Kan den bedste række bruges som løftestang, til at få skabt mere drive i at udvikle dansk floorball? Skal floorball have bedre økonomi, så der kan skabes bedre rammer på alle fronter, så kræver det flere medlemmer i Dansk Floorball (DaFU).

DaFU tjener sine penge på to ting, den ene er tilskuddet fra DIF, som baserer sig på aktiviteter i forbundet samt forbundets størrelse, det andet er guldægget, nemlig holdturneringen. Jo flere hold der er i turneringen, jo større indtægt.

Der hvor DaFU kan overveje at gøre en indsats, er at bruge turneringen som en løftestang.

I optakten til herreligaen her på min blog, skrev sportschefen for Team Århus Jens Ørhøj følgende:
Skal ligaklubberne nødvendigvis også være flagskibe på ungdomssiden? Hvorfor har en 2. divisionsklub (med samme alder, måske flere medlemmer, flere ressourcer) mindre ansvar i ungdomsudviklingen? Hvorfor er debatten udelukkende rettet mod krav til ligaklubberne?

Det kan Jens have Ørhøj have ganske ret i.

Udvikling
Men hvorom alting er, vil jeg gerne give indsparket, at har man som forening ambition om at være med i de højere rækker, så skal der være krav til foreningen. Det er et fælles ansvar at udvikle floorball

Kigger du på dødelisten over hvilke klubber der er lukket, så er det for 95% af dem der er væk, det faktum, at de blot havde et seniorhold. For sporten er det en katastrofe at godt 40-50 klubber aldrig kom længere end at have et hold. Floorball kunne have haft 150 klubber i dag mod de godt 100, det er et potentiale på 50% floorball er gået glip af.

Vil floorball vokse
Hvis floorball har en ambition om at blive større (også end basketball og Volleyball, som er de to idrætter der er mest sammenlignelige), så skal der tænkes mere strategisk.

Et forslag kunne hedde:
Ligaen
3 seniorhold
2 damehold
4 ungdomshold
150 medlemmer

1.division
2 seniorhold
1 damehold
3 ungdomshold
90 medlemmer

2.division
2 seniorhold
1 ungdomshold
60 medlemmer

3.division
Ingen krav

Disse retningslinjer/krav kan så udvides når floorball er blevet større og der er kommet 4.-5.division på.

Hvad vil klubberne
Der vil sikkert kunne argumenteres mod krav der stilles til klubberne, og at i stedet, skal der være en gulerod.
Der er jeg ganske enig i, og jeg vil vende spørgsmålet om og spørge klubberne, hvad er det for områder der skal være en gulerod til. Klubberne ved det bedst, så lad dem komme på banen.

Et udspil kunne være, at den indtægt DaFU har på bøder, den går direkte retur til projekter i klubberne, som en start.

Hvad vil du
3.div er laveste række, det er her alle hold starter. Hvis de har ambition om at komme videre, så skal de fra start være klar på at det forudsætter at klubben vil udvikle sig. Derfor må klubben være klar på dette, eller også indstille sig på livet i 3.div. De er nød til at forholde sig på at skulle vokse, hvis der er ambitioner. Det er ikke nok bare at komme og spille floorball.

Ujævn 3.div?
Hvad nu hvis de vinder 3.div år efter år, vil det ikke ødelægge det for klubben og de andre hold i 3.div.
Næ, for de spillere der er så gode, de vil søge andre græsgange, og hvis klubben har ambition, så kræver det at de skal være bedre på det organisatoriske. For sker det ikke, viser klubhistorikken sig ret tydeligt, at klubben alligevel med stor sandsynlighed vil lukke ned.

0-vækst?
Der er ikke vækst i sådanne klubber, og vil DaFU have vækst, så skal de have de rigtige klubber ind i systemet.

Skal dette så indføres her og nu, nej der skal være plads til at agere og udvikle sig. Men to sæsoner tid burde være nok. Klubberne må gøre op med sig selv, om de vil dette.

Klubberne bestemmer
Men hej, på årsmødet er det jo klubberne der bestemmer. Ja det er rigtigt, og hvis klubberne ikke vil dette, så sker det ikke.

Dermed vil floorball nok stadig vokse stille og roligt, men ikke i det tempo de kunne.

Hvad er så konsekvensen hvis en klub ikke lever op til retningslinjerne.
Skal det være lig med direkte nedrykning, eller betyder det at mulig slutspilsdeltagelse smutter, eller skal der være 1 års disp, såfremt det blot er på en af pindene der ikke opfyldes. Det må være op til aktørerne at fundere over dette.

Floorball har i mange år haft historien som et innovativt og nytænkende forbund, og mange andre forbund har skelet til den fremgang floorball har haft.

Men er floorball ved at blive et traditionelt og konservativt forbund?

Hvordan ville det se ud
Men hvordan ville de nuværende klubber i den bedste række egentlig klare sig, hvor i rækkerne ville de ende, hvis det var fra dags dato det blev indført. Der er kun i ungdom hold fra U11-U19 der tæller med, og har en klub flere hold i f.eks. U13, så tæller de kun en gang.

FC Outlaws – ligaen
Antal herrehold: 4
Antal damehold: 2
Antal ungdomshold: U19, U17, U15, U13, U11
Antal medlemmer: 158
Kommentar: Der er styr på det, og klubben er solidt funderet, det skal der bygges videre på.

Frederikshavn Bulldogs – 1.div
Antal herrehold: 4
Antal damehold: 1
Antal ungdomshold: U19, U17, U15, U13, U11
Antal medlemmer: 458
Kommentar: Klubben har kun 1 damehold, det koster for Danmarks største klub. Men mon ikke Bulldogs hurtigt vil have dette som fokusområde og klare dette uden problemer.

Aab – 2.div
Antal herrehold: 4
Antal damehold: 1
Antal ungdomshold: U19, U17, U15, U13, U11
Antal medlemmer: 74
Kommentar: Klubben har de seneste par år vokset imponerende flot. Holder de fast i deres setup og bliver ved med at arbejde for at få de små i gang, så er Aab godt rustet. Mon ikke også klubben næste gang runder de 100 medlemmer. Det er eneste område de halter efter, men Aab burde indenfor 2 år være klar til ligaen.

Brønderslev – 2.div
Antal herrehold: 2
Antal damehold: 1
Antal ungdomshold: U17, U15, U13, U11
Antal medlemmer: 195
Kommentar: Tidligere havde klubben stort set kun et godt førstehold. Men nu er der kommet mere liv i hallen, medlemstallet er stigende og klubben er solidt funderet. Der mangler lidt på seniorsiden, for at klubben ville være klar til ligaen, men det ville ikke være det store problem.

Team Århus – 3.div
Antal herrehold: 3
Antal damehold: 1
Antal ungdomshold: 0
Antal medlemmer: 109
Kommentar: et meget professionelt setup omkring førsteholdet, men på ungdomssiden, er halter det. Klubben har deres udfordringer omkring muligheder for at træne, medlemsstruktur mm.
Men som det er nu, skal der en stor indsats til hvis landets næststørste by skal have et ungdomshold. For naboerne i ÅFS, de har heller ikke ungdomshold tilmeldt.
Er det en falliterklæring at landets næststørste by, slet ingen ungdomshold har tilmeldt?

Sunds – 2.div
Antal herrehold: 3
Antal damehold: 0
Antal ungdomshold:U17, U15, U13
Antal medlemmer: 116
Kommentar: Placeret ved ishockeybyen Herning, med naturlig interesse for stavsporten, så har Sunds langt fra indfriet det potentiale der er.
Sunds kunne blive en af de store klubber i Danmark, det samme gælder naboerne fra Herning. Det er kun dameholdene der sender Sunds til 2.div!

Rødovre – 2.div
Antal herrehold: 2
Antal damehold: 1
Antal ungdomshold: U19, U17, U15, U13
Antal medlemmer: 109
Kommentar: Klubben har rejst sig som en fugl phønix, fra at have haft stor gæld da de vandt deres første DM guld for senior, og havde blot 50-60 medlemmer, til i dag at være en rigtig godt kørende klub. Endnu er de ikke over de 150 medlemmer og der mangler 1 seniorhold hos damer og herrer, men det er kun et spørgsmål om tid, så ville de opfylde krav til ligaen.

Benløse – 2.div
Antal herrehold: 2
Antal damehold: 1
Antal ungdomshold: U19, U17, U15, U13, U11
Antal medlemmer: 215
Kommentar: Klubben har kørt benhårdt på at få skabt en ungdomsafdeling, og har på den front ofret lidt på seniorsiden. Nu har de en af de 5 største ungdomsafdelinger i Danmark, og er selvforsynende til førsteholdet mange år frem. Men Benløse mangler på seniorsiden 1 herrer og damehold, for at være i ligaen.

Hafnia – 2.div
Antal herrehold: 3
Antal damehold: 3
Antal ungdomshold: U17
Antal medlemmer: 88
Kommentar: Det er ikke de letteste betingelser på Amager, men mulighederne er der. Klubben har længe haft fokus på seniorsiden, og holdmæssigt en af de store i sporten her
Klubben skulle måske overveje at søge mod Dragør, hvor de bedste spillere fra førsteholdet i øvrigt kommer fra.
Det er på ungdomssiden at det halter, men klubben har potentialet og mon ikke, de indenfor 2 år ville være klar til ligaen.

Hvidovre – 1.div
Antal herrehold: 3
Antal damehold: 2
Antal ungdomshold: U17, U15, U13
Antal medlemmer: 108
Kommentar: Klubben ser ud til at være lidt i en bølgedal, for blot få sæsoner siden havde holdet deres U19, U17, U15 og U13 i DM finalerne og landsstævnefinalerne. Lig dertil et par finalepladser for seniorne.
Hvidovre har trods alt tre hold på ungdomssiden, og mangler blot 1 hold for at være ligaklar!

Copenhagen – 2.div
Antal herrehold: 2
Antal damehold: 1
Antal ungdomshold: U19, U17, U15, U13, U11
Antal medlemmer: 349
Kommentar: Klubben har længe satset benhårdt på ungdommen, og det med succes. Nu begynder det at smitte af på senior, hvor klubben er kommet i den bedste række. Men der mangler både et herree og damehold for at de ville være klar til ligaen.
Mon ikke det uden problemer bliver opnået om føje tid.

Vanløse – 1.div
Antal herrehold: 5
Antal damehold: 2
Antal ungdomshold: U15, U13, U11
Antal medlemmer: 168
Kommentar: Vanløse er godt kørende, men de mangler blot 1 enkelt ungdomshold, så er de ligaklar. Det burde de snildt kunne overkomme 

Vallensbæk – 3.div
Antal herrehold: 2
Antal damehold: 1
Antal ungdomshold: 0
Antal medlemmer: 61
Kommentar: Tidligere havde klubben langt flere seniorhold og ret så mange ungdomshold. Her kniber det for klubben, som har vist potentialet er der.

FFK – 3.div
Antal herrehold: 4
Antal damehold: 3
Antal ungdomshold: 0
Antal medlemmer: 199
Kommentar: FFK er primært en seniorklub, forskellige tiltag har været forsøgt på ungdomsfronten. Men det kan være FFK skulle orientere sig mod Østerbro, der findes de ressourcestærke forældre, og her er der grobund for at få ungdommen om at stå.

Overvejelser
Dette er selvsagt mit bud, og lad det tælle som et indspark. Det kunne være interessant at lave en arbejdsgruppe i Facebookregi, som skulle være lukket og hvor der ville være repræsentanter der kunne diskutere de forskellige synspunkter der måtte være, såfremt man mener dette kunne være en løftestang for sporten.

Et enkelt spørgsmål ville være, hvad med små byer, en klub som Vissenbjerg, ville de nogensinde kunne stille med så mange hold? Udelukker man automatisk dem.

Eller hvad med FIN og PI, som selvom de er åbne for alle, orientere sig mod seniorspillere?

Andre parametre kan jo komme til, men hvis fokus holdes på at udvikle Dansk Floorball, hvad kan man så gøre, hvilke handlinger skal der til