De fleste i Nordjylland har længe vidst det, og de der følger damefloorball tæt har også set det komme. Nemlig at Cecilia Di Nardo træder ind og viser hvilke evner hun besidder på en floorballbane.

Den blot 18 årige nordjyde har været med på damelandsholdet i et stykke tid, og har siden hun var 14 år været fast bestanddel hos Frederikshavn Bulldogs.

Her har hun spilet med autoritet som en rutineret spiller, der har været med i en del år, og har erfaringen.

Det har hun jo som også sådan, hun har været med i en del år efterhånden på det højeste niveau.

Men det lå allerede i kortene hos familien Di Nardo, som havde stor interesse for ishockeysporten, og overalt derhjkemme var der stave og bolde der blev spillet med, eller skudt på mål. Det gjorde at spille hockey på gaden fra en tidlig alder, blev en del af legen.

Startede som 10 årig
Floorball startede hun til som 10 årig, og røg ind på et drengehold, da Frederikshavn Bulldogs ikke havde pigehold på det tidspunkt. At træne og spille med drengene mener hun da også selv er en af grundene til hun har udviklet sig.

Ligeså mener hun at det giver meget bedre og sjovere træninger at have mixhold mellem drenge og piger, i så lang tid som muligt, det er ikke noget der praktiseres meget, men kig blot til Copenhagen CFC, som har enorm succes med just dette koncept.

Mange point fra hendes stav
Denne sæson kan vise sig at være her hun rykker fra alt og alle her i Danmark, og bliver den der bliver et af landsholdets absolut farligste spillere, og en kåring som årets spiller i en alder af blot 18 år ligger og venter når sæsonen er slut.

To gange i år har hun allerede stukket næsen frem på den internationale scene, først til

Kvalifikationen til Europa cuppen, hvor hun med 24 point i 5 kampe blev topscorer der, så fulgte selve Europacuppen, hvor Di Nardo var med i 3 af Frederikshavn Bulldogs 7 mål, dette i selskab med de 8 bedste klubhold i Europa.

Senest var det dobbeltkampen mod Holland, hvor hun med 6 point var med i 7 af Danmarks i alt 7 mål… 

Benene bliver holdt på jorden
Men ligeså fantastisk hun er på banen, ligeså stille og rolige og ydmyg er hun udenfor banen. Der bliver gået til den til træning, og hun er ikke den der råber højest, om end hun kan være et sludrechatol på holdet påstår de ældre spillere på over 20 år.

Men hvad gør at hun er den spiller, som helt sikkert vil blive nævnt igen og igen af trænerne rundt i Europa når de ligger taktik mod Danmark…Di Nardo vil de sige med ærefrygt i stemmen, hun er farlig, pas på hende…hun må ikke få plads.

Start tidligt og leg
Jo, Di Nardo er blot beviset på hvad det betyder at træne rigtigt og starte tidligt med floorball. Traditionelt set har 75% af spillerne på det danske floorballlandshold på kvindesiden ofte først startet i en alder af 18+ Det er sent at starte i en idræt, og så stadig nå landsholdsniveau.

Samtidig har hun vilje og lyst til at blive dygtigere, så udover klubtræningen, så står den på selvtræning. Uden dette rykker du ikke som hun selv siger, men jeg syntes det er sjovt at skyde og drible og træner de små ting derhjemme eller på vejen.

Det siger to ting, et at de spillere har været dygtige, og typisk været dygtige i en anden idræt, for det andet, at niveauet på damefloorball ikke er højt, endnu.

Motoriske guldalder
Den motoriske guldalder ligger i alderen 6-11 år, det er her der virkelig bliver udviklet og indlært noget.

Di Nardo er startet tidligt med at spille floorball, men starten var som tidligere derhjemme, og klubstart først i en alder af 10 år.Hun har været i en god klub med gode trænere og gode spillere. Det sidste har været vigtigt, for det at se gode spillere være i aktion, betyder meget, her er der enorm meget visuel indlæring! Endelig har hun i en tidlig alder (14 år) været med i den bedste række, så hun er blevet matchet rigtig hårdt, hvilket har betydet meget for hendes udvikling.

Derfor kan det ikke overraske når der kommer en pige som Di Nardo og brager igennem, hun har haft alle forudsætningerne for det. 

Piger i Danmark?
Men prøv at kig rundt om i floorball Danmark, hvor mange klubber har et hold med kun pigespillere? Det er ikke mange, hist og pist er der da også piger på drengeholdene, men der er for få klubber der både vil ungdommen og pigerne seriøst. Men som Cecilia Di Nardo selv siger, der behøver ikke at være lukkede pige og drengehold, lad dem bare træne med hinanden, det er sjovere.

De klubber der gør det, jo de kommer til at høste gevaldigt, men det kræver tålmodighed, piger på 8-10 der starter med floorball, det vil tage 5-7 år før de er i betragtning til 1.holdet, og det er der mange klubber der ikke kan vente på! Så er det lettere at bruge kræfterne på at hente ældre spillere ind. 

Det er der intet galt i, men det rykker bare ikke nær så meget, som hvis flere klubber valgte at satse på ungdom og floorball.

Den rigtige vej
Jeg glæder mig over de klubber der har villet pigefloorball, at være til landsstævnet og se dem spille er en fryd, så opfordringen herfra er ganske enkel, der går rigtig mange piger som Cecilia Di Nardo rundt derude, giv dem muligheden og rammerne, og I vil se resultaterne, og ikke mindst det danske damelandshold vil blive styrket væsentligt.

Nyd så at se rutinerede Di Nardo husere på floorballbanen, hun er en lysende stjerne der er på vej mod toppen.