Til helgen starter håndball-VM i Danmark og gruppespillet foregår i Fredrikshavn, Kolding, Herning og Næstved. Her er en oversikt over de skandinaviske lagene som alle har havnet i hver sin gruppe.

Danmark – Gruppe A

Danmark er favoritter i gruppen sin men møter tøff mostand fra lag som Montenegro og Ungarn i tillegg til Serbia, Japan og Tunisia. Sist Danmark var med i VM i 2013 fikk de bronse, men under EM i fjor kom Danmark på en skuffende 8. plass noe som resulterte i at Jan Pytlick måtte gå av som landslagssjef.

Klavs Brunn Jørgensen er den ferske landslagstreneren og under hans ledelse spilte danskene uavgjort mot EMs sølvvinnere Spania i test-turneringen forrige uke og vant enkelt 28-17 mot Angola og 33-15 mot Tunisia. Til dr.dk sa han: «Det er noen som presterer svært godt nå som for eksempel Kristina ‘’Mulle’’ Kristiansen, Mette Gravholt og Rikke Poulsen. Nå gleder jeg meg bare til å komme i gang».

Anført av den venstrehendte høgrebacken Line Jørgensen som til daglig spiller i rumenske CSM Bucharest og Champions League sammen med forsvarssjefen Rikke Skov har de danske jentene et riktig godt utgangspunkt før lørdagens åpningskamp mot Japan i Jyske Bank Boxen i Herning.

På hjemmebane har de all den hjelpen de trenger (i tillegg til presset) til å nå finalen 20. desember.

SverigeGruppe B
Sverige fikk tredjeplass i EM i 2014 og tapet kun med 1 mål mot Norge i firenasjonersturneringen forrige uke. To av deres største profiler, Isabelle Gulldén med hennes fantastiske blikk for spillet og CSM Bucharest spilleren Linnea Torstensons langskudd, får begge avgjørende roller, men Torstenson sliter med en kneskade som gjør at hun trolig ikke spiller 100%.

Dette gir sjansen til Jamina Roberts som har vært en joker på landslaget i fire år og som nå ser frem til å spille en større rolle med oppfinnsomheten hennes. På spørsmål om sjansene til svenskene i VM svarte hun: «Jeg håper vi kan spille om medalje og ser egentlig ingen klare gullfavoritter. Derfor tror jeg vi har en god sjanse, men det er mange kamper og det kreves at vi har mye å gi hele tiden». Helt ny på seniorlaget er Edijana Dafe, 25 år, som til vanlig spiller i Køpenhavn og har tatt fire SM guld med den gamle klubben Sävehof.

Gultrøyene er favoritter til å gå videre fra gruppe B etterfulgt av Nederland, Polen, Angola, Cuba og Kina. Svenskene kom ikke med i VM i 2013 men har stor tro på at de skal spille et godt VM i år.

Norge – Gruppe D
Landslagssjef for Norge Thorir Hergeirsson satser på ungjentene dette året etter at de norske jentene kom på 5. plass i VM i Brasil i 2013. Han har hentet inn blant annet Stine Ruscetta Skongrand og Vilde Mortensen Ingstad som er helt ferske på seniorlaget, men utelatt Ida Alstad og må klare seg uten Linn Kristin Riegelhuth Koren (sistnevnte er gravid). Under firenasjonersturneringen forrige uke vant Norge mot Nederland og Sverige, men Russland ble for sterke. De norske  ‘ekspertene’ mener at Norge ikke er favoritter til årets VM i Danmark, selv om de er førstevalget på oddsen etterfulgt av Danmark.
Noe av grunnen til dette er at landslagssjefen har vraket Katrine Lune som regnes som en av verdens beste keeperer og blir kraftig kritisert for den avgjørelsen. Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal spiller en sentral rolle i angrepsspillet, men kan bli små i forsvar hvor Alstad vanligvis har stått sterkt.

OBS. Følg med på Russland som vant fire VM-gull fra 2001 til 2009 er tilbake for fullt med Trefilov i tillegg til Montenegro som har hatt gode resultater i de siste mesterskapene.

Advertisement