Det er den ulige kamp.

Ironisk nok er det Premier League, som er den mest økonomisk lige liga blandt de 5 store fodboldligaer i Europa. For Premier League er ligaen med flest penge.

Sporting Intelligence har lavet deres analyse af de økonomiske forhold i udvalgte ligaer i verden hvor der er set specielt på de enkelte holds lønbudget.

Barcelona er klubben med det højeste gennemsnitlige lønbudget. Således er gennemsnitslønnen i den spanske klub rundet de£ 10 millioner per spiller.

Den økonomiske ulighed i de 5 store ligaer, gør at mestrene i de fem store fodboldligaer, ja det er et opgør mellem få klubber. Her er den økonomiske ulighed for stor, til at andre hold har en chance.

Allerede når ligaens økonomiske stærkeste hold sammenlignes med rækkens 4. stærkeste hold, så er der markante forskelle.

I England har ligaens stærkest hold 2,3 gange større lønbudget end klubben med det 4.største budget.

På tværs af de 5 store fodboldligaer, der er forskellen med den mest lønstærke klub i den enkelte liga. og klubben rangeret som nr. 4 på cirka samme niveau, nemlig et spænd fra 1,3 i England til 3,9 i Frankrig.

Herefter begynder der at blive markante forskelle. Uligheden kommer meget klart til udtryk mellem den stærkeste klub og den med det laveste lønbudget i hver liga.

England er den mest ’lige’ liga med en forskel på 6,8, mens de fire andre ligaer Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien ligger og har en forskel mellem 16 og 26 gange.

Det betyder at Paris SG har et lønbudget der er 26 gange større end ligaens mindste i Frankrig.

Tabellen herunder viser forskellen mellem ligaens stærkeste hold målt på lønbudgettet.

Rangeret efter lønbudget England Tyskland Frankrig Italien Spanien
Nr.4 1,3 2,9 3,9 2,3 3,7
Nr.10 2,4 6,9 10,7 7,1 8,1
Nr. sidst 6,8 20,5 26,6 16 19,1

Kedelig liga?
Med så markante forskelle er spørgsmålet om de 5 ligaer på sigt bliver kedelig, og det er nok også derfor, at de store klubber ser sig om, og afdækker mulighederne for en mulig lukket liga!

USA
Basket, amerikansk fodbold, ishockey og baseball er lukkede ligaer med cirka 30 hold i hver sport. Her er ambitionen om at skabe en turnering, hvor der er så meget spænding og underholdning, i så lang tid som muligt! En forudsætning for dette er at klubberne ikke har for stor forskelle i deres økonomi.

Her er uligheden mellem det stærkeste hold i forhold til gennemsnitslønnen og det svageste hold, som typisk vil være rangeret som nummer 30, på et andet niveau end europæisk topfodbold!

  NBA MLB NFL NHL
Forskel i gns. løm mellem top og bund 1,97 3,5 1,29 1,75

En forskel der ligger mellem 1,29 og 3,5, det skaber langt bedre forhold for at have mere tæt turnering, i forhold til Europæisk fodbold i Spanien, Frankrig, Tyskland, England og Italien.

blog penge2