Setup i verdensklasse, men resultaterne mangler.

www.dbu.dk kan man læse assisterende landstræner Mads Sørensen opgave om træningskulturen i Dansk bordtennis. Det er en rigtig god opgave, med mange relevante refleksioner. Et af målene med centeret er at have et setup i verdensklasse. Det har DBTU som sådan også fået skabt i Brøndby. Kompetente trænere, mulighed for styrketræning, mulighed for at kunne trække på ekspertise fra Team Danmark.

Alt i alt et setup der indeholder elementer mange nationer nok vil misunde Danmark..

Men desværre får DBTU forbavsende lidt ud af dette, eller gør de?

Resultaerne er gode
Om end jeg ikke skal underkende at resultaterne, har aldrig været bedre på seniorniveau, hvem havde dog troet at EM, VM og OL medaljer kunne komme til Danmark, ja det skulle lige være Torben Snowmann der søsatte satsningen for små 30 år siden.

Træningsmængden er blevet bedre hos de bedste spillere, trænerne er blevet endnu bedre over de sidste 20 år. Men det er den nu også blevet i mange andre lande.

Det halter på ungdom
Men prøv at se på nedenstående oversigt, som er antallet af finalister ved UEM siden Maze snuppede guld i junior single. Oversigten, er fra holdturneringen.

13 lande har stået i en finale med et ungdomshold, Prøv at tæl efter hvor mange gange du finder Danmark på listen. Til trods for et af verdens bedste setup i Brøndby, så er tallet 0.

Langsigtet
Men omvendt, det er ikke som ungdom at man skal være god, det er jo som senior, alt ungdomsarbejde er forberedelse til seniorlivet.

Men en af DBTU’s påstande er at de bedste seniorspillere i Europa i dag, var blandt de bedste i ungdom.

Så skal Danmark gerne være repræsenteret i nedenstående, hvis vi skal have spillere i den europæiske top.

Junior Boys Team GULD
5 Frankrig
3 Tyskland2 Polen1 Sverige
1 England
Junior Boys Team SØLV
3 Frankrig
2 Rusland
2 Serbien
2 Sverige
1 Slovakiet
1 Tyskland
1 Tjekkiet
1 Kroatien
Junior Girls Team GULD
3 Rumænien
2 Tyskland
2 Spanien
1 Kroatien
1 Ungarn
1 Tjekkiet
1 Rusland
1 Ukraine
SØLV
3 Rumænien
2 Polen
2 Ungarn
2 Tyskland
1 Frankrig
1 Rusland
1 Ukraine
Cadet Boys Team GULD
4 Tyskland
4 Frankrig
2 Ungarn
1 England
1 Sverige
SØLV
3 Tjekkiet
2 England
1 Tyskland
1 Rusland
1 Kroatien
1 Frankrig
1 Sverige
1 Ungarn
Cadet girls team GULD
4 Rumænien
3 Rusland
2 Tyskland
2 Spanien
1 Ukraine
SØLV
3 Rusland
3 Rumænien
2 Ungarn
2 Tyskland
1 Serbien

Tyskerne og træningskultur
Vi grinede meget af tyskerne dengang, efter de endnu engang havde tabt en EM finale i hold for herrer, for en af de ting de ville søsætte, var at træne endnu mere. Kan vi træne mere end svenskerne, så bliver vi bedre end dem.

Et eller andet gør de rigtigt dernede, for i dag er tyskerne ligeså dominerende som svenskerne var det i specielt 1980’erne.

Masse betyder noget
Bevares de har en helt anden masse at tage af, men et eller andet rigtigt gør de nede syd for grænsen.

I dag er der ingen der griner af tyskerne mere, det er ikke nok at træne meget, der skal også være kvalitet i træningen, ellers bliver det et meget langt træk at blive god. Det har de lykkedes med.

Formel
Så for at skabe en god spiller, kan man opstille denne lille formel:

Spillers niveau = træningsmængde x kvalitet i træning x trænerens niveau i center x kvalitet i klubtræning x klubtræners niveau x spillerens eget talent x træningsmiljø

Så er der en del andre faktorer vi kan kunne tage med ind over, men for at pege på nogle af de centrale faktorer i at lykkedes med at udvikle gode spillere, så er kun ovenstående medtaget. Men hvilke elementer i formlen gør at det bliver et middelmådigt regnestykke?

Her peger pilen på kvalitet i klubtræning og klubtræners niveau.

Grundlæggende tekniske brister ?
På centeret kan de ikke lave mestre ud af spillere, der ikke har lært det grundlæggende og hvis teknik ikke er god nok eller har grove tekniske mangler, så fundamentet slet ikke er på plads.

Dette ikke for at pege fingre af klubtrænere, men det er her der kan vindes enormt meget. For ingen klubtrænere ønsker at gøre tingene dårligt. Men niveauet er åbenbart ikke bedre.

Få steder med kvalitet
Eller rettere, der er alt alt for få steder, hvor der er den kvalitet i klubtræningen der ønskes, og når det ikke blive bedre, så bliver Danmark ikke bedre. Trods et setup i verdensklasse på centeret. Der kan ikke laves fin champagne af dårlige druer.

Hvad med senior?
Nu har jeg kigget på ungdom, og tager vi seniorbrillerne på over samme periode, hvordan har Danmark så begået sig

Tyskland         13 guld                  5 sølv
Hviderusland    3½                 4½
Sverige           3
Danmark         2                    1
Østrig             1½                 2½
Frankrig          1                   
Kroatien                                2
Polen                                   4
Grækenland                          2
Belgien                                 1
Rusland                                1
Holland                                 ½

Danmark er godt med…
Det er faktisk ikke så dårligt, siden år 2000, har tre lande blot taget flere EM guldmedaljer end Danmark, og tæller vi sølv med, så er Danmark på seniorplan at betragte som en af de 6 bedste nationer i Europa!

Hvis vi tæller medaljer, og nu ligner det at trænings setup er i verdensklasse, men igen med Maze som den der bærer det tunge ansvar, men omvendt hos flere af de andre nationer, er det også en enkelt spiller der trækker læsset.

Maze er vigtig
Så på seniorniveau har Danmark leveret, men alle på nær en medalje, er takket være Michael Maze. Hvad sker der hvis Maze ikke kommer op i gear efter sin skade, så står Danmark som en middelmådig nation. For ikke at tale om den cirka 2½ million som Team Danmark spytter i DBTU, nok vil få en anden størrelse.

Med mindre vi vælger at sige, vi er ikke større, og at tro vi kan producere spillere i en lind strøm er utopi. Tværtom skal vi være stolte over det vi har nået!

Er Danmark for bette?
Det er som sådan rigtigt, Danmark er ikke et stort bordtennisland med et hav af spillere, i modsætning til andre lande.

Men spillerne på centeret bliver ikke bedre, hvis materialet der kommer ind, ikke er i orden  Det er der Danmark har deres akilleshæl.

Aldersrelateret Trænings Koncept (ATK)
DBTU kommer snart med deres ATK, den hedder BAT, og den er et fint stykke materiale, og forhåbentlig bliver det et godt redskab. Men hvis trænerne ude i klubberne ikke forstår det som der står i BAT, så er DBTU lige vidt.

Så spørgsmålet er, hvordan får DBTU mere kvalitet i deres træning ude i de danske klubber. For lykkedes det, så vil resultaterne af et setup i verdensklasse lykkedes. Hvis ikke, så er de fede år væk når Maze stopper.

Det halter eller hvad?
Så jo, centret i Brøndby er et setup i verdensklasse, resultaterne viser det på seniorniveau, men på ungdomssiden har det været slagside hvad resultaterne er, hvis målet er at have gode resultater her!

Et af argumenterne fra DBTU er at for at blive god på seniorniveau, skal du være god som ungdom, derfor skal der ske noget andet på ungdomsfronten, for her er Danmark ikke gode, med mindre vi acceptere en kvartfinaleplads i ny og næ, og placeringer i hold omkring de 10-12 stykker hos junior og drenge.

Det halter i klubberne
Men så længe der ikke er større viden ude i desværre rigtig mange klubber, ja så er tanken at op til flere talenter, ikke når det de kunne, hvis de havde haft bedre muligheder meget nærliggende.

Så hvad skal bordtennis gøre for at løfte niveauet på ungdomssiden, er det nok at lave deres ATK og have en kursusrække der dækker stort set hele raden af muligheder?

I et andet indlæg vil jeg så se om argumentet om at for at være i europæisk senior top kræver at du har været i toppen som ungdom?