Det blev til 14 sæsoner i stre for SønderjyskE inden de rykkede ud i denne sæson 2021/2022, men hvordan har klubben egentlig klaret sig sportsligt i forhold til klubbens økonomi.

Hvordan har det set ud for klubben økonomisk for perioden, er der noget at hæfte sig ved?

Nettoomsætning

Dette er et estimat, da klubben ikke har oplyst dette i regnskabet.

Klubben har i perioden ligget på cirka samme niveau, men med prisstigninger, så er de 35 mio mere værdi i 2009, end i 2020.

Interessant er at seneste regnskab indikerer en øget omsætning, og det bliver interessant at følge. Med en nedrykning skal klubben regne med en nedgang på 10-15 mio i TV penge.

Personaleomkostninger

Dette dækker over alle ansatte i klubben, og her er det interessant at de fleste sæsoner ligger klubben mellem 25-30 mio, men to seneste regnskaber der der øget. Men igen, 25 mio i 2009, er mere end i 2018.

Klubben har øget de to seneste regnskaber, men hvis modstanderne øger på denne post, skal SønderjyskE følge med, eller acceptere sportslig nedgang.

Årets resultat

Langt de fleste sæsoner er der et mindre overskud, klubben har ikke sprængt budgettet, dog er 2019 og 2020 med store underskud

Transferrettigheder

Dette dækker over værdien af spillertruppen, og det ses at klubben primært har hentet spillere ind for ‘små’ penge, men at 2021 er undtagelsen, hvor værdien af spillertruppen stiger.

Køber klubben en spiller for 6 mio på en tre årig kontrakt, er værdien 6 mio det første år, og bliver så nedskrevet linært så han er 4 mio værd året.

Gæld i alt

Det er som sådan ikke et problem at have gæld, det interessante er til hvem klubben har gæld og under hvilke betingelser!

Gæld i % af aktiver

Aktiver dækker over de værdier der er i klubben, og er gælden større end aktiverne er det som udgangspunkt negativt, men der kan være gode forklaringer på dette.

Sammenhæng mellem sportslig succes og klubbens økonomi

Typisk ligger sammenhængen mellem en klubs personaleomkostninger og placering på mellem 60-70%, jo flere lønkroner en klub har at arbejde med, jo større sportslig succes er der.

Hvordan ser det så ud for SønderjyskE over de 14 år i ligaen?

Nedenstående viser sammenhængen mellem klubbernes gennemsnitlige personaleomkostninger og gennemsnitlige placering.

Den stiplede linje viser tendenslinjen, sammenhængen mellem de to parameter for perioden er 74,5%. Så nok kan en klub præstere over evne den ene sæson, men den næste udligner det sig (måske).

De klubber der ligger over den stiplede linje underpræsterer i forhold til deres økonomi, og ses der på en klub som FC København, så er det svært at præstere meget bedre, men pointen er at for et mindre beløb, kunne de have præsteret det samme i Superligaen. Men da FCK har ambitioner europæisk, så forudsætter det stærk økonomi.

SønderjyskE, ja de præsterer bedre end forventet, realistisk set, så burde klubben ligge omkring 10.pladsen og dermed konstant være i nedrykningsfare.

Syv klubber har været i Superligaen i samme periode 2009-2021 (regnskab dækker kun til 2021), dette i form af Brøndby, FC København, FC Nordsjælland, FC Midtjylland, OB, SønderjyskE og AaB.

Af disse klubber, er SønderjyskE den af de klubber, som har præsteret bedst i forhold til økonomien, men roser til FCM, AaB og FCN ligeså.

Så SønderjyskE har på fornem vis i den grad overpræsteret, og sæson efter sæson har mange dømt til at de ville være i fare, men de har vist år efter år, at de havde kvaliteten til at stå imod!

Klubbernes personaleomkostninger

Det er lidt interessant at se på klubbernes personaleomkostninger med afsæt i det seneste regnskab, hvor rangerer SønderjyskE så (Brøndby, FCK, FCN og FCM er fjernet).

Her er klubben rangeret som nummer 11, men bemærk at Viborgs regnskab referer til 1.div, og de med stor sandsynlighed har en større post

Advertisement