Godt nok er der plads til langt flere lande ved EM slutrunden i 2016, det tæller med for at at små fodboldnationer som Island kan være med.

men har du egentlig tjekket FIFAs rangliste, her er Island rangeret højere end Danmark.

Hvad er det som sker på vulkanøen med fodboldsporten.

Der er faktisk et par meget gode forklaringer bag den islandske succes, som på ingen måde er tilfældigt.

1) der er etableret rigtig mange kunstgræsbaner, så der kan spilles året rundt. Ligeså er der etableret mange små baner ved skoler, så der også her kan spilles året rundt.

2) selve turneringen i Island er kort, så preseason er væsentlig længere end vi kender det fra Danmark. Det at træne mere skaber udvikling

3) det er mange små samfund som har hold, det gør at unge spillere fra tidlig færd, bliver sat til at træne med ældre spillere, samt der er ikke lang vej til førsteholdet

4) uddannelsesniveauet er VÆSENTLIG højere end i Danmark. Der er mange gange flere højtuddannede trænere, til væsentlig færre spillere end sammenlignet med Danmark, det giver kvalitet og dermed udvikling.

5) antal af spillere der spiller professionelt i udlandet er faktore 2:1 sammenlignet med Danmark.  Så nok har vi dobbelt så mange der spiller i udlandet (omkring 150), men indbyggerantalet i Island er væsentlig mindre end Danmark.

Så en klar strategi med at uddanne trænere og få anlagt mange kunstgræsbaner, det har været med til at rykke Island fra en glad miniput, til et hold andre fodboldlandshold skal tage seriøst.

Tilbage i 2003, der blev dele af turneringen afviklet på grusbaner, og den meget lange preseason var henlagt til små gymnastiksale..

60-70% af alle trænerne, ja de har faktisk UEFA B licens, det tvivler jeg på at andre lande kan matche.

ligeså har forbundet valgt at gøre uddannelse til noget der skal hvile i sig selv, det vil sige de tjener ikke på det, modsat andre forbund, hvor uddannelse er en måde at finansiere forbundets drift på.

LIgeså giver det en udfordring, med et land med så få indbyggere, når man faktisk gør det godt i håndbold. Men åbenbart er der respekt for hinandens spillere, dvs at ligegyldig om du spiller håndbold eller fodbold, ja så får du lov at deltage i den træning du gerne vil, for de mange veluddannede trænere ved, at alsidig træning er vigtigt.

SÅ mange af spillerne dyrker flere idrætter og får en langt mere alsidig træning, end den som sker i mange danske fodboldklubber.

IMG_1673

Alsidig træning er vejen til succes

image