Glenn Wiman fortsætter i chefstolen for det danske herrelandshold, og det åbner så igen op for den evige diskussion med fordele og ulemper ved at have en svensker som landstræner.

Lad os starte med ulemperne:
 # Bosat i Sverige, er det meget lidt Wiman kan se af danske kampe, dertil er der ikke økonomi til at sende ham for meget til Danmark
# Wiman skal derfor stole på sine ’scouts’ i Danmark
# Ikke det store udviklingspotentiale i at have Wiman i Sverige, kunne være interessant for de spillere der banker på, for at komme på landsholdet, at få tættere feedback fra en landstræner, der ser dem i aktion

Spillerne udenfor landsholdstruppen har det svært, for dem har Wiman slet ikke overblik over.

Men der er så også fordelene:
# En erfaren coach, der har arbejdet i en dansk klub og kender forhold i Danmark
# En uddannet coach, der har papirerne i orden
# En coach der har set mange kampe på højeste niveau i Sverige, og som ved hvad der skal til

Sådan er den evige diskussion hver gang der er en landstræner der er blevet udnævnt.

Hvad skal en landstræner
Men man kunne starte med at overveje hvad er det man vil med en landstræner for det danske landshold?

–          Skal det være for at få det bedst mulige resultat til VM?

–          Skal det være for at udvikle dansk floorball

Jamen er det ikke naturligt at det er begge ovenstående, nej det er det ikke nødvendigvis, det kommer meget an på hvad der står i kontrakten!

Opgaver kontra økonomi
For jo flere opgaver, jo mere økonomi skal der til, og der kommer så en gevaldig udfordring hvor der skal presses så meget ud af en smal økonomi.

Det er ikke optimalt, men det er valget der kan være bedst udfra en snæver økonomi.

En dansker
Så kan modargumentet lyde, lad os få en landstræner der er dansker!

Det er jeg egentlig fortaler for, for det ville udvikle en dansk træner meget, at få den internationale erfaring, og det vil give et løft til dansk floorball.

Krav om uddannelsesniveau
Men samtidig, vil jeg stille det krav op, at ved en ansættelse af en dansk træner, at papirerne er i orden.

Det snæver feltet af floorballtrænere gevaldigt ind, det er kun Søren Reinholdt, Jesper Juul og Jesper Thomsen som har den uddannelse der skal til, for at kunne bestride posten. De er de eneste danske floorballtrænere med diplomtrænerniveau.

Hvad andre topatleter mener
Team Danmark spurgte deres atleter i topsatsningsforbundene, om de mente at deres trænere i Danmark var på niveau med deres udenlandske konkurenter.

Svaret var et rungende nej! Så selv topsatsningsforbund, der halter uddannelsen efter.

Skal Dansk Floorball rykke, så kræver det uddannelse.

En dygtig autodidakt træner
Jeg har tidligere spurgt Rødovre træner Kasper Sindt, om netop det at uddannelsesniveauet ikke er højt. Du kan læse det her.

Det har Kasper Sindt nogle fornuftige betragtninger omkring, for når han kan gøre Rødovre til danske mestre, uden uddannelse, hvorfor så bekymre sig om det.

Der er flere dygtige danske trænere
Nu har Kasper Sindt og andre trænere af samme kaliber megen erfaring fra banen som spillere og de suger viden til sig og ved at snakke sammen med andre trænere, så henter de inspiration og dermed er der udvikling.

Men hvis landsholdet skal noget, så kræver det at et krav hedder uddannelse, i hvert fald i min optik.

Men der er en håndfuld danske trænere, der kunne være interessante emner til en landstrænerpost, dem kunne man overveje at ansætte, men så skulle der følge krav om at vedkommende skal uddannes, så han kommer på diplomtrænerniveau.

Svensk kvalitet
Men nu blev det en svensker igen, han kender de fleste af spillerne, har niveauet og den internationale erfaring.

Jeg håber at der i hans kontrakt er en formulering der hedder noget i retning af: At være med til at udvikle dansk floorball.

Wimann har mange gode tanker, og kan bidrage til meget. Held og lykke herfra, specielt med missionen om at træne mere i de danske klubber. Klubtræning 2-3 gange om ugen for at spille i den bedste række, det er ikke noget der rykker, og det er her der virkelig kan ske ting og sager.

Wimann svarede på et andet indlæg om det dansk landshold, det kan du læse her

Mere træning med kvalitet
Ud over det, så er selvtræning blandt spillerne et område der skal udvikles meget. Her skal spillerne tage ansvar.

I mit eget job, deler vi penge ud til talenter der er på vej, det er interessant at se 15-17 åriges træningsmængde i andre idrætter. De to svømmere vi har støttet, de træner 9×2 timer om ugen!

Det får vi aldrig en floorballspiller til vil mange en læser tænke, og nej det gør vi heller ikke her og nu, men skal dansk floorball rykke, så skal der mere træning og mere kvalitet til både i klubtræning og egen selvstændige træning.

Det område håber jeg Wimann vil være med til at præge.

Held og lykke for landsholdet og staben omkring.