Vejle Boldklub rykkede igen ikke op i Superligaen og klubben præsterede igen et underskud af en pæn størrelse. Men hvordan ser det ud for klubben, der har leveret så mange profiler til dansk fodbold gennem tiden.

Penge afgør rigtig meget i fodboldens verden, og spørgsmålet er om Vejle har råd til ikke at fortsætte den linje de har valgt.

For i fodboldens verden, der er der ofte personer der er villige til at dække det underskud der måtte komme.

Tålmodigheden med trænerne er ikke stor, når resultaterne udebliver, og Vejle har siden Mats Green stoppede i 2011, haft ansat Viggo Jensen, Nicolai Wael, Kim Brink, Tonny Hermansen, Kleber Saarenpää samt nu klubikonet Steen Tychosen.

blog fodbold4

Målsætningen for Vejle er oprykning til Superligaen, men som kan ses i nedenstående oversigt, så er det ikke mange siden 2001, at Vejle har ligget mellem nr.1-12.

Det er sket 4 gange.

blog vejle plac

Klubbens omsætning har været stigende, med top i 2008 hvor klubben omsatte for 53 mio. Den omsætning er klubben noget fra i dag, og forskellen på indtægterne i Superligaen og 1.div er bare store. Der er færre TV penge og indtægterne fra kamp dagene er mindre, da billetpris ofte sættes ned samt at der ikke kommer det samme antal tilskuere som i Superligaen.

Efter krisen i 2008 der satte ind just her, ja der har det været en rutchetur for Vejle med en faldende omsætning.

blog vejle oms

Med en faldende omsætning kommer der ligeså pres på udgifterne, og dermed årets resultat, og her må det siges at Vejle har været særdeles udfordret. Men så længe det er muligt at finde mennesker der er klar til at investere, så bliver det først et problem, den dag det ikke er muligt.

Men en sund fodboldforretning, det er Vejle ikke som det er nu, men omvendt er der mange klubber der står med samme udfordring.
3 gange er Vejle kommet ud med et overskud siden 2001, og det samlede overskud for perioden 2001-15 er totalt 92 millioner.

blog vejle årets res

Livet som 1.div klub er ikke let når det handler om at lokke tilskuerne til stadion. Men det er interessant at Vejle havde godt fat i tilskuerne op gennem nullerne og hvor de topper i 2010, hvor holdet dog rykker ud af Superligaen.

Siden da har det knebet med at holde blot 3.000 tilskuere til hjemmekampene, men retfærdigvis skal det tilføjes at det er få klubber der kan præstere over 2.000 tilskuere til hjemmekampene i den danske 1.div. Vejle ligger med fremme i årene i 1.div.

Skal Vejle øge deres indtægter, skal de øge antallet af tilskuere, så der kommer større indtægter på kampdage.

blog vejle tilskuersnit hjemme

Lønudgifterne
Ser vi lidt på Vejle udgifter til løn, så er billedet igen det samme, frem til nedrykningen i 2010 fra Superligaen, var det stigende lønudgifter, men siden nedrykningen, har det været en udfordring med udgifter til lønnen holdt op mod klubbens omsætning.

Vejle har de to seneste regnskabsår brugt flere penge på løn en klubben har omsætning, hvilket ikke just er en farbar vej, så enten skal omsætningen op, eller lønomkostningerne ned. Med tanke på de regler der er andre steder omkring finacial fairplay, så ville Vejle være udfordret på dette. Den engelske League Two tillader således ikke mere end 55% af omsætning bruges på lønomkostninger.

blog vejle løn

Et lønbudget på over 50.000.000 havde Vejle, mod nu 20 mill.

Hvad så nu Vejle?
I den kommende sæson, der står en ny struktur for døren. Vinderen af 1.div rykker op, mens nummer 2 og 3 har mulighed for at rykke via et play off spil med 2 hold fra Superligaen.

Nedenstående oversigt er baseret på seneste regnskabstal, og for Fremad Amager, AB og Helsingør kendes ikke det præcise tal, men er et kvalificeret bud på at det er i den ramme klubbens omsætning ligger.

Der mangler 1 hold mere til den kommende 1.div, men her er det relativt tæt og ikke til at sige hvem der rykker op, ligeså at Fremad Amager ej heller er sikker endnu.

Hobro fremstår som klubbens med de største muskler, men en nedrykning koster nok 10 mill i TV penge samt at placering pengene er mindre, og for den kommende sæson, kunne det forventes at Hobro vil ligge i samme størrelse som Vejle i omsætning.

Har Vejle råd til ikke at satse et år mere? Omvendt er der klubber bagfra der presser på målt på omsætningen.

blog vejle oms 1.div

Ikke ene om underskud

Nok kommer Vejle ud med det største underskud, men det er reelt kun Næstved der har et positivt resultat, om end tallene fra Helsingør og Hobro ikke kendes.

blog vejle 1.div resultat