Sammenhængen mellem en klubs placering og spillerbudget ligger typisk på 70%, det vil sige at med dit spillerbudget i hånden, så har en klub en god indikator på hvor den burde slutte.

Ses der på stillingen som den er her da grundspillet sluttede, giver det dette overblik.

Ligger en klub over tendenslinjen, så har den underpræsteret og omvendt de klubber der er placeret under tendenslinjen har præsteret bedre, end deres økonomi tilsiger.

Overordnet set så er der to klubber der præsterer bedre end forventet, nemlig Randers og SønderJydskE, mens FC København med deres spillerbudget burde være rækkens nummer 1.

Det interessante er at trods FCK der underpræsterer, så er deres økonomi så stærk, at de ikke falder helt igennem. Dog er en 4.plads næppe tilfredsstillende.

Nedenstående viser forskel på klubbernes placering efter grundspillets 22 kampe, holdt op mod klubbernes rangering i forhold til spillerbudget.

Her ses det at 8 hold af de i alt 12 hold, placerer sig indenfor to placeringer af hvad deres spillerbudget tilsiger de burde.

Rangering spillerbudget (a)KlubPlacering (point)Spillerbudget (mio)Forskel
1FC København4 215-3
2FC Midtjylland2 1090
3Brøndby1 95,52
4FC Nordsjælland6 60,3-2
5AGF3582
6AaB953,9-3
7OB850,4-1
8Vejle1036,9-2
9Randers536,24
10Horsens1229,5-2
11SønderjyskE728,44
12Lyngby1121,81
  • (a) Spillerbudget = Klubbernes løndsum spillertrup + afskrivninger spillertrup

Tre hylder

Toppen i dansk fodbold består i princippet af tre hylder, hvor FCK har overladt toppen til Brøndby og Midtjylland, og i stedet er FCK i midtergruppen/subtoppen, hvor Randers og SønderjydskE ligeså er at finde.

Ellers er klubberne at finde mere eller mere præcis hvor de burde være.

Toppen ser ud til at bestå af to hold der dyster om guldet, mens midten/subtoppen kæmper om bronze.

ToppenFC København, FC Midtjylland og Brøndby
MidtenFC Nordsjælland, AGF, AaB og OB
BundenVejle, Randers, Horsens, SønderjydskE og Lyngby

Nu kan FC København stadig nå at melde sig ind i toppen, men det at klubben underpræsterer så meget, gør at sammenhængen mellem klubbernes spillerbudget og placering ligger på historisk lave 33%, mod normalt 70%.

Fem af seks hold

Af de seks hold der burde gå i slutspil (1-6), ja der kom fem af dem med. AaB lykkedes ikke, de var rangeret som nummer seks målt på spillerbudget, men blev overhalet af Randers

Note: Klubberne oplyser ikke lønsummen til spillertruppen, dette er et estimat ud fra en model. Afskrivninger er oplyst i regnskabet

Kilde: Klubbernes seneste årsregnskab

Advertisement