Landsdækkende liga i floorball med TV tid…en ren vinder eller hvad?

DaFU har for noget tid udsendt deres oplæg til den kommende struktur for ligaen, landets bedste række. Indholdet er kommet ved at inddrage de danske klubber (godt), og bede dem komme med deres tanker og overvejelser. Det har så mundet ud i et oplæg, som ikke endnu ligger på www.floorball.dk men som er rundsendt til de danske klubber.

Jeg har læst det, og der er flere ting i det som er skridt i den rigtige retning.

Noget af det som skurer i mine ører er dog alle de omtalte bøder, jeg er med på der er nogle forventninger til klubberne som de skal leve op til. Er det bøder, så angiv at beløb der ryger i DaFU’s kasse, ryger i en pulje, som klubberne i ligaen kan søge tilskud fra. Dermed kommer beløbet ligaklubberne tilgode og kan hjælpe dem i deres udvikling.

Rammer og ledere
Der er meget fokus på at rammerne omkring kampene skal være på plads, men indløb, speak, kampprogrammer er ikke det som er det vigtigste. Ingen tvilv det er vigtigt, men det essentielle er at få udviklet klubben og få flere ledere.

Der savner jeg noget mere konkret, det kunne være interessant at der blev holdt kurser, hvor ligaklubberne skal have flere trænere, ledere og dommer afsted på kursus. Det tror jeg vil rykke langt mere.

Økonomi!
En anden pointe er at gebyr stiger fra 19500 til 25000 for at spille i ligaen, men der er kun indtægt fra 8 klubber, mod tidligere 16 (14 i sidste sæon). Det betyder DaFU mangler penge for 112.000,- et beløb der skal hentes ind andre steder fra selvklart. DaFU lider desværre stadig af det tab på en million for et par år siden, som endte med at forbundet måtte låne cirka 700.000 hos DIF. Så der er ikke råd til at give gaver endnu, pengene skal ind, hvis vi vil have et bedre produkt.

Rabat og bonus?
Som jeg kan se det, kan der blive tale om at der bliver rabat, såfremt en klub opfylder alle krav, men hvad sker der hvis alle klubber gør dette, så vil DaFU mangle en vigtig indtægt? Kunne en rabat ikke konvertes om til at få X antal gratis med træner- og dommerkurser?

Ligeså, vil gabet mellem liga og 1.div blive for stor? Det har et par klubledere spurgt mig om. Jeg ved det ikke endnu….lad os se.

Ungdom er vejen frem
Der hvor jeg ser det rigtig godt er at ligaklubber skal have ungdomshold tilmeldt. Udspillet er at to hold skal være tilmeldt, og det er nok en fin start, så kan de klubber der hænger efter, få en fair chance for at rette op på dette. Men personligt så jeg gerne at der skulle flere ungdomshold til. og at der skulle være dameungdomshold med ligeså!

Det vil skabe et behov for at få flere klubber i gang med ungdomsarbejdet på både herrer og damesiden. Her har vi desværre, sovet lidt Tornesrosesøvn. Der er sket rigtig meget, men se blot dette kort over spillere under 12 år.

Det giver et godt overblik over, hvor i Danmark der er fat i ungdommen, men det afslører også hvor der ikke er. Et enkelt spørgsmål, hvordan skaber du vækst på ungdommen, hvis vi har en ambition om at turneringen i ungdom skal være fordoblet på 3 år, hvad skal der så stil.

Anbefaling fra Finland
Det er den vej vi skal. Jeg snakkede for noget tid siden med den finske generalsekrætær i det finske floorballforund Petteri Nykky. Skal floorball frem, er nøglen til dette ungdommen. Det er grundstenen.

Så kom gerne med bud på hvordan kan vi fordoble antal af hold i ungdomsturnering på 3 år. For det er vel realistisk ikke?

TV tid
Vi har i denne sæson haft Kanal Sport ude og sende Friday Night kampe. Jeg har set flere af dem på computeren, og haft fornøjelsen af at kommentere 2 kampe. Må indrømme at jeg er positivt overrasket over den ildhu deres folk faktisk ligger i produktet, Cadeau til dem, og cadeau til klubberne der har haft dem på besøg, for at lave gode arrangementer.

Nu kommer vi på TV via yousee, noget der er mange der har drømt om. Det er til at starte med en stor anderkendelse af sporten. SUPER, godt gået af dem dem der har fået det op og stå.

Men TV tid alene giver ikke medlemsfremgang, det må vi ikke være så naive at tro på…

Basket
Basketball har været på DK4 der har sendt en kamp om ugen, og Basket har haft en hel hvidbog i en del år omkring udvikling af deres bedste række og sporten. DK4 har just lavet en ny aftale med Basket. Noget specielt volleyball er ganske misundelige på kunne jeg forestille mig.

Men jeg spurgte forbundets direktør Rasmus Winkel om hvad har det faktisk betydet for Basket at have været på TV:
Tv-aftalen har enormt mange positive effekter for os, herunder at:

–          Den generelle eksponering
–          Øgede sponsorindtjening for klubberne
–          Mere nerve i de kampe hvor der er tv på. Klubberne giver den en ekstra skalle og skaffer flere tilskuere, større sponsorarrangementer etc.
–          Større fokus på at udvikle sporten som produkt
–          Større motivation for spillerne til at træne hårdere når de bliver ”berømte”

Det eneste vi ikke kan påvise er at det giver flere medlemmer. Medlemmer er en kombination af mange ting, og desværre har det i år ikke gået den rigtige vej, men vi er overbeviste om at tv har en positiv påvirkning selvom vi ikke kan bevise det. Man skal bare passe på med at overdrive effekten af eksponering. Der er utallige eksempler på idrætsgrene der pludselig får megen eksponering uden at det har en effekt på medlemstallet. Et eksempel kunne være sportsdanserne. Bedre eksponering end Vild med dans kan man ikke ønske sig, men de går ikke rigtigt fremad alligevel. Det arbejde der foregår i klubberne er langt vigtigere end al verdens eksponering

Medlemsfremgang er nemt og alligevel ikke
Rasmus Winkel rammer ind i noget af det som er centralt. Medlemsfremgang, det kommer ved at lave en kompliceret ligning der hedder noget i retning af

træningsmuligheder X trænerniveau X træners sociale kompetence X turneringstilbud X sociale tiltag i klub X rammerne i klubben X økonomi X omtale i lokalområdet X rekruttering af unge X ledere med tid X klar profil på klubben X en række flere faktorer

Så hvis vi tror landsdækkende liga enkelt vil give flere medlemmer, så skal vi tro om igen. Ligaen er et skridt i ret retning, men jeg glæder mig til at se den ny formand for DaFU Thorbjørn Ovedal og hans bestyrelses udspil om hvor floorball skal hen.

Tiltaget er et skridt i rette retning

 

Reklamer

16 thoughts on “Landsdækkende liga i floorball med TV tid…en ren vinder eller hvad?

 1. God pointe med økonomien.
  Hvis planen for en landsdækkende er skruet sådan sammen, at det i realiteten betyder en indtægtsnedgang til DaFU, så gentages fejlen fra dengang, hvor antallet af kampe blev skruet i vejret.
  Dengang glemte man at øgede antal kampe medførte en kraftig stigning i udgifterne til dommernes kørsel.
  Det havde man glemt at tage højde for, og derfor sloges man i flere år med besparelser på dommersiden.

  Hvis en evt. indtægtsnedgang fra ligaklubberne skal hentes ind i holdene i de andre rækker, vil dansk floorball blot opleve en yderligere stagnation i antallet af nye hold og klubber i seniorrækkerne.
  Alt for mange klubber har i forvejen knækket nakken, hvor høje turneringsgebyrer også har sin andel af skylden.

  Af klubber, som er forsvundet i øst kan bl.a. nævnes : Hillerød, GF81, Hellerup, Copenhagen Gold, København FK, Copenhagen Neckties, Friheden Fighters, Stenløse Helmets, KH Valby, Stuckert, Nordhavn, Dragør, Ishøj, Uvelse, Haslev, Herlufsholm, Nykøbing Falster m.fl.

  Fint at diskutere landsdækkende liga. Men er økonomien på plads, og hvordan for vi fastholdt og udviklet de klubber, som ikke har ambitioner om at spille i ligaen?

  • Kære Allan

   Vi to har i tidernes løb ofte diskuteret floorball. Du rammer et centralt punkt, nemlig hvordan får vi udviklet de klubber som ikke har ambitioner om at spille liga. Jeg kunne også medtage et fokusområde som altid har ligget dig på sinde, nemlig hvordan får vi de nye klubber igang!

   Af alle de klubber du nævner, så gælder for næsten alle klubber, at de aldrig fik ungdom. Klubhistorikken viser ret entydigt, at stort set alle klubber der lukker, aldrig fik gang i ungdommen. Betyder det så, at hvis klubber får ungdom, at de faktisk ikke lukker? En del kunne tyde på det.
   Så hvordan kan vi styre den udvikling, at langt flere klubber starter ungdom op?

   Tak for dit indlæg

   Steen

   • Hej Steen og andre
    I lighed med Borg er jeg ikke afvisende overfor en landsdækkende liga for herrer. Men firkantede krav som f.eks. madbod og et bestemt antal tilmeldte hold i ungdomsrækkerne virker sgu bare begrænsende i mine øjne.

    Enig i at de største og bedste klubber i ligaen også skal være de klubber, som går forrest i udviklingen af sporten. Men udvikling kan være mange ting, som igen afhænger af, hvordan sporten lokalt er forankret.

    For klubber i Nordjylland vil det da ikke være et problem at leve op til kravene. Men hvad nu, hvis Odense igen fik et ligahold. Ville det så være fair at stille dem samme krav?

    Det synes jeg ikke. For hvem skal deres ungdomshold møde, hvis de ikke skal bruge oceaner af tid på landevejen? Det vil faktisk kræve langt flere ressourcer for Odense at drive et ungdomshold end flere af de klubber de konkurrer med i ligaen. det endda udover det faktum, at de i forvejen nok vil være det hold i ligaen med absolut flest transportomkostninger.

    Udviklingen på Fyn er anderledes, og derfor kunne de f.eks. lige så godt lave et projekt, hvor sporten lokalt promoveres på andre måder. Det kunne f.eks. være gennem etablering af en turnering for skoler eller fritidshjem i Odense, varetagelse af seminarer for skolelærere, eller ved at arrangere andre former for events, hvor der skabes positiv opmærksomhed omkring sporten.

    Mulighederne er mange, og tingene kunne måske blive mere kreativt og nytænkende end bare ved at opsætte en række firkantede krav.

    Vh. Allan

   • Der vil være områder I Danmark, hvor det som Odense eller andre steder vil være et problem.
    Og ganske rigtig som du nævner det, så må der iværksættes tiltag så der kommer gang i ungdommen.

    Jeg kan sagtens leve med at der laves et mål der hedder, såfremt en klub ikke har ungdom, så skal der laves en plan, så det sker inden for en periode.

    Bottom line er at floorball skal vækste nedefra, og det skal ske i samarbejde mellem klubberne og DaFU

    Steen

   • Til Steen igen
    I eksemplet fra f.eks. Fyn behøver kravet i mine øjne ikke at handle om ungdom. Etablering af f.eks. en grandprix række for nye klubber eller firmaturnering er mindst lige så godt.
    Min pointe handler om, at der kan være forskellige måder at ligaklubberne kan promovere sporten positivt, som igen afhænger sportens udbredelse i lokalområdet.
    Dermed mener jeg faktisk også, at man kan tillade sig at arbejde med differentierede krav til klubberne i ligaen.
    For eksempel ville et krav om to ungdomshold til Benløse og Bulldogs kunne erstattes med nogle krav til, hvordan de skal videre fra det niveau de befinder sig på pt.
    På den måde vil alle rykke sig videre fra, hvor de står pt. i stedet for, at alle bevæger sig hen mod det samme “firkantede” mål.

 2. I min verden er du helt forkert på den når du mener det er godt at have ungdom som et krav for elite. Det er ikke og vil ikke være alle klubber der har mulighed/resurser/viljen til ungdom. Nogle klubber er ikke bygget op den vej og den forskellighed skal der ganske enkelt være plads til. Man skal ikke have et ungdoms hold for at være et godt elite hold, og det er et faktum som er set i flere andre sportsgrene også.

  Desuden er det dybt dybt godnat med de krav DaFu lægger op til, feks med mad bod, det er i rigtig mange haller direkte ulovligt at lave uden godkendelse samt at folk skal sendes på dyre kursus for at måtte betjene en sådan bod. og feks i Århus hvor TÅF spiller vil det ikke være muligt for klubben at lave en evt bod, og hvad så hvis Atletion ikke vil holde deres åben ?

  DaFu er igen helt ude af trit med deres medlemmer, og man kunne tro bestyrelsen lever deres egen verden hvor de har en vision og en virkelighed som set ikke står til måls med hvad den virkelige verden er.
  Bestyrelsen i DaFU skulle snart lære at gøre lidt mere i sammenarbejde og realitets sans frem for det arbejde de har gjort de sidste år, det er ikke uden grund jeg har haft ikke mindre end 14 forskellige personer landet over, der har kontaktet mig ang dette forslag, og ikke en af dem var positiv stemt, jeg heller ikke.

  Ang aftalen med kanalsport, så er det ganske godt med TV dækning for sporten, at jeg så ikke tror det for alvor giver et kæmpe boost i reklame indtægter ude i klubberne grundet det lave seere tal, er så en anden sag, men for sporten og klubberne er det et godt PR middel og en anerkendelse af sporten, og jeg må indrømme jeg selv glæder mig til at aftale med kanalsport er ved at udløbe, således SPORT45 kan få muligheden for at byde ind på billede dækning af ligaen. Man kan så i samme åndedrag undre sig over at DaFU ikke hiver os ind over den nuværende aftale så vi kunne have sammenarbejdet om dette PR boost af ligaen. Det kunne ha givet så meget mere, hvis vi kunne have sammenarbejdet frem for vi står med to sider hvor DaFU støtter den ene og den anden der er Dks største floorball side står uden for det sammenarbejde.
  Et evt sammenarbejde kunne feks. have været omkring artikler vdr. FnF eller reklamer /eller aftalen med Danske spil osv. igen er vi tilbage til at bestyrelsen sejler deres egen sø uden at være i kontakt med miljøet i Danmark.

  Og min kritik med at de ikke er i kontakt med de mennesker / klubber de faktisk arbejder for, står jeg gerne ved, jeg nægter at tro på disse krav DaFU er kommet med i deres oplæg, er krav der kommer ude fra klubberne, i så fald synes jeg det er mærkeligt ikke en af de mange mennesker rundt om i Danmark jeg har snakket med kan nikke genkendende til det.

  Med venlig hilsen
  Dan von der Lippe
  http://www.SPORT45.dk

  PS: jeg er 110% for en landsdækkende liga, hvis det gøres rigtig.

  • Kære Dan
   Vi er ikke enige om det med ungdommen, jeg kan kun i små idrætsgrene finde foreninger der kan klare sig på eliteplan. Hvis vi skal vokse som sport, så skal vi have flere langt større og stærkere klubber. Kig på de 4 store lande i floorball. De har alle stærke ungdomsafdelinger.

   Jeg er med på at enhver klub skal have lov at drive deres klub som de vil, men hvis en bestyrelse vil prøve at skabe vækst, så er dette en metode til at kunne gøre det. Er der andre som har andre brugbare modeller, så kom gerne med dem.

   Omkring TV dækning, tænk sig at floorball er kommet derhen, at det faktisk er hele to der gerne vil sende fra floorball, det er da et luksusproblem!

   Tak for nogle gode tanker på mit indlæg, også selvom vi er er langt fra hinanden på det med ungdommmen. Men for mig handler det ikke om hvem der har ret, for mig handler det om at skabe debat om hvordan floorball kan vækste…

   Steen

 3. Jeg har ikke set/læst den udsendte oplæg til ny turneringsstruktur, og mine holdninger kan derfor være behæftet med fejlagtige fortolkninger. Det skal jeg på forhånd beklage.

  BØDER
  At indføre bøder i en turneringskoncept, der skal medvirke til en professionalisering af den øverste række skal både ses som en reel indtægt, men også som en regulator for klubbernes adfærd. Der kan derfor være både fordele og ulemper forbundet med en bødestruktur. Hensigten må være, at man forsøger at præge en udvikling af sporten i en retning ved at gøre det “dyrt” at lave fejl. Det vil for nogle betyde ekstra agtpågivenhed for at undgå disse fejl. Derfor kan bøder være fornuftig metode til adfærdsregulering. Det må altid være et mål, at der skal udstedes så få bøder som muligt, da det må være et større mål at undgå fejlene. Derfor lyder det som en god idé at hensætte bødeindtægterne til en pulje, der skal hjælpe de deltagende klubber til bedre at kunne opfylde de udstukne retningslinjer. Fx. kan man forestille sig en regel om, at der skal være mindst 100 tilskuere til en ligakamp, og hvis det ikke kan opfyldes, så falder der en bøde. Men klubben kan samtidig søge tilskud i bødepuljen til tiltag, der kan skabe bedre muligheder for at opfylde målet om 100 tilskuere til hver kamp.

  ØKONOMI
  Der er forhåbentlig foretaget nogle grundige beregninger af, hvilken konsekvens det har, når man sætter TU-gebyret op, men samtidig sænker antallet af deltagende hold. Jeg forestiller mig, at de “manglende” indtægter bliver opvejet af mindre udgifter til dommere pga. færre kampe. Ret mig gerne, hvis jeg tager fejl i min antagelse.

  KRAV
  Der bør helt sikkert stilles krav til en klubs deltagelse i den øverste landsdækkende liga. Der skal være et ungdomsarbejde af en vis standard i disse klubber. Og det så skal være kvalitativt (træneruddannelse) eller kvantitativt (antal tilmeldte u-hold), det skal jeg ikke umiddelbart gøre mig klog på. Det kan dog med fordel være en kombination af begge.

  Der bør i det hele taget stilles en række krav til klubberne, der ikke alene handler om det sportslige, men lige så meget om det organisatoriske, det eventmæssige, det økonomiske osv.

  TV
  Kanalsport har været – og er – en gylden mulighed for floorball. Det er rigtigt, at det ikke i sig selv giver flere medlemmer, men det behøver det heller ikke. Det kan til gengæld vise floorball som en mere seriøs og professionel sport. Men det kræver, at de arrangerende klubber tager arbejdet med tv-transmissionerne MEGET seriøst. Det skal ligne en million – også selvom det kun er en plovmand.

  Vi kan lære rigtig meget af Basketball, der gennem en årrække har vist, at tv som medie kan løfte en hel sport.

  Glæder mig meget til at nærlæse oplægget til ny turneringsstruktur og vejen frem til slutmålet…

 4. Som sådan er min holdning, at “de store drenge” må gøre som de vil, bare det ikke lægger os andre til last. For min skyld må de gerne rode med landsdækkende liga, hvis det er det, de vil, men det må ikke være på de øvrige klubbers bekostning. Hverken landsdækkende liga eller tv har nogen som helst betydning for bredde-floorball – måske for ungdom, men ikke senior-bredden.

  Så som minimum må forudsætningen være, at projektet “Landsdækkende Liga” hviler i sig selv – i rigtige kroner, ikke de penge som Den Unævnelige byggede sine luftkasteller på for nogle år siden.

 5. Hej Steen ( og andre)
  I dit indlæg og tidligere indlæg skriver du meget om udvikling af floorball som en udvidelse af medlemstal, jeg ved din holdning er hvis bare bredden vokser, vokser eliten også. (og undskyld hvis jeg mistolkede dette) Jeg er ikke enig i at dette er tilfældede, elite kommer ikke af sig selv, der skal arbejdes for det.
  Jeg har ikke læst foreslaget, og man skal passe på med at gætte og kommentere på noget man ikke kender detaljerne på. Jeg håber dog at uddannelse af trænere, og krav om licens på trænere i ligaen er med. Vi skal i floorball en gang for alle væk med idrættens mesterlære, hvis vi vil udvikle dygtige spillere. Klubberne vil også få gavn af dygtigere ledere og træner omkring fastholdelse af medlemmer, da træningerne bliver bedre og derved også sjovere.
  Jeg har været så heldig at kommet med rundt til floorball i Europa via min korte karriere som ass. Landstræner og int. Dommer. Og kan kun konkludere at de sidste 4 år er vi gået fuldstændig i stå med vores elite, og jeg køber ikke helt den med antal af medlemmer, for lande der er færre end os, er gået forbi fordi de har en anden elite kultur.

  Jeg ved ikke pointen slå igennem, det jeg ville prøve at sige var. Der er også andre former for udvikling end medlemstal. Så kan vi diskutere hønen eller ægget fra nu af 🙂

  Hilsen Jesper

  P.S vi har ungdom Stevns skal i ligaen

 6. Hej Steen..

  Herligt med så mange gode indlæg om vores lille sport..

  Som du selv nævner så er det ikke speak, og andet lir der udvikler os mod et højere niveau.

  Det vil da bestemt være nogle flotte rammer der sælger sporten godt, men hvad nytter det at vi kan levere et show, hvor niveauet og udviklingen ingen vejne kommer.

  Øget fokus på uddannelse og kurser til trænere, holdledere, dommere og mange flere, vil skabe grobund for et bedre og stærkere fundament og et højere bundniveau.

  Hvis man kan få skabt et krav om at alle trænere skal have en basisuddannelse, så vil der allerede fra ungdomsrækkerne være en bedre kvalitet som vil kunne højne niveauet.
  Ja der er trænere som bare er dygtige, men selv en dygtig træner kan blive inspireret og bedre med lidt uddannelse.

  Man må hellere ikke se bort fra at med så mange sportsgrene der er, så skal man kunne tilbyde de unge noget der fanger dem og holder dem til.

  Enkelte gange har jeg selv oplevet adskillige træninger fra sidelinien hvor jeg undre mig over tilgangen til træningerne.

  Et eksempel.
  Børn på 8-12 år der skal stå i en lang kø i 5-6 minuter før de får lov at tage et straffe på mål, og så skal om bag i køen igen for at tage et nyt.
  Os med børn ved godt hvor svært det så er for børn at holde fokus og ikke bare begynde at lave alt muligt andet under øvelsen, når de har så lang ventetid under en øvelse.
  Samt omgangen med bold bliver minimal og træningen meget lang og kedelig.
  Dette er bare et enkelt eksempel på småting som jeg har observeret, og måske kan skyldes at de frivillige som gerne vil træne andre, mangler de rette redskaber til at optimere deres træninger.

  Jo bedre vi ruster ledere/trænere, jo før vil de kunne præge spillerne og niveauet i den rigtige retning.

  Jeg er selv igang med den svenske block uddannelse, og nyder at få en masse viden med hjem for hver gang.

  • Hej Jan

   Nettokøen er noget vi skal væk fra, og du har ganske ret, det er faktisk ret interessant at se andres træninger…

   Tak for indlægget fra en gammel holdkammerat

   Steen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s