Jeg tog en snak med Jens Albagaard, som var den første ansatte i DaFU, om hvordan det var.

Du blev den første ansatte i DaFU, hvad var din egen floorballbaggrund?
Jeg var spiller i Hafnia FC gennem ca. 3 år.

Du var samtidig dommer, og fik hvis jeg husker ret en VM kvartfinale sammen med din makker Claus Gormsen. Men var det ikke en udfordring at du som ansat også var ude og dømme kampene?
Det var ikke en udfordring som sådan. Selvfølgelig var der til tider øjeblikke, hvor jeg også blev konfronteret med DaFU-spørgsmål, når jeg var ude og dømme, men jeg husker ikke noget dårlige oplevelser med det. Jeg levede og åndede jo for både dommergerning og job, så jeg var bare glad for at kunne kombinere det.

Og jo, jeg dømte fast sammen med Claus Gormsen i en årrække. Kulminationen på vores dommerkarriere var VM-deltagelse i 2002 i Finland, hvor vi bl.a. fik en VM-kvartfinale mellem Finland og Tyskland – foran godt 3.000 tilskuere i kæmpestore Hartwall Arena (med plads til godt 15.000 tilskuere).

Hvordan var det at starte i DaFU, hvordan blev forbundet og du modtaget af de andre forbund?
Det var først og fremmest sjovt. Da jeg startede som sekretariatsleder i DaFU, var det i første omgang på en delestilling, hvor jeg var halv tid hos hockey og halv tid hos floorball. Det var i forbindelse med at der blev indgået ”fornuftsægteskab” mellem de to forbund. Efter ét år skiftede jeg til DaFU på fuld tid, da omfanget af opgaver havde taget så meget til, at der var behov for fuld tid til det. Vi blev taget ret godt imod af de andre forbund. Alle kendte jo til floorball i forvejen – som den sjove skolesport ”hockey” – så de kunne sagtens se vores berettigelse. De var rigtig flinke til at vise os tilrette. Og det samme med medarbejderne i DIF, der var gode til at forklare mulighederne og begrænsningerne i hele idrætssystemet.

Kan du huske hvad de vigtigste opgaver var dengang for dig?
De vigtigste opgaver dengang var at opstarte et sekretariat. Det hele kom jo i papkasser fra Nordjylland, hvor det meste af den frivillige ledelse boede på det tidspunkt. Derfor handlede det meget om at systematisere en lang række rutiner. Få styr på arbejdsgange og procedurer. Samarbejde med bestyrelse og udvalg om udviklingsopgaver. Der var også rigtig meget arbejde med turneringsplanlægning. Jeg plejer at sige om min periode som sekretariatsleder i DaFU, at det var ”fra papkasse til velfungerende sekretariat”… Det rammer det meget godt J

Der blev dog ansat en halvtids turneringsadministrator efter nogle år. Vi fik også ansat den første breddekonsulent ret hurtigt. Det var Michael Milo Jørgensen, der kom fra håndboldmiljøet, men lynhurtigt fik foretaget den ”mentale ændring” til floorball. Han fik bl.a. skrevet den første ”Instruktionsbog i floorball” sammen med Franz Veisig.

Hvilke udfordringer var der dengang for forbundet og sporten?
En af de største udfordringer var haltider og afstande. Sagt sådan lidt i spøg, så havde alle øst-klubberne problemer med at få haltider, mens alle vest-klubber havde problemer med afstandene mellem klubberne. Det var jo sådan, at afstanden for et lokalopgør i vest svarede til den længste afstand i øst… J Det var rigtig svært at relatere sig til hinandens problemstillinger.

En anden udfordring var, at det – i endnu højere grad end i dag – var meget Tordenskjolds Soldater, der stod for det hele. Mange var både spiller, træner, leder, dommer etc. Der blev trukket store veksler på mange ildsjæle, som i dag slet ikke er en del af sporten…

Hvilke tre successet var du stolt over kom i hus i den periode du var ansat?
Den største succes er ”fra papkasse til velfungerende sekretariat”. Vi formåede at få gjort driften af unionen så professionel, at bestyrelses- og udvalgsmedlemmer kunne koncentrere sig om udvikling frem for administration.

Så vil jeg nævne dengang vi fik arrangeret en herrelandskamp mod Sverige i Brøndbyhallen. Det var med alle de store svenske landsholdsstjerner, der kom på besøg. Det havde de aldrig været før, så det var en stor bedrift at få det både planlagt og afviklet.

Og så synes jeg, vi fik skabt et ret godt turneringsprodukt. Vi lagde ud med begynderrækker kaldet Grand Prix Serien, hvor helt nye klubber kunne starte. Der blev ikke stillet de store krav til set up’et. Bl.a. havde vi et Grand Prix-stævne i Brøndbyhallen, hvor vi havde to baner omgivet af fodboldbander. Det fungerede rigtig fint, og var en rigtig god indslusning for nye hold.

Hvad drømte forbundet om dengang, kan du huske noget af det?
Vi drømte om masser af medlemmer, masser af omtale, masser af medieplads og masser af succes

Potentialet i at alle kender til floorball fra skolen drømte vi om at kunne omsætte til medlemsfremgang og omtale, men potentialet er aldrig for alvor blevet indløst… Desværre! Måske det kommer en dag.

Ordet er frit?
Jeg kunne godt tænke mig at fremhæve nogle personer for deres uforlignelige indsats for at udvikle floorball i Danmark. Det er langt fra en udtømmende liste, så jeg vil på forhånd undskyld til ALLE dem jeg har glemt eller undlader at nævne, der også har betydet rigtig meget for floorball – og mange af dem, der stadig betyder meget… J

Michael Milo Jørgensen: Den første breddekonsulent i DaFU… Han satte så mange fede udviklingstiltag i gang i floorball over hele landet. Fik sat skik på uddannelse og udvikling i det hele taget. Og var – og er – i øvrigt bare en super dejlig, hyggelig fyr J

Henrik ”Tex” Dahl Nielsen: Den første ”team manager” for Brønderslev Hot Shots. En utrættelig ildsjæl, der gjorde alt, hvad der stod i hans magt (og lidt til) for at skabe den ultimative, professionelle ramme omkring eliteholdene i Hot Shots. Uden Tex, ingen Hot Shots, som man kender dem i dag (vil jeg påstå).

Urban Karlsson: Den bedste træner i dansk floorballs historie… Urban blev træner for herrelandsholdet og tilførte holdet (og elitearbejdet) så meget professionel indstilling, som ingen nogen siden havde drømt om. Han kan alene tage æren for, at landsholdet klarede sig så godt til VM i 1998 og 2000. Urban gav dansk floorball en plads i hans hjerte – som dansk floorball gav Urban en plads i sit hjerte J