Kan floorball bruge turneringen som løftestang?

Kan den bedste række bruges som løftestang, til at få skabt mere drive i at udvikle dansk floorball? Skal floorball have bedre økonomi, så der kan skabes bedre rammer på alle fronter, så kræver det flere medlemmer i Dansk Floorball (DaFU).

DaFU tjener sine penge på to ting, den ene er tilskuddet fra DIF, som baserer sig på aktiviteter i forbundet samt forbundets størrelse, det andet er guldægget, nemlig holdturneringen. Jo flere hold der er i turneringen, jo større indtægt.

Der hvor DaFU kan overveje at gøre en indsats, er at bruge turneringen som en løftestang.

I optakten til herreligaen her på min blog, skrev sportschefen for Team Århus Jens Ørhøj følgende:
Skal ligaklubberne nødvendigvis også være flagskibe på ungdomssiden? Hvorfor har en 2. divisionsklub (med samme alder, måske flere medlemmer, flere ressourcer) mindre ansvar i ungdomsudviklingen? Hvorfor er debatten udelukkende rettet mod krav til ligaklubberne?

Det kan Jens have Ørhøj have ganske ret i.

Udvikling
Men hvorom alting er, vil jeg gerne give indsparket, at har man som forening ambition om at være med i de højere rækker, så skal der være krav til foreningen. Det er et fælles ansvar at udvikle floorball

Kigger du på dødelisten over hvilke klubber der er lukket, så er det for 95% af dem der er væk, det faktum, at de blot havde et seniorhold. For sporten er det en katastrofe at godt 40-50 klubber aldrig kom længere end at have et hold. Floorball kunne have haft 150 klubber i dag mod de godt 100, det er et potentiale på 50% floorball er gået glip af.

Vil floorball vokse
Hvis floorball har en ambition om at blive større (også end basketball og Volleyball, som er de to idrætter der er mest sammenlignelige), så skal der tænkes mere strategisk.

Et forslag kunne hedde:
Ligaen
3 seniorhold
2 damehold
4 ungdomshold
150 medlemmer

1.division
2 seniorhold
1 damehold
3 ungdomshold
90 medlemmer

2.division
2 seniorhold
1 ungdomshold
60 medlemmer

3.division
Ingen krav

Disse retningslinjer/krav kan så udvides når floorball er blevet større og der er kommet 4.-5.division på.

Hvad vil klubberne
Der vil sikkert kunne argumenteres mod krav der stilles til klubberne, og at i stedet, skal der være en gulerod.
Der er jeg ganske enig i, og jeg vil vende spørgsmålet om og spørge klubberne, hvad er det for områder der skal være en gulerod til. Klubberne ved det bedst, så lad dem komme på banen.

Et udspil kunne være, at den indtægt DaFU har på bøder, den går direkte retur til projekter i klubberne, som en start.

Hvad vil du
3.div er laveste række, det er her alle hold starter. Hvis de har ambition om at komme videre, så skal de fra start være klar på at det forudsætter at klubben vil udvikle sig. Derfor må klubben være klar på dette, eller også indstille sig på livet i 3.div. De er nød til at forholde sig på at skulle vokse, hvis der er ambitioner. Det er ikke nok bare at komme og spille floorball.

Ujævn 3.div?
Hvad nu hvis de vinder 3.div år efter år, vil det ikke ødelægge det for klubben og de andre hold i 3.div.
Næ, for de spillere der er så gode, de vil søge andre græsgange, og hvis klubben har ambition, så kræver det at de skal være bedre på det organisatoriske. For sker det ikke, viser klubhistorikken sig ret tydeligt, at klubben alligevel med stor sandsynlighed vil lukke ned.

0-vækst?
Der er ikke vækst i sådanne klubber, og vil DaFU have vækst, så skal de have de rigtige klubber ind i systemet.

Skal dette så indføres her og nu, nej der skal være plads til at agere og udvikle sig. Men to sæsoner tid burde være nok. Klubberne må gøre op med sig selv, om de vil dette.

Klubberne bestemmer
Men hej, på årsmødet er det jo klubberne der bestemmer. Ja det er rigtigt, og hvis klubberne ikke vil dette, så sker det ikke.

Dermed vil floorball nok stadig vokse stille og roligt, men ikke i det tempo de kunne.

Hvad er så konsekvensen hvis en klub ikke lever op til retningslinjerne.
Skal det være lig med direkte nedrykning, eller betyder det at mulig slutspilsdeltagelse smutter, eller skal der være 1 års disp, såfremt det blot er på en af pindene der ikke opfyldes. Det må være op til aktørerne at fundere over dette.

Floorball har i mange år haft historien som et innovativt og nytænkende forbund, og mange andre forbund har skelet til den fremgang floorball har haft.

Men er floorball ved at blive et traditionelt og konservativt forbund?

Hvordan ville det se ud
Men hvordan ville de nuværende klubber i den bedste række egentlig klare sig, hvor i rækkerne ville de ende, hvis det var fra dags dato det blev indført. Der er kun i ungdom hold fra U11-U19 der tæller med, og har en klub flere hold i f.eks. U13, så tæller de kun en gang.

FC Outlaws – ligaen
Antal herrehold: 4
Antal damehold: 2
Antal ungdomshold: U19, U17, U15, U13, U11
Antal medlemmer: 158
Kommentar: Der er styr på det, og klubben er solidt funderet, det skal der bygges videre på.

Frederikshavn Bulldogs – 1.div
Antal herrehold: 4
Antal damehold: 1
Antal ungdomshold: U19, U17, U15, U13, U11
Antal medlemmer: 458
Kommentar: Klubben har kun 1 damehold, det koster for Danmarks største klub. Men mon ikke Bulldogs hurtigt vil have dette som fokusområde og klare dette uden problemer.

Aab – 2.div
Antal herrehold: 4
Antal damehold: 1
Antal ungdomshold: U19, U17, U15, U13, U11
Antal medlemmer: 74
Kommentar: Klubben har de seneste par år vokset imponerende flot. Holder de fast i deres setup og bliver ved med at arbejde for at få de små i gang, så er Aab godt rustet. Mon ikke også klubben næste gang runder de 100 medlemmer. Det er eneste område de halter efter, men Aab burde indenfor 2 år være klar til ligaen.

Brønderslev – 2.div
Antal herrehold: 2
Antal damehold: 1
Antal ungdomshold: U17, U15, U13, U11
Antal medlemmer: 195
Kommentar: Tidligere havde klubben stort set kun et godt førstehold. Men nu er der kommet mere liv i hallen, medlemstallet er stigende og klubben er solidt funderet. Der mangler lidt på seniorsiden, for at klubben ville være klar til ligaen, men det ville ikke være det store problem.

Team Århus – 3.div
Antal herrehold: 3
Antal damehold: 1
Antal ungdomshold: 0
Antal medlemmer: 109
Kommentar: et meget professionelt setup omkring førsteholdet, men på ungdomssiden, er halter det. Klubben har deres udfordringer omkring muligheder for at træne, medlemsstruktur mm.
Men som det er nu, skal der en stor indsats til hvis landets næststørste by skal have et ungdomshold. For naboerne i ÅFS, de har heller ikke ungdomshold tilmeldt.
Er det en falliterklæring at landets næststørste by, slet ingen ungdomshold har tilmeldt?

Sunds – 2.div
Antal herrehold: 3
Antal damehold: 0
Antal ungdomshold:U17, U15, U13
Antal medlemmer: 116
Kommentar: Placeret ved ishockeybyen Herning, med naturlig interesse for stavsporten, så har Sunds langt fra indfriet det potentiale der er.
Sunds kunne blive en af de store klubber i Danmark, det samme gælder naboerne fra Herning. Det er kun dameholdene der sender Sunds til 2.div!

Rødovre – 2.div
Antal herrehold: 2
Antal damehold: 1
Antal ungdomshold: U19, U17, U15, U13
Antal medlemmer: 109
Kommentar: Klubben har rejst sig som en fugl phønix, fra at have haft stor gæld da de vandt deres første DM guld for senior, og havde blot 50-60 medlemmer, til i dag at være en rigtig godt kørende klub. Endnu er de ikke over de 150 medlemmer og der mangler 1 seniorhold hos damer og herrer, men det er kun et spørgsmål om tid, så ville de opfylde krav til ligaen.

Benløse – 2.div
Antal herrehold: 2
Antal damehold: 1
Antal ungdomshold: U19, U17, U15, U13, U11
Antal medlemmer: 215
Kommentar: Klubben har kørt benhårdt på at få skabt en ungdomsafdeling, og har på den front ofret lidt på seniorsiden. Nu har de en af de 5 største ungdomsafdelinger i Danmark, og er selvforsynende til førsteholdet mange år frem. Men Benløse mangler på seniorsiden 1 herrer og damehold, for at være i ligaen.

Hafnia – 2.div
Antal herrehold: 3
Antal damehold: 3
Antal ungdomshold: U17
Antal medlemmer: 88
Kommentar: Det er ikke de letteste betingelser på Amager, men mulighederne er der. Klubben har længe haft fokus på seniorsiden, og holdmæssigt en af de store i sporten her
Klubben skulle måske overveje at søge mod Dragør, hvor de bedste spillere fra førsteholdet i øvrigt kommer fra.
Det er på ungdomssiden at det halter, men klubben har potentialet og mon ikke, de indenfor 2 år ville være klar til ligaen.

Hvidovre – 1.div
Antal herrehold: 3
Antal damehold: 2
Antal ungdomshold: U17, U15, U13
Antal medlemmer: 108
Kommentar: Klubben ser ud til at være lidt i en bølgedal, for blot få sæsoner siden havde holdet deres U19, U17, U15 og U13 i DM finalerne og landsstævnefinalerne. Lig dertil et par finalepladser for seniorne.
Hvidovre har trods alt tre hold på ungdomssiden, og mangler blot 1 hold for at være ligaklar!

Copenhagen – 2.div
Antal herrehold: 2
Antal damehold: 1
Antal ungdomshold: U19, U17, U15, U13, U11
Antal medlemmer: 349
Kommentar: Klubben har længe satset benhårdt på ungdommen, og det med succes. Nu begynder det at smitte af på senior, hvor klubben er kommet i den bedste række. Men der mangler både et herree og damehold for at de ville være klar til ligaen.
Mon ikke det uden problemer bliver opnået om føje tid.

Vanløse – 1.div
Antal herrehold: 5
Antal damehold: 2
Antal ungdomshold: U15, U13, U11
Antal medlemmer: 168
Kommentar: Vanløse er godt kørende, men de mangler blot 1 enkelt ungdomshold, så er de ligaklar. Det burde de snildt kunne overkomme 

Vallensbæk – 3.div
Antal herrehold: 2
Antal damehold: 1
Antal ungdomshold: 0
Antal medlemmer: 61
Kommentar: Tidligere havde klubben langt flere seniorhold og ret så mange ungdomshold. Her kniber det for klubben, som har vist potentialet er der.

FFK – 3.div
Antal herrehold: 4
Antal damehold: 3
Antal ungdomshold: 0
Antal medlemmer: 199
Kommentar: FFK er primært en seniorklub, forskellige tiltag har været forsøgt på ungdomsfronten. Men det kan være FFK skulle orientere sig mod Østerbro, der findes de ressourcestærke forældre, og her er der grobund for at få ungdommen om at stå.

Overvejelser
Dette er selvsagt mit bud, og lad det tælle som et indspark. Det kunne være interessant at lave en arbejdsgruppe i Facebookregi, som skulle være lukket og hvor der ville være repræsentanter der kunne diskutere de forskellige synspunkter der måtte være, såfremt man mener dette kunne være en løftestang for sporten.

Et enkelt spørgsmål ville være, hvad med små byer, en klub som Vissenbjerg, ville de nogensinde kunne stille med så mange hold? Udelukker man automatisk dem.

Eller hvad med FIN og PI, som selvom de er åbne for alle, orientere sig mod seniorspillere?

Andre parametre kan jo komme til, men hvis fokus holdes på at udvikle Dansk Floorball, hvad kan man så gøre, hvilke handlinger skal der til

Reklamer

13 thoughts on “Kan floorball bruge turneringen som løftestang?

 1. Dine fakta er altså ikke helt i orden, Steen. For det første passer det antal af hold, du angiver ud for hver klub, ikke med det antal hold, som klubberne har tilmeldt Danmarksturneringen. For det andet, så kunne det jo tænkes, at klubberne rundt omkring har ungdomshold og -arbejde igang, selvom de ikke har tilmeldt hold til Danmarksturneringen.

  Set fra København er det jo naturligt nok, at når man har spillerne til et ungdomshold, så tilmelder man det til turneringen. Men virkeligheden er anderledes i Jylland og på Fyn. For her kan der være flere hundrede kilometer til nærmeste modstander i samme aldersklasse og ofte sker den kampmæssige udfordring af børnene mere i træningskampe og improviserede stævner. Hvordan vil du rangere disse klubber, hvis de ikke lige strukturerer deres ungdomsafdeling efter samme faste skema, som en Danmarksturnering styret af DaFU er?

  Og sidst, men bestemt ikke mindst: Det vil skabe en meget kedelig ensretning af klubberne, hvis alle klubber skal vokse efter en forudbestemt plan og først må taget et skridt på visse områder, når bestemte punkter er opfyldt. Den forskllighed som FF København, Arnes Corner, OG København og hvad de mange atypiske floorballklubber er med til at danne, vil helt gå fløjten, hvis alle klubber skal modeleres efter en breddekonsulents idealklub.

  • Kære Michael

   Tak for din kommentar, først skal du læse mit indlæg, og se hvordan jeg opgør ungdomshold. Men du er ikke med på pointen, som er hvordan kan du skabe udvikling. Det ville være langt mere spændende at høre dit bud på, HVORDAN de udfordringer du bla remser op kan løses!
   Svaret på dette kræver dialog og en række synspunkter. Nu har jeg smidt mine tanker på, men ingen siger det er svaret, hvilket også er pointen.

 2. Spændende læsning, men puha Steen. Synes det er lidt barskt at se min klub Benløse havne i 2. division.

  Pt. har vi ikke rigtig plads til flere seniorhold, og når man satser på børn og unge skal man også være klar til at stå ved den satsning.

  Mere seniortræningstid betyder jo fx mindre ungdomstid.
  Og flere sekundaseniorhold betyder færre resurser til ungdom på flere fronter.

  Jeg kan dog tilslutte mig et krav om to damehold for at spille i floorball-ligaen for damer. Pt. har vi den udfordring, at det er svært at integrere og fastholde alle spillere pga. manglende kamptilbud.

  Men jeg er helt sikkert med på krav for at spille i ligaen a la basketmodellen. Vi har som klub faktisk foreslået det på et rep.-møde for nogle år siden, men Århus og andre stærke foreninger har ikke umiddelbart interesse i det.

  • Hej Thomas
   Om det skal være det ene scenarie eller et andet, er ikke så afgørende, det er mere at de relevante parter får diskuteret hvordan vi får løftet udviklingen i floorball. Her er et element at inddrage klubberne, om det så bliver det ene eller det andet, det må flertallet bestemme.

 3. Pingback: Landsdækkende liga i floorball? « Steen Houman's Blog

 4. Hej igen Steen. Ja, det en interessant debat, der bliver igangsat – og det skal helt sikkert vurderes seriøst.

  Men set med mine århusianske (oprindeligt midtjyde) øjne, så laver man et klokkeklart selvmål, hvis man ender med at sætte krav op som metoden for udvikling. De kan ihvertfald på ingen måde stå alene.

  De århusianske klubber står jo i en situation, hvor de eneste tilgængelige haltider i kommunen koster 321 kroner (private haller)og opefter, da alle offentlige haller fuldt booket og hævdsprincippet er eneherskende. Herudover har vi også langt højere transportomkostninger for vores turneringshold, hvorfor klubben skal bruge ressourcer på at skaffe penge via sponsorer, koncertarbejde, etc. Dette trækker tænder ud – og timer, der kunne anvendes på de ting, som mange ønsker, vi gør. Men man kan ikke gøre det hele samtidigt.

  Tænk sig – hvis man nu i stedet valgte at sætte et projekt i gang, hvor DaFU og de østjyske klubber fandt metoden at udvikle regionen på.

  Jeg tror, at den realistiske løsning på kortere sigt ligger i omegnsklubber fremfor århusianske klubber. Mørke IF er en succeshistorie, og dette projekt kunne med rette kopieres i Galten, Hadsten, Hinnerup, Odder etc. – hvor træningsfaciliteter er lettere tilgængelige. Jeg savner rigtigt meget denne vinkel på debatten omkring Østjylland – og frygter, at man sætte to traditionsklubber i Århus på en umulig opgave via krav.

  Men glæder mig til debatten – men jeg forstår virkeligt stadigvæk ikke, at man vil stille så store krav til ligaklubberne. Det er rigtigt mange ting, man skal være god til samtidigt:

  * Ungdomsudvikling
  * Breddefloorball
  * Elitekoncept
  * Arrangementsudvikling
  * Sponsorarbejde og øvrig fundraising

  Er vi på vej til at skræmme de frivillige væk – det skal vel stadig være lysten, der driver værket? Frivillige hænger ikke på træerne, og hvis skal være multikunstere i så høj grad pga. krav fremfor at egen motivation – så frygter jeg, at man knækker halsen på de frivillige og dermed klubberne.

  Jeg har selv en kæphæst, der hedder, at man bør kigge på de omkostninger som en klubhar til at deltage i DaFU’s turnering – dvs. kontingent, turneringsgebyr, dommergebyrer og transportomkostninger – og så vurdere om DaFU understøtter den udvikling, man ønsker i landets næststørste by. Svaret må være, at den den økonomiske struktur på ingen måder understøtter, at en klub skal være dygtig til alle fem ovenstående punkter……. en løsning med krav uden lettelser eller en gulerod er…..et selvmål.

  Bare for at give nogle overordnede tal på nogle af de poster, der er interessante omkring TÅF og specifikt ligaholdet (cirkatal):

  Kontingentindtægter: 20 x 1.800 = 36.000

  Turneringsgebyrer: 22.000
  Privat halleje: 60.000
  Transportomkostninger: 45.000

  ….. og så kommer der omkostninger ved siden af til trænere, dommere, udstyr og lignende.

  Men bare på disse basisomkostninger for at kunne træne og spille kampe, er der en manglende finansiering fra kontingenterne på næsten 100.000 kroner. Det løser vi med hårdt arbejde til koncerter og lignende – samt via sponsorarbejde.

  Hvis vi stilles overfor krav om, at at vi herudover skal til at lave tvunget ungdomsarbejde, stille flere dommere end gennemsnitsklubben, etc for at være en “godkendt” klub ud fra DaFU-kriterier, så tror jeg nok faktisk, at det klogeste vil være at kaste elitearbejdet i vasken og starte forfra, og det mener jeg ikke kan være en løsning, der interessant for hverken århusiansk floorball, modstanderklubber og dansk floorball som helhed.

  Jeg har brugt en hel dag i Brøndby med DaFU’s afgående sekretariatsleder og påpeget disse udfordringer, men det virker desværre som om, at de aldrig rigtigt bliver forstået, og indarbejdet i DaFU’s udviklingstanker.

  Vores klub arbejder på nogle vilkår, der ikke kan sammenlignes med ret mange andre klubber i dansk floorball, og det savner jeg en forståelse for.

  Du kender mig godt nok til, at jeg nok skal åbent ind i debatten og udvise forståelse og tålmodighed. Men nu har jeg valgt at åbne lidt mere for TÅF’s bøger udadtil både på Sport45 og her i håb om, at folk kan se problemstillingen fra en anden side.

  Nu kender jeg ikke økonomien i f.eks. en ligaklub i øst – men jeg har en idé om, at vi alene på halleje og transport er udfordret med op mod 100.000 kroner, som ikke eksisterer i Kbh.

  Hvad er din holdning f.eks. til en transportudligningspulje dækket solidarisk? Læs f.eks punktet Rejserefusion på dette link hos basketforbundet: http://www.danmarksbasketballforbund.basket.dk/da/Turnering/turneringsgebyrer.aspx

 5. Hej Jens
  Det som glæder mig allermest ved det som TU har gjort, er at netop rundsende til alle klubber og bede om deres inputs i forhold til hvor de står.

  For jeg er sikker på at tingene ikke bare er sort/hvid men langt mere nuanceret.

  Men jeg vil stadig vove den påstand, at en ligaklub uden ungdom, det holder ikke.
  Det åbner så op for spørgsmålet, hvordan kan DaFU og den enkelte klub understøtte en ud-vikling, så der kommer gang i ungdommen. Her er det igen at det er forskelligt fra by til, og det som virker det ene sted, ikke gør det andet sted.

  Det der kunne være interessant var at sige kære klub der vil spille i ligaen, vi har en pulje penge, der skal være med til at løfte Jer derop, hvilke handlingsplaner skal der til?

  Du skriver dette:
  men jeg forstår virkeligt stadigvæk ikke, at man vil stille så store krav til ligaklubber-ne. Det er rigtigt mange ting, man skal være god til samtidigt:
  * Ungdomsudvikling
  * Breddefloorball
  * Elitekoncept
  * Arrangementsudvikling
  * Sponsorarbejde og øvrig fundraising
  Er vi på vej til at skræmme de frivillige væk – det skal vel stadig være lysten, der dri-ver værket? Frivillige hænger ikke på træerne, og hvis skal være multikunstere i så høj grad pga. krav fremfor at egen motivation – så frygter jeg, at man knækker halsen på de frivillige og dermed klubberne.

  Du har fuldstændig ret i det du siger, men der hvor mit modsvar ligger hedder, skaf flere frivillige ledere. Flere ledere kommer når du har flere (ungdoms)spillere, så er der flere at tage fra.
  Jo flere ledere, jo flere opgaver kan løses, så det ikke hænger på en eneste mand, hvad det ofte kan komme til at gøre. Jeg har den største respekt for de mennesker som dig der ligger enormt af timer på det frivillige. Tænk hvis du kunne blive aflastet, således at mange af de opgaver som du er nød til at lave kunne blive fritaget, for du vil stadig ligge lige mange timer, men nu vil du kunne lave det som du allerhelst vil.

  Så hvordan skaber vi en positiv organisationsudvikling?

  I Sverige har de haft et projekt der hed Utvecklingslaget, hvor det var klubbens ledel-se der var på kurser. Mange meldte tilbage vi har ikke tid til at holde 6 hele dage på dette! Modsvaret var, jo, for kom og lær hvordan du får bedre tur.

  Skal vi løfte floorball op, skal vi have flere og stærkere klubber. Det får vi primært ved at blive flere.

  Derfor tror jeg på at de klubber der skal spille i ligaen, skal arbejde for at blive større.

  Men det som jeg har skrevet, er igen mine egne tanker og det er ikke noget der skal trækkes ned over klubberne med det samme, men være en erklæring om x antal år, så gælder dette.

  Et andet element kunne være, at just ledelsen i ligaklubberne skulle på fælleskurser.

  Basketball har gjort mange gode tiltag, nogen med succes andre ikke just, men der er meget at hente fra dem. Rasmus Winkel der er chef hos dem, øser gerne ud med sine erfaringer, og han er faktisk ret enig om dette, skal en sport udvikle sig, så skal vi ha-ve stærkere klubber og større klubber.

  Transportudligning som du er inde på, kunne sagtens være en mulighed, der er sikkert andre tanker ligeså. Det som jeg tror er, det vigtige, er at alle sten bliver vendt, og at det er en debat hvor det ikke handler om hvem der har ret, men at man lytter til alle de inputs der kommer, og prøver at forstå, hvorfor det er vigtigt for den enkelte.

  Du er selv kommet med en række kvalificerede inputs, det glæder jeg mig over, og ser frem til at følge debatten videre.

  Alt det bedste

 6. Pingback: Landsdækkende liga del3 « Steen Houman's Blog

 7. Pingback: Hvad nu Dansk Floorball… « Steen Houman's Blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s