Kvartfinalen i Benløse, hvor Frederikshavn Bulldogs kom og hentede en enkel 6-3 sejr og dermed 3-0 og videre til semifinalen, mens Benløse smagte et slutspil for første gang, og med måske det yngste hold nogensinde i et herreslutspil.

På trænerbænken var det dansk mod svensk. Thomas Brodersen har om nogen været med til at få Benløse frem til det som de er i dag, en solidt funderet forening, hvor de i mange år fremover kan høste frugterne af deres indsats på ungdomssiden.

Hos Frederikshavn Bulldogs er det svenske trænere der haft rorpinden en del gange, og med en svensk træner, ja så går man sjældent helt forkert i byen. De har erfaring og rutine, og som ofte uddannelse!

En kommende træner
Men rent faktisk var en person tilstede i Benløse, som jeg er ret sikker bliver årets træner på et eller andet tidspunkt. Jeg spurgte ham faktisk ad, og det skæve smil kom frem og han sagde, ja hvem ved, hvorfor ikke. Hvem han er, ja det vil jeg gerne afsløre længere nede.

For dansk floorball har på elitedivisionshold en udfordring, der er meget få danske trænere, som har papirerne i orden. For ingen tvivl om at der er dygtige danske trænere, men der savnes dem der vil blive endnu bedre.

Kasper Sindt
Et godt eksempel herpå er Rødovrelegenden Kasper Sindt, som var med til i 2006 at hente det måske dyreste DM guld til den evige to’er Rødovre, som inden forløsningen med DM guldet, havde haft 4 finaler med sølv til følge. Med Glen Stjernkvist der havde erfaring fra den bedste svenske liga som træner for FC Helsingborg, og Mark Lundberg ligeså som en profil fra den bedste svenske række, samt en række danske profiler, så kom guldet i 2006 hjem med en 8-5 sejr over Brønderslev  (deres tredje sølv), og med Kasper Sindt som spiller.

Men Rødovre gentog succesen i 2009, men denne gang med et discounthold, undskyld Rødovre, væk var alle de store og dyre profiler, væk var de svenske stjerner på bane og trænerbænk. I stedet førte Kasper Sindt med en snu og listig taktik Rødovre til DM guld, og dette uden at spille. Godt nok havde de en Martin Erichsen i storform og flere ganske rutinerede spillere som næsten altid havde spillet i Rødovre.

Det gik ud over Brønderslev endnu engang, som fik deres femte sølv hængt om halsen.

Ingen uddannelse med guldtræner
Så selv om Kasper Sindt ingen floorballuddannelse har, så viste han at en autodidakt træner, med masser af erfaring, sagtens kan begå sig.

Men hvordan ser trænersituationen ud i de danske elitedivklubber.

Rødovre

Kasper Sindt

Hafnia

Jesper Schow (spillende)

Herlev

Tony Johansson

Benløse

Thomas Brodersen (spillende)

Hvidovre

Christian Jensen

Vanløse

Ronni Jensen og Ask Tonsgaard (spillende)

Vallensbæk

Andreas Tanghøj

Hørsholm

Andreas Krogh (spillende)

 

Frederikshavn Bulldogs

Martin Schön

Team Århus

Jens Ørhøj

Kvissel

Thomas Lodberg

Aab

Allan Jensen (spillende)

Brønderslev

Adam Jennerwall

FC Outlaws

Brian Larsen og Brian Marinussen (spillende)

Esbjerg

Thomas Mose

Svenstrup

Søren Thomsen

Kun 3 svenskere
3 svenske trænere, om end Tony Johansson efterhånden er at betragte som dansker, resten er spillere der enten har spillet landshold eller den bedste række herhjemme (om end jeg ikke kender Esbjerg og Svenstruptræneren ordentlig)., det har naturligvis givet en hvis floorballuddannelse.

Så glædeligt at så mange danske trænere tager udfordringen op og er trænere i den bedste række.

Ingen uddannelse
Men hvor mange af de ovennævnte har taget en eller anden form for uddannelse, meget få, og det er her min pointe er, hvis dansk floorball skal rykke, så skal vi have højere faglighed.

Hvorfor skulle vi uddanne os?
Men hvorfor det, når Kasper Sindt uden at have nogen uddannelse kan snuppe et DM guld? Omvendt, hvor meget bedre ville en Kasper Sindt blive, hvis han blev bedre uddannet!

Hvad ville det betyde, hvis dansk floorball fik alle ovennævnte trænere og flere bedre uddannet. Ville det løfte noget?

Hvad gør andre
Tja der er vel en grund til at DBU og andre forbund stiller krav til uddannelse for at få lov til at være træner på højeste niveau.

En autodidakt træner kan være ganske god, men en autodidakt træner der vil uddanne sig, ja han vil være endnu bedre.

DaFU kurser
Men kurserne i DaFU er ikke gode nok, måske er de ikke det, måske er de! Det kræver til at starte med at man har været med på et kursus inden man begynder at kritisere et.

Hvis alle ovennævnte blev samlet på samme kursus, så er jeg ret sikker på at indholdet var ret ligegyldigt, for den vidensdeling der ville ske blandt de herrer, ja den ville være ganske høj.

Så selv om de sad og snakkede taktisk opspil, ville det blive en anden faglig diskussion, end hvis det ville være U13 trænere der sad og snakkede. På den anden side, hvis en af elitetrænerne var med sammen med U13 trænere, jamen så ville det give en enorm vidensdeling.

Deltagerne på kurset skaber kurset og hvor godt det skal være.
Ligeså er jeg ret sikker på at alle vil lære ikke så lidt af hinanden, for hver især har de hver for skulle jeg det, ville den enkelte måske tænke, tja, jo bedre modstand dit hold får, jo bedre bliver det, jo bedre bliver dansk floorball, jo mere udvikling vil der blive skabt. Vil du ikke være med til at tage dette ansvar.

Ikke den store interesse
DaFU kørte faktisk tidligere som optakt til DM finalen, et kort seminar, hvor de to trænere fra herrefinaleholdene fortalte kort om hvorfor det var deres hold der var i finalen.

Uhyre spændende indlæg og refleksioner, og en fantastisk åbenhed fra trænerne hvor de besvarede frit alle spørgsmål.

Det eneste der manglede var desværre langt flere trænere, der kunne komme og lytte med. Mange var der for at se selve DM finalerne, men valgte ikke at komme og suge læring til sig.

Derfor, skal dansk floorball løfte sig, så skal der vidensdeling til samt større faglighed.

Preben Pedersen
Da Preben Pedersen var herrelandstræner, ønskede han mere samarbejde med herretrænerne i rækken, han ønskede også at holdene lavede enkle fysiske test af deres spillere.

Det ønskede meget få, hvorfor ved jeg egentlig ikke.

Vidensdeling
Men som træner ville det da være værdifuld viden at besidde, hvor er mine spillere rent fysisk i forhold til en spiller på landsholdsniveau. Så ville man have noget at stræbe efter.

Ligeså kunne en vidensdeling mellem trænerne kunne komme med inputs til, hvordan løser vi udfordringen med at så mange danske spillere er dårlige til at have fart i deres pasninger, samt dårlige til at modtage en pasning i fart og enten sende pasning videre eller skyde.

Udvikling kommer naturligt så
De inputs og refleksioner, ville være guld værd og skabe udvikling.

Åbenhed er vejen frem til udvikling.

Bedst uddannede i Danmark
Ved du i øvrigt hvem der er de to højest uddannede trænere i floorballDanmark, det er Jesper Thomsen og Søren Reinholdt. De er de eneste to danskere mig bekendt som har bestået diplomtræneruddannelsen. Ingen af de to er engageret i en floorballklub.

Enkelte har så taget uddannelse i Sverige via Skåne og Göteborg.

Opfordring
Men min opfordring er, lad os få mere faglighed og åbenhed ind blandt de danske trænere. Eller er det bare ok som det er, er vi tilfredse med dette.

Ville du vælge en skole til dit barn, hvor INGEN af underviserne havde nogen form for uddannelse, eller ville du vælge den skole hvor faligheden er i top?

Ishockey
Hos Dansk Ishockey Union, er der ingen der må stå i trænerboksen for noget hold (gælder også de yngste årgange), hvis de ikke har været på trænerbænken hos forbundet, hvorfor, jo for Dansk Ishockey har brug for at alle trænere har et rimeligt niveau, og ved hvad rigtig træning er.

Jeg vil godt tillade mig at citere ham jeg tror bliver årets træner:
Alle kan blive trænere(heldigvis og nogen gange forfærdeligt for spillere) At blive en god træner på eliteniveau handler ikke så meget om at trænerne skal kunne give spillerne nye færdigheder omkring teknik eller skud.

Når spillere rykkes op på et 1.hold skal de være færdigudviklet i teknik, skud og pasninger – det vil der aldrig være tid til at træne på et elitehold. Her skal de udvikles i taktik, spilforståelse, tempoet, kost, fysisk, kondition, teamspirit… jeg kunne blive ved.

At få en spiller op på et førstehold der ikke kan slå en hård præcis pasninger vil være nonsens, for uanset hvor dygtig træner du er vil det aldrig lykkedes dig at indøve kompliceret øvelser hvis du har en spiller som ikke kan gøre det!!

Fra du starter med floorball til du er 17 år skal du have de basale færdigheder i orden ellers kommer man aldrig til tops og det er i ungdomsrækkerne at du skal lære disse færdigheder for her er der ikke fokus på resultaterne eller på det fysiske. Her er der tid og omgivelserne tillader at man fordyber sig i en teknisk øvelse uden tempo.

Derfor er det så vigtigt at de ungdomstrænere du har tillader leg, og spil på små baner og meget bold de første år. Stop al fysisk træning med løb og stop alle øvelser hvor små børn skal løbe på tværs af banen for at modtage en aflevering. Det har jeg set alt for mange gange i hallen når jeg er kommet derop.

Taktisk snilde
Se ham der skrev dette, viste som spiller et taktisk overblik, da han på hjemmebanen i Frederikshavn i DM finalen mod Hafnia gik ind og ændrede på taktikken.

Et uhyggeligt løbestærkt Hafniahold dækkede mand mand, og det havde Frederikshavn Bullsdogs meget svært ved, og var nede med 1-4 efter 1.periode hvis jeg husker rigtigt.

Vendingen
Det lille enkle skaktræk der vendte finalen var at da perioden gik i gang, var der byttet rundt på wing og back fra Bulldogs side, og da spillet startede op lå backerne oppe som wings. Efter kort tid, trak de nye wings ned som backer igen, og Hafniabacken måtte følge med, da de jo dækkede mand mand, så nu stod Hafnia med deres wings nede i forsvaret, og så kom der fejl, og Bulldogs kom ind i kampen, og vandt finalen i 2007 med 8-5.

Lars Jespersen var manden bag dette, og spilleren der har været årets spiller to gange i Danmark, glæder jeg mig til at se i trænerboksen.

Kommentar Glenn Wiman:
Det du skriver om är en av de saker jag har nämnt som en viktig del i att utveckla dansk floorball. Ska vi kunna utveckla spelare både fysiskt, mentalt, tekniskt och taktiskt så krävs det också att tränare har dels egna erfarenheter, men också en solid tränarutbildning för att kunna utveckla laget och spelarna i rätt riktning.

Inom landslagets tränarteam är detta en av de bitar vi gärna vill bidra med och föra en dialog kring med klubbtränare i Danmark, inte bara på elitnivå, utan även på U17 och U19 nivå då det är där arbetet med att spelaren får rätt träning måste starta.

Generellt sett tror jag att det finns ett stort behov av en bred insats från såväl landstraenere som Dafu men också de enskilda klubbarna när det gäller att utbilda tränarna i dansk floorball. Och då inte bara på tidigare nämnda nivåer, utan så klart även när det gäller alla barn- och ungdomstränare i hela floorballdanmark.

Detta är också är helt avgörande för hur bra spelaren blir som elitspelare, vilket indirekt påverkar landslaget. Jag och övriga i tränarteamet ser det som vår roll att hjälpa till med utbildningen av danska tränare och hoppas att det ska finnas ett intresse hos klubbarna att ta del av våra erfarenheter och kunskaper kring träning och spelarutveckling, men så klart också kring taktiska delar och hur vi ser på framtidens floorball, det vill säga vilka krav kommer att ställas på spelare i framtiden, vilken riktning är floorball i ett internationellt perspektiv på väg mot. Hur tänker vi kring ledarskapet i ett landslag, etc.

Min avsikt är att vi kommer att starta med att ta en mycket större roll i landslagsspelarnas utveckling då vår plan är att spelarna ska ta ett större eget ansvar för sin egen träning med hjälp av egna träningsprogram som vi hjälper dem med att ta fram. Detta arbete startade delvis även inför senaste VM då vi hade mycket samtal kring detta under våra landslagssamlingar samt uppmanade spelarna att arbeta med vissa bitar i sin fysiska träning. För landslagets del kan vi ju aldrig övervaka att spelarna tar det ansvaret, vi kan dock kontrollera spelarnas fysiska status och ställa krav vilket vi också delvis gjorde inför detta VM, och som vi inför framtiden också kommer att fortsätta med samt också utveckla ytterligare.

Vi vill också ha en mycket tätare dialog med U19-landslagets traenerteam för att bättre kunna hjälpa dem i deras viktiga arbete att fånga upp och utveckla unga talanger, samt förmedla ut kunskaperna till U17 och U19-traenere i klubbarna

För landslaget är det helt avgörande att våra spelare får bättre träning och utbildning i sina klubbar om vi ska närma oss internationell toppnivå. Samtidigt ser vi det som helt avgörande för utvecklingen av dansk floorball att landslagen lyckas närma sig internationell toppnivå, inte bara på herrsidan, utan så klart även på damsidan, samt både på U19 herr och U19 dam.

Det är i detta som jag ser det som en Win-Win situation där klubbarnas utveckling och framgångar är beroende av ett framgångsrikt landslag då detta så klart skapar ett större medialt och publikt intresse för sporten vilket också innebär att fler barn och ungdomar söker sig till klubbarna. Samtidigt är landslaget beroende av framgångsrika klubbar som lyckas med breddsatsningar samt kan ge sina spelare rätt träning och utbildning, eftersom landslaget endast är en produkt av det arbete som görs i klubbarna.

Man har nu inom Dafu startat ett talentudviklingsarbete som ska bli mycket intressant att följa, och som jag också hoppas kunna ta större del av längre fram för att i detta kunna ge dessa unga spelare en bild av vilka krav som ställs internationellt och för att bli en del av landslaget.

En annan viktig del som skett är ju också att man nu anmält att man vill delta i VM för U19 dam, vilket också är ett viktigt steg för utvecklingen av dansk floorball.

Ytterligare en viktig del för utvecklingen av sporten är att utveckla organisationen i klubbarna och utveckla den danska ligan där jag tror att det finns många bitar att utveckla för att nå ut till en bredare publik och få fler att söka sig till sporten.

När det gäller din huvudfråga som handlar om uddannelsenivå hos danska tränare så är detta , som jag tidigare nämnt, ytterligare en del som så klart är viktigt för utvecklingen av floorballsporten i Danmark. Jag tror heller inte att det är en tillfällighet att Århus under förra säsongen vann dubbelt på herrsidan, samt att Bulldogs i år gör en mycket bra säsong, samt att jag själv under min säsong i Bulldogs också lyckades rätt ok. Den gemensamma nämnaren där är att lagens tränare i alla tre fallen var/är de bäst utbildade tränarna i ligan och kunde/kan i sitt arbete förmedla all den erfarenheten och kunskapen till spelarna.

Det är i detta jag menar att vi har en stor vinst i att det blir en bra dialog där vi tillsammans, det vill säga landstraenere, klubbtraenere och Dafu ser helheten som utvecklar sporten. I detta arbete är jag som landstraener förr herrelandsholdet beredd att ta ett stort ansvar för utbildningen och utvecklingen av danska tränare och spelare. Det finns som du skriver många tidigare elit- och landslagsspelare som visat att de verkligen har förmågan att nå framgångar i Danmark utan tränarutbidlningar och visat att de är kompetenta tränare. Kan vi i detta också ge dessa duktiga tränare ännu mer uppbackning och kunskaper i form av tränarutbildningar, kunskaper kring grupputveckling och ledarskap, fysisk träning, talangutveckling, internationell utveckling, etc. Det vill säga bitar som de kanske inte alltid fått med sig som spelare på elit- och landslagsnivå så är det så klart positivt för alla som på något sätt är involverade i dansk floorball.

Glenn Wiman
Landstraner Danmark herr 

Om 2 dage kommer der et indlæg fra Kasper Sindt om dette emne 

Advertisement