kan være meget fremmede, set med europæiske briller.

Derfor spurgte jeg Lars Rokjær om dette bla. da det ligeså er noget tid siden der har været et bordtennisindlæg, så er der lidt at læse.

#1, 15 dages træningslejr, det er vist ikke set før her i Danmark, hvad var årsagen til dette?
Vi ønskede at skabe et sammenhængende forløb for spillerne, der virkeligt kunne gøre en forskel. Mange spillere har ikke dygtigere trænere i deres klubber og er derfor afhængige af, at de kan tage ansvar for deres egen træning.

#2, Hvordan har spillerne taget dette, for en del af spillerne er det mere end hvad træner normalt, hvordan har deres kroppe klaret belastningen
Spillerne har været mere end tilfredse. Oscar Perman skrev bl.a. :  Lejrene var bedre end de to lejre, jeg var med på som forberedelse til EM for ungdom”.

Vi er meget opmærksom på, at spillerne får hvilet ud mellem træningen og hver 6. dag er hel bordtennis fri.

#3 Hvor mange spillere havde i totalt på lejren og hvilke lande havde i spillere fra?
Der var 160 spillere fordelt på syv lande: England, Frankrig, Litauen, Kina, Norge, Sverige og Danmark.

#4 I har brugt mange kinesiske trænere, de har som regel højt niveau og kan deres bordtennis, men hvordan har I sikret Jer at de også formidler deres viden videre til spillerne, som ofte kan være et problem.

Hovedparten af de kinesiske trænere taler engelsk eller et skandinavisk sprog. De, der ikke kan, samarbejder med en af de engelsk talende og får hjælp af en tolk.

#5 Kinesiske trænere har ry for at køre de samme 4-6 øvelser, mens danske trænere kører langt flere øvelser, hvordan har det været på lejren og hvordan har spillerne taget imod det?

Jeg står suverænt for den pædagogiske ramme. Ideen er at anvende det bedste fra alle kulturer. Da spillerne er i centrum, accepterer jeg ikke en træner, der producerer øvelser uden at lytte til spillerne. Da spillerne på denne måde er inddraget i beslutningerne, accepterer de også antallet af øvelser.

#6 Der er ikke så mange danske trænere på, hvorfor ikke?

Hovedparten af spillerne kommer fra udlandet, det afspejler sig også i valget af trænere. Det svenske forbund betaler rejseudgifterne for alle svenske spillere, og de forventer, at deres regionstrænere får mulighed for at medvirke.

#7 Hvad har det betydet for de danske trænere at være med på lejren, hvad har rykket for dem tror du?

Alle trænere siger, at den pædagogiske ramme, hvor alle trænere reflekterer sammen og de små trænergrupper, hvor trænerne samarbejder omkring træningen af spillerne, giver dem rigtig megen inspiration.

#8 Hvordan har I fået fat i spillerne på Jeres lejr, hvad har virket bedst for at tiltrække spillerne.

Kontakter og kontakter. Youtube har været en fantastisk indgang. Vores videooptagelser er set af rigtig mange spillere over hele verden.  

#9 Det er rigtig mange timer der ligger bag at arrangere en sådan lejr, giver lejren en klatskilling til klubben, hvis ja er det noget du vil sætte tal på?

Vi taber lidt penge på lejren, men vi synes, det er det værd. Den giver os megen pr. bl.a. TV reportager. Den giver også de lokale spillere en unik chance for at deltage i et internationalt miljø.

#10 I har fået en del sponsorer til at støtte Jer, hvorfor gør de det, what’s in it for them?

Vi har gennem medierne inddraget lokalområdet i vores beretning. Der findes ingen lokale virksomheder, der ikke læser om os . I 2012 var vi i medierne 150 gange. Fire gange i TV. Sponsorerne ønsker at være en del af den gode historie.

#11 Der er en del træningslejre som klubber arrangerer i sommerferien, men ikke så mange spredt ud over resten af året, er det noget I har planer om?

Vi afholder også i juleferien, mere har vi ikke menneskelige ressourcer til at gennemføre.

#12 Hvilke 3 egenskaber er de vigtigste for Jer hos en træner?

At de kan skabe nærvær og lytte til spillerne.

At de kan samarbejde og være åbne for andres tanker og ideer.

At de har bordtennismæssige kvaliteter, der er på det allerhøjeste internationale niveau.

#13 ordet er frit

Jeg fik ideen til lejerne, da jeg var i Shanghai med en gruppe juniorer. Jeg ønskede at sammenføre det bedste fra den kinesiske kultur med det bedste fra Europa. Skabe en lejr der kunne give børn i udkants Danmark en mulighed for at opleve bordtennis på et  international top niveau.