Den danske floorballfinale slår den svenske

Den svenske finale for herrer og damer er afviklet, Malmø var værter for to uhyre tætte finaler, hvor spændingen var der til allersidste fløjt i begge finaler, og hvor de 11.253 tilskuere fik fuld valuta for de SEK 310,- som billetten kostede.

Så hvor er det lige at den danske finale slår den svenske?

Det er det faktisk på antallet af tilskuere, for efter at DaFU for en del år tilbage valgte at sige finalen afgøres i en kamp (ganske som i Sverige), ja så har der faktisk ikke været under 1.000 tilskuere! Faktisk har det ofte ligget på de godt 1500 der har været og se finalerne. Det er faktisk ret godt, i en sport hvor der er 6000 spillere, at kunne samle så mange! Der er det vi kan slå svenskerne, for med 130.000 licensspillere, så er det rent procentvis ikke helt så godt som i Danmark.

Gode værter
For floorball Danmarkløber finalen af stabelen i Aalborg som værter, det er jeg ret sikker på de nok skal løse på en kompetent måde. For når man over et par år har løftet Aab fra en klub der godt og grundigt sejlede (undskyld Aab), til at være en klub der er langt mere veldrevet, ja så er det at arrangere en DM finale ingenting, og så mangler Aab blot lige at få fat i ungdommen, så spiller det for alvor i floorballland aka nordjylland..

Men tilbage til finalerne, hvor de bedste herrer og damer skal møde hinanden, efter spændende semifinaler der gik alle kampene, ja så er der åbent for at der nok skal komme en finale med jævnbyrdige hold.

Dommerne
I finalen står så et af Danmarks bedste par, det samme var tilfældet i Sverige. Årets par, får årets finale. Som i alle andre idrætter får dommerne altid deres omtale i diverse kampereferater på godt og ondt.

Snakker man med IFF og andre lande så lyder spørgsmålet, Denmark is always complaining, why?

Kan danske spiller ikke holde kæft?
Så spøgsmålet er om de danske dommere tillader for megen snak, eller danske spillere brokker sig for meget? I virkeligheden tror jeg egentlig ikke der er det store problem på banen, men at det er efter kampen at dommerne bliver vendt og drejet på deres indsats, og at ofte er det en enkelt lille detalje, der bliver afgørende for kampen, og som får meget fokus.

I det lange løb, tror jeg nu nok at kendelserne for og imod går lige op for det enkelte hold, og hvis man som spiller/træner føler at det er enkelte detaljer der afgør kampene, så må svaret være, så undgå at det sker! Sørg for ikke at komme i den situation, at en enkelt detalje afgør det.

Hold fokus…
Men var jeg træner, ville jeg godt nok blive tosset på den spiller, der taber fokus, og bruger sin energi på dommerne, frem for at kigge frem mod næste gang. En kendelse kan du ikke ændre, så brug din energi fremadrettet.

Da legandariske Mathias ’Bult’ Larsson fik et straffe underkendt i den svenske finale, var der ikke så meget snak og brok. TV billederne viste at dommeren i øvrigt havde ret

Floorballland
3 Nordjyske hold og så Rødovre er i finalerne, og når finalen nu afvikles i Aalborg, ja så er det godt med den nordjyske dominans med henblik på tilskuertallet. På damesiden er de andre klubber ved at nærme sig de to Frederikshavnerklubber Bulldogs og Outlaws, det er kun godt for udviklingen af dansk damefloorball. Men jeg tager hatten af for de to klubber, at en enkelt by, stort set år efter år, er at finde i finalen! Godt gået og stor respekt til Frederikshavn eller skal det hedde floorballhavn.

Bredden i herrefloorball er blevet langt bedre, der er ikke samme forskel på den bedste og dårligste spiller i kæderne, og 2 semifinaler der går over 5 kampe, det er en god indikation på dette. Stadig er det muligt at forstærke sig med svenske profiler, men at det også er danske profiler der tager ansvar på banen, det er kun positivt.

Dansk floorball er kommet langt, om end vi går tilbage internationalt.

Det bliver en succes
Jeg vil ønske de over 1000 tilskuere som kommer til Aalborg gode kampe, selv vil jeg følge med fra haven denne gang.

For Dansk Floorball er med ganske godt, men skal sporten rykke, så er det kun på et parameter at vi bliver interessante, og det er på medlemstallet. Det er der skal sættes ind, saml kræfterne om at skabe vækst, få nye klubber i gang, gør det enkelt og smidigt at komme i gang, og ikke mindst attraktivt. Floorball er en fabelagtig vare.

Basket og medlemstal
Politiken bragte en glimrende artikel om basketfinalerne og om sporten som sådan, deres direktør Rasmus Winkel siger det ganske rigtigt, skal basket blive interessante skal vi vokse yderligere i medlemstal. Basket er dobbelt så stort som Floorball, så floorball har lang vej!

10.000 må være første mål floorball skal nå, herefter er det basket og volleyball med 12.000 og 18.000 der skal indhentes.

Så begynder det at ligne noget.

Men lad os nu få overstået DM finalerne først på dagen hvor de røde faner skal smælde.

Og lad os så slå svenskerne på tilskuertallet endnu engang…

Reklamer

4 thoughts on “Den danske floorballfinale slår den svenske

 1. Jeg vil vove at udfordre din påstand om at ekspansion er det eneste vej frem for dansk floorball. For selvom vi får 30.000 floorballspillere, så hæves niveauet på banen, på tilskuerpladserne, størrelsen af sponsorer og organisationen ikke nødvendigvis. Råmaterialet skal behandles af kompetente trænere, trænerne skal støttes af velorganiserede klubber og hele maskineriet skal vises frem for tilskuere og medier, så der er nogle sponsorer, der vil putte lidt penge i sporten, så vi får råd til de mere ambitiøse ting.

  Det er stort set den vej dansk ishocley har gået. Man har et UFATTELIG effektivt talentarbejde og med bare 5.500 spillere i alt udklækker de få klubber hver sæson en masse talenter, som ender på enten dansk liganiveau, i europæiske klubber eller som noget relativt nyt blandt de absolut bedste i NHL.

  Det talentarbejde og den organisation er dansk floorball milevidt fra og det hjælper ikke at der startes masser af breddeklubber op, som så kan praktisere gymnastiksalshockey på udvidet niveau. Kig en gang på tennisforbundet, hvor man i en periode omkring 1990 oplevede en enorm fremgang i medlemmer. Men man fik aldrig sat noget som helst talentarbejde igang og tennis blev ved med at være en motionsidræt. Alt det Woznicki har opnået er sket på trods af og ikke på grund af Dansk Tennis Forbund.

  På samme måde har DaFU de sidste 10 år svigtet GEVALDIGT. Deres såkaldte breddekonsulenter har ikke bare været ineffekive men har også formået at nedbryde den træneruddannelse, der før var meget besøgt og skabte netværk mellem klubberne. Peter Svensson var en branddygtig trænerinstruktør, men en eller anden i systemet ville have danske instruktører og det ser vi nu resultatet af. Stort set ingen talentfulde danske trænere.

  • God pointe, ekspansion er ikke vejen frem for dansk floorball, med mindre nogle af de pointer du selv nævner ikke følger med. Men hvis klubberne udvikler sig, klubberne bliver bedre organiserede, så vil klubberne vokse, så vil der komme bedre økonomi og et bedre produkt. Derfor er det i mine øjne vigtigt at det at få flere klubber til og få klubber til at vokse som må være ret så essentielt.

   Stort set alle ishockeyklubber har en pæn størrelse og så har de et forbund der stiller KRAV, netop fordi det er så vigtigt at der er kvalitet i træningen. INGEN trænere må stå i boksen såfremt de ikke har været på kursus, dette gælder helt nede fra de mindste hold! Og det er ligegyldigt om du har 100 landskampe på CV’et. Ulrik Larsen og Flemming Green fra DIU har fat i den lange ende. Kvalitet skabes ved at have uddannnede trænere på de mindste, så den motoriske guldalder ikke svigtes.

   Sammenligningen med tennis er intressant, i 1990 havde forbundet 116.000 medlemmer, år 2000 er det faldet til 74.000 og seneste opgørelse gav dem 62.000. Med så mange spillere er det intressant hvorfor de ikke har skabt bedre spillere, Wozniaki har fået hjælp gennem ungdomstiden fra forbundet, men hun var også den eneste der trænede en enorm mængde timer, og måske også den eneste der havde kvalitet i sin træning og trænere.

   I floorball skal den enkelte klub vokse sig større, det ville være rigtig intressant at stille nogle krav op til dem, som skulle honoreres fra forbundet med økonomi hvis det lykkedes. For det er kun via positiv udvikling i klubberne, at floorball vokser. Sker det, så vil medlemstallet også bliver bedre, så bliver floorball også alt andet lige mere intressant.

   For at vende tilbage til ishockey, nuvel er de med blot 5500 spillere som du skriver, men det rette tal er faktisk blot 4405, i stand til at begå sig internationalt! Blandt andet ved at stille krav til trænerne i klubben, men også fordi de har fokus på at udvikle i ungdommen, fremfor det resultatorienterede.
   Men Danmark er ikke en lilleputnation i ishockey, for der findes faktisk blot 11 lande med over 10.000 spillere, efter dem ligger 10 lande med en forskel på 4-5000 spillere, så Danmark er antalsmæssigt måske små, men det er rigtig mange andre nationer ligeså.
   Men jeg så gerne DaFU stille krav til klubberne, allerhelst i samarbejde med hinanden.

   Jeg har aldrig oplevet Peter Svenson, men han førte Örnsköldsvik til SMguld hos damerne, så ingen tvivl han er kompetent, men spørg den gamle breddekonsulent Micahel Milo Jørgensen hvad problemet var dengang. Jo, langt langt de fleste af de der var på trænerkursus, de kom for at lære at spille floorball, de kom ikke for at lære at blive træner. På indbydelserne dengang stod der faktisk, husk du kommer for at blive en træner, ikke en bedre spiller.

   Dilemmaet er intressant, skal man bruge en svensk superinstruktør, som intet materiale havde til DaFU de kunne bruge, eller udvikle eget og arbejde på at få højnet standarden hos danske instruktører, som har været en blanding af diplomtrænere, landsholdsspillere, landstrænere og andre der gerne ville blive bedre.
   Jeg ved godt hvad jeg vil vælge.

   Men i sidste ende, så handler det om, hvad sksl der til for at få floorball til at vokse, hvad er det for tiltag der skal til, for jo jeg er ret sikker på det er det som er vigtigst, at få flere klubber, og få flere HELE klubber, som har træning for både piger og drenge fra u5-u19. Når vi begynder at have flere af den slags klubber, så ser det bedre ud.

   Endelig, hvis floorball skal bevare drømmen om at komme på OL programmet, så nytter det ikke at sporten er en lille perifær sport, der er stor i Sverige…Så skal alle lande vokse…
   Men jo, ekspansion er ikke det enste, det kommer som en følge af den indsats der skal gøres, så kommer den helt af sig selv.

   Og tak for et konstruktivt indlæg

 2. For det første så er det løgn at Wozniacki gennem ungdomstiden har fået hjælp af DTF. De modarbejdede ofte hende og Piotr da de ikke gjorde tingene på den danske pædagogiske måde. Så det er egentlig ret imponerende at de fortsatte.

  Angående de danske trænerkurser, så passer det jo overhovedet ikke, at Peter Svensson ikke havde noget materiale at tilbyde DaFU. Man valgte bare at takke nej til det. Svensson har jo siden da også udgivet en del materiale om træning og taktik. Måske handlede det i stedet om, at DaFUs daværende breddekonsulent havde udgivet sin egen bog som han ønskede at DaFU købte og brugte som kursusmateriale.

  Så man valgte at droppe Svensson og i stedet kom der en masse danske træner wannabees som instruktører og for en stor det af disses vedkommende var de selvlært og uden nogen større teoretisk eller organisatorisk indsigt.

  Og så en meget væsentlig ting: DaFU troede og tror stadig at man kan afholde et trænerkursus på en weekend. Et trænerkursus skal køres over en længere periode og inddrage kursisternes aktuelle sæson og træning, så det ikke bliver envejskommunikation.

  • Tja, det er definitionen af ord vi snakker om, hjalp Dansk Tennis hende eller ikke. Faktum er at ikke så få midler blev givet til hende fra DTF/Team Danmark, at familien Wozniaki så må-ske ikke var tilfreds med det de fik, det må være mellem DTF og Wozniaki. Men at hun ingen hjælp fik, det er vist en sandhed med modifikationer.

   Om materiale til et forbundskurser, uden at vide noget om det du spørger ind til, så gjorde Svensson det næppe gratis. Materiale på andre sprog end dansk er altid en udfordring, målet må være at få lavet materiale på dansk.

   Svensson bøger er i øvrigt rigtig gode, og de kan varmt anbefales. Den floorballbog der blev lavet, blev givet på kurserne, men den blev ikke brugt som sådan. Da DaFU fik tilbud om at købe restpartiet, takkede DaFU pænt nej. Den opfyldte et behov dengang primært om infor-mation.

   Der hvor jeg selv savner en floorballbog, det er om teknik, der er masser af øvelser og takti-ske opspil i diverse floorballbøger. Men det om holde rigtig på staven, hvordan udfører du teknisk en pasning, diverse skud mm. Den viden ser jeg ikke i noget materiale endnu.

   Hvis vi spurgte alle spillerne på det U19 landshold der er af sted til VM, hvor mange vil så kunne fortælle om en træner der i deres ungdom har været inde og rette deres teknik i pas-ninger og skud. Dette arbejdes der særdeles målrettet med i andre idrætter. Men i floorball savnes den viden.

   Om det at kurser skal være af længere varighed, der kan jeg kun være enig, jo mere uddan-nelse jo bedre, men balancen er at der ikke er et marked for dem der vil ofre det antal timer på at uddanne sig, i hvert fald ikke som det er nu.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s