DaFU har for noget tid udsendt deres oplæg til den kommende struktur for ligaen, landets bedste række. Indholdet er kommet ved at inddrage de danske klubber (godt), og bede dem komme med deres tanker og overvejelser. Det har så mundet ud i et oplæg, som ikke endnu ligger på www.floorball.dk men som er rundsendt til de danske klubber.

Jeg har læst det, og der er flere ting i det som er skridt i den rigtige retning.

Noget af det som skurer i mine ører er dog alle de omtalte bøder, jeg er med på der er nogle forventninger til klubberne som de skal leve op til. Er det bøder, så angiv at beløb der ryger i DaFU’s kasse, ryger i en pulje, som klubberne i ligaen kan søge tilskud fra. Dermed kommer beløbet ligaklubberne tilgode og kan hjælpe dem i deres udvikling.

Rammer og ledere
Der er meget fokus på at rammerne omkring kampene skal være på plads, men indløb, speak, kampprogrammer er ikke det som er det vigtigste. Ingen tvilv det er vigtigt, men det essentielle er at få udviklet klubben og få flere ledere.

Der savner jeg noget mere konkret, det kunne være interessant at der blev holdt kurser, hvor ligaklubberne skal have flere trænere, ledere og dommer afsted på kursus. Det tror jeg vil rykke langt mere.

Økonomi!
En anden pointe er at gebyr stiger fra 19500 til 25000 for at spille i ligaen, men der er kun indtægt fra 8 klubber, mod tidligere 16 (14 i sidste sæon). Det betyder DaFU mangler penge for 112.000,- et beløb der skal hentes ind andre steder fra selvklart. DaFU lider desværre stadig af det tab på en million for et par år siden, som endte med at forbundet måtte låne cirka 700.000 hos DIF. Så der er ikke råd til at give gaver endnu, pengene skal ind, hvis vi vil have et bedre produkt.

Rabat og bonus?
Som jeg kan se det, kan der blive tale om at der bliver rabat, såfremt en klub opfylder alle krav, men hvad sker der hvis alle klubber gør dette, så vil DaFU mangle en vigtig indtægt? Kunne en rabat ikke konvertes om til at få X antal gratis med træner- og dommerkurser?

Ligeså, vil gabet mellem liga og 1.div blive for stor? Det har et par klubledere spurgt mig om. Jeg ved det ikke endnu….lad os se.

Ungdom er vejen frem
Der hvor jeg ser det rigtig godt er at ligaklubber skal have ungdomshold tilmeldt. Udspillet er at to hold skal være tilmeldt, og det er nok en fin start, så kan de klubber der hænger efter, få en fair chance for at rette op på dette. Men personligt så jeg gerne at der skulle flere ungdomshold til. og at der skulle være dameungdomshold med ligeså!

Det vil skabe et behov for at få flere klubber i gang med ungdomsarbejdet på både herrer og damesiden. Her har vi desværre, sovet lidt Tornesrosesøvn. Der er sket rigtig meget, men se blot dette kort over spillere under 12 år.

Det giver et godt overblik over, hvor i Danmark der er fat i ungdommen, men det afslører også hvor der ikke er. Et enkelt spørgsmål, hvordan skaber du vækst på ungdommen, hvis vi har en ambition om at turneringen i ungdom skal være fordoblet på 3 år, hvad skal der så stil.

Anbefaling fra Finland
Det er den vej vi skal. Jeg snakkede for noget tid siden med den finske generalsekrætær i det finske floorballforund Petteri Nykky. Skal floorball frem, er nøglen til dette ungdommen. Det er grundstenen.

Så kom gerne med bud på hvordan kan vi fordoble antal af hold i ungdomsturnering på 3 år. For det er vel realistisk ikke?

TV tid
Vi har i denne sæson haft Kanal Sport ude og sende Friday Night kampe. Jeg har set flere af dem på computeren, og haft fornøjelsen af at kommentere 2 kampe. Må indrømme at jeg er positivt overrasket over den ildhu deres folk faktisk ligger i produktet, Cadeau til dem, og cadeau til klubberne der har haft dem på besøg, for at lave gode arrangementer.

Nu kommer vi på TV via yousee, noget der er mange der har drømt om. Det er til at starte med en stor anderkendelse af sporten. SUPER, godt gået af dem dem der har fået det op og stå.

Men TV tid alene giver ikke medlemsfremgang, det må vi ikke være så naive at tro på…

Basket
Basketball har været på DK4 der har sendt en kamp om ugen, og Basket har haft en hel hvidbog i en del år omkring udvikling af deres bedste række og sporten. DK4 har just lavet en ny aftale med Basket. Noget specielt volleyball er ganske misundelige på kunne jeg forestille mig.

Men jeg spurgte forbundets direktør Rasmus Winkel om hvad har det faktisk betydet for Basket at have været på TV:
Tv-aftalen har enormt mange positive effekter for os, herunder at:

–          Den generelle eksponering
–          Øgede sponsorindtjening for klubberne
–          Mere nerve i de kampe hvor der er tv på. Klubberne giver den en ekstra skalle og skaffer flere tilskuere, større sponsorarrangementer etc.
–          Større fokus på at udvikle sporten som produkt
–          Større motivation for spillerne til at træne hårdere når de bliver ”berømte”

Det eneste vi ikke kan påvise er at det giver flere medlemmer. Medlemmer er en kombination af mange ting, og desværre har det i år ikke gået den rigtige vej, men vi er overbeviste om at tv har en positiv påvirkning selvom vi ikke kan bevise det. Man skal bare passe på med at overdrive effekten af eksponering. Der er utallige eksempler på idrætsgrene der pludselig får megen eksponering uden at det har en effekt på medlemstallet. Et eksempel kunne være sportsdanserne. Bedre eksponering end Vild med dans kan man ikke ønske sig, men de går ikke rigtigt fremad alligevel. Det arbejde der foregår i klubberne er langt vigtigere end al verdens eksponering

Medlemsfremgang er nemt og alligevel ikke
Rasmus Winkel rammer ind i noget af det som er centralt. Medlemsfremgang, det kommer ved at lave en kompliceret ligning der hedder noget i retning af

træningsmuligheder X trænerniveau X træners sociale kompetence X turneringstilbud X sociale tiltag i klub X rammerne i klubben X økonomi X omtale i lokalområdet X rekruttering af unge X ledere med tid X klar profil på klubben X en række flere faktorer

Så hvis vi tror landsdækkende liga enkelt vil give flere medlemmer, så skal vi tro om igen. Ligaen er et skridt i ret retning, men jeg glæder mig til at se den ny formand for DaFU Thorbjørn Ovedal og hans bestyrelses udspil om hvor floorball skal hen.

Tiltaget er et skridt i rette retning