I mit indlæg om medlemstallet for floorball i 2012, kom der et par gode spørgsmål op. Fremfor egentlig at svare på dem, bliver det så til et egentlig blogindlæg, ellers bliver svaret for langt. Så kan du spørge dig selv om hvordan overskriften i dette indlæg, hænger sammen med forbundets medlemstal…

Kære Michael

Et svar på dine spørgsmål, det kræver et nyt blogindlæg, men jeg ville gerne have din tiltro til at voksne kan finde ud af at være ansvarlige og sikre den rette sportslige udvikling. Men det har jeg ikke. Derfor er det jeg ser det nødvendigt at komme med tiltag. Nogle klubber, er sig bevidste om det ansvar der findes, men prøv at led på nettet, og se om du kan finde en klub der på sin hjemmeside anviser hvilke retningslinier der findes for at spille på det enkelte hold.

Samme vilkår
I bund og grund er det common sense, at betaler du det samme i kontigent, så skal du have den samme ydelse. Det sker bare ikke.

Lige hold ja tak
Jeg er helt enig med dig i at lige børn eller lige hold leget bedst. Men se hvad sker der i skolegården, hvis det ene hold er altfor gode. De skrider, de gider ikke at være med. Derfor regulere børn selv, så holdene bliver lige.
Vend den om til træningen, jeg ved at de fleste trænere vil kunne sige de 5 spillere er mine bedste! Det eneste vi så ved, er at de er de bedste her og nu, men hvordan det ser ud når de bliver senior. Det er der endnu ingen i verden der har påvist.
Derfor er det, at jeg med mine elitebriller, ønsker at fastholde så mange som muligt, i så lang tid som muligt i klubben. For vi aner ikke hvem der bliver gode som senior,

Eksperter
De såkaldte eksperter som du morer dig over, er faktisk personer som har forsket i dette, og den internationale forskningen viser meget tydeligt hvad konsekvensen er. Jeg kan anbefale at læse materiale af specielt Istvan Balyi og svenske Thomas Erikson hvis bog talentudvikling eller talentafvikling er ret interessant. Læs indlæg om dette her.

Belgien
Ligeså har Belgien nogle meget interessante studier om der kan påvises nogen sammenhæng mellem hvor god du er som junior i tennis, i forhold til hvor god du bliver på seniorniveau. Der kan ikke påvises nogen!

# En svensk klub har faktisk med stor succes brugt de retningslinier jeg tror på, det er MODO, du kan læse mere om dem her.
# Dansk Basket har i deres ungdomskampe valgt at spille 4 perioder af 10 min, og hvor du ikke må skifte ud, dvs. lige meget spilletid til alle
# Finsk fodbold, ja de lavede en redikal ændring der førte til medlemsfremgang på landsplan, og til bedre resultater. Læs om det her
# Svensk innebandy tog bort stillinger, og kampleder i ungdom skal fløjte hvert andet minut for at alle skifter ud. Læs mere her
# Dansk fodbold har på de mindste årgange indført stævner, hvor du bare spiller kampe.
# Hos ishockey har de indført at ALLE trænere der vil stå i boksen som ungdomstrænere (alle årgange) SKAL på kursus. Hvorfor skulle en A-landsholdspiller og dette. For at lære hvordan du er den gode træner som talentudvikler og fastholder så mange som muligt i så lang tid som muligt

For fejlen i holdsport er, nemlig de forældrertræner det misforstår deres opgave, og spiller udelukkende for at vinde, fremfor at udvikle.

Uheldige tilråb
Du vil til kampe høre råb som: Pas på, spil sikkert, ikke tage chancer, væk med bolden.

Hvorfor hører du aldrig råb som, ind og drible, godt udfordret, tag chancen, godt du driblede som bageste mand.
Tag ud til en hvilken som helst hal/bane og prøv at lyt hvad trænerne råber. Der findes gode trænere der ved hvad det handler om, men i guder der findes mange som tror de gør det rigtige, og ja de vinder kampe, men de udvikler ikke og de skræmmer mange bort.

Arsene Wenger har et godt citat som jeg kan bakke op
»Young players need freedom of expression to develop as creative players…they should be encouraged to try skills without fear of failure … at a young age winning is not the most important thing … the important thing is to develop creative and skilled players with good confidence.«

Tidligt frafald
Frafald i fodbold og i svensk innebandy sker allerede ved 10 års alderen, og det sker af ovennævnte grunde som værende den primære. Spørg Thomas Slosarich hos DBU som er talentudvikler eller spørg Emil Persson der er landsholdschef hos svensk innebandy.

Horst Wein, som har skrevet et par bøger om at udvikle den intelligente spiller i fodbold (kan varmt anbefales), han er manden der har grundlagt Barcelonas måde at træne ungdom på. Ham mødte jeg på et seminar for et par år siden, og spurgte ham just om dette med at udvikle kontra at vinde, det kom der dette indlæg ud af.

For så at vende tilbage til udgangspunktet, nemlig organisering af ungdomsturnering, så er det jeg vil pege på dette igen. Hvordan laver du en ungdomsturnering, hvor du fastholder så mange, i så lang tid som muligt.

Floorball har en fantastisk mulighed for at få i ungdommen, du behøver ikke at være stor som det betyder noget i nogle af de andre boldholdsporter, der er meget få skader sammenlignet med dde andre boldholdsporter. Så floorball burde i den grad kunne rykke på ungdommen, og derfor er det vigtigt at vi behandler dem ordentligt.