Lyngby Boldklub har udsendt deres årsregnskab for 01.07.2017 – 30.06.2018, og det er et regnskab med blodrøde tal.
Lyngby har skiftet ejere, som har skudt kapital i klubben. I februar 2018 var klubben på randen af konkurs, og den primære ejer Hellerup Finans kunne ikke støtte klubben.
Det betød at ‘Friends of Lyngby’ er trådt til, og har skudt 20.268.524kr ind i klubben og har overtaget ejerskabet.
Lyngby er at finde i 1.div igen efter nedrykningen fra Superligaen.
Omsætning
Klubben oplyser ikke i deres regnskab hvad deres samlede omsætning er.
Årets resultat
Minus 35 millioner er resultatet for det seneste regnskab, hvilket er det største siden 2011. Lyngby har siden 2011 samlet haft et underskud på 92 millioner.
Syv af de sidste otte regnskaber har givet underskud.
Gæld
Gælden i Lyngby har ligget omkring de 10 millioner frem til de to seneste regnskaber, hvor gælden er fordoblet siden 2016 og i dag er på 22 millioner.
Personaleomkostninger
En klubs lønbudget er i følge IDAN, en afgørende indikator for for hvordan klubben kan ende i ligaen.
Med klubbens oprykning blev klubbens omkostninger væsentlig forøget. Med nedrykning fra Superligaen til 1.division er denne post faldet, men ikke så meget som kunne være forventet.
Dette kan skyldes længden på kontrakterne, der gør at Lyngby er bundet af nogle kontrakter med Superliganiveau i lønmæssig forstand.
Tilskuere
Nok er den primære indtægtskilde for de fleste klubber enten TV penge eller sponsorkronerne. Men en klubs tilskuersnit, er med til at gøre en klub mere attraktiv.
Der kommer cirka dobbelt så mange tilskuere når Lyngby er i Superligaen i forhold til 1.div.
Studier fra IDAN viser at går det sportsligt godt, så kommer der flere tilskuere på stadion. Her er det interessant at Lyngby foreløbig i denne sæson, hvor de er placeret i den nederste ½/3 af 1.division, faktisk har flere tilskuere end da de rykkede op (1311 mod 1264).
Sammenligning med 1.div
Det mest interessante parameter at sammenligne klubberne på er deres personaleomkostninger.
Persolaneomkostninger er udtryk for alle ansatte i klubben og ikke kun de som er spillere på kontrakt.
Lyngby har rækkens største budget, dette sammen med en anden nedrykker Silkeborg.
For Helsingør der rykkede op med et lavt lønbudget (uofficielt 3,2-4,4 mio), så må det forventes at Helsingør nok vil have samme størrelse eller lidt mere i den kommende sæson i 1.div. Thisted har ikke oplyst deres personaleomkostninger, men med en omsætning på knap 8 mio, så må det forventes at klubbens lønbudget ligger på 5-6 mio.
Ansatte
1.division kan deles op i 3 grupperinger, de klubber der har et fuldt etableret fuldtidssetup, de klubber der lige netop har fuldtidssetup og så klubber hvor der endnu ikke er fuldtidssetup.
Gennemsnitsløn
Et er at have et fuldtidssetup, men hvad er gennemsnitslønnen for den enkelte klub, dette kan være en indikator på kvalitet i spillertruppen, omend klubberne der er oprykkere og nedrykkere kan være påvirket af dette.
Gennemsitslønnen er for alle ansatte i klubben.
For Helsingør og Thisted er det ikke muligt at udregne dette.
Gæld
Sammenlignet med øvrige klubber i 1.div, ligger Lyngby med næsthøjest gæld.
Silkeborgs gæld er bundet til stadion primært.
Gælden er interessant set med to primære faktorer
A) Hvem skylder klubben penge
B) Hvornår skal gælden forfalde
Er det banken der har lånt penge, så betyder det også renter, mens er det en ejer, så hjælper det som regel ofte hvis han er fan af klubben, for så kunne han stryge klubbens gæld til ham og som ofte vil gælden være rentefri.
Tilskuere
Lyngby har det trediehøjeste tilskuersnit opgjort da efterårssæsonen sluttede for 1.div
Konklusion
Lyngby skal finde deres fødder at stå på igen efter en periode hvor klubben var truet på eksistensen. Sidst det skete var i 2001/02 sæsonen, hvor en flok amatører spillede sæsonen færdig for Lyngby. Du kan høre fortællingen om det i en fremragende podcast fra Mediano.
De nye ejere har to opgaver, skaf flere indtægter, eller få reduceret udgifterne. Et regnskab mere i samme størrelse som det seneste på 35 millioner, det vil være en udfordring!
Lyngby har det næst højeste lønbudget i 1.div, og den nuværende placering som nummer 9 af 12 hold med blot 2 point til nedrykningsstregen, er ikke et rart scenarie for de kongeblå.
En nedrykning til 2.div ville være kostbar for Lyngby.
Lønbudgettet må forventes at blive væsentlig reduceret det kommende år, klubben har meldt ud der allerede er barberet 45% af og at fremtiden handler om at satse på spillere fra eget akademi.
Får Lyngby ikke balance i regnskabet, så skal Friends of Lyngby dække underskuddet.
Gældens størrelse er som Randers, AaB og SønderjyskE, problemet for Lyngby er bare at de klubber har større indtægter da de er i Superligaen.