Fra tango  mellem Brøndby og Fortuna Hjørring i mange år til?

Den kommende liga på kvindesiden ser særdeles interessant ud, og den blive et værdifuldt løft til udviklingen af dansk damefodbold.
Fortuna Hjørring og Brøndby har danset tango med hinanden og siddet på DM titlen siden 2002!

Men med etablerede herreklubber der træder ind på scenen med hold i kvindeligaen, så kommer der pludselig en liga med nogle særdeles interessante perspektiver.

Der vil forventet blive allokeret en økonomi der vil være et løft for ligaen, således at spillerne og trænerne der er på området vil få bedre muligheder for at satse på sporten.

Ses der på de to førende hold de seneste 20 sæsoner i form af Fortuna Hjørring og Brøndby, så har førstnævnte i seneste regnskab lønomkostninger på lige knap 4 mio. Et beløb der er fordoblet siden 2015!

Brøndby må formodes at ligge på samme niveau, mens de øvrige klubber har ligget markant under.

Men med en ny TV aftale, og etablerede organisationer bag flere af klubberne, så ser ligaen ud til at få et gevaldigt økonomisk løft

Nye hold

At der er sket noget ses på de hold der er i ligaen i dag, for blot fire hold er tilbage fra sæson 2018/19 i form af Fortuna Hjørring, Brøndby, KoldingQ og FC Thy-Thisted.

Nye hold siden den sæson er AGF, FC Nordsjælland, HB Køge og AaB.
For mange af klubberne er damefodbolden måske på den korte bane økonomisk tab, men markedet for damefodbold burde vokse markant, og for klubberne kan det vise sig gunstigt at spille den bedste liga for kvinderne.

Sammenligning med håndbold

Sammenlignet med håndboldligaen for kvinder, så ligger fodbold under denne økonomisk, og som liga er fodboldligaen på cirka 30% af hvad håndboldligaen er i omsætning.

Fortuna Hjørring der sammen med Brøndby er klubben der bruger flest lønkroner, vil med nuværende beløb være rangeret som nr.10 blandt holdene i damehåndboldligaen.

Det må forventes at de to ligaer vil blive mere lige rent økonomisk.

Europa

Danmark har to hold med i Champions League, og fire gange har danske hold været i en semifinale. Fortuna Hjørring var i finalen 2003 og Brøndby har været tre gange i semifinalen i 2004, 2007 og 2015).

I den seneste turnering tabte både Fortuna Hjørring og Brøndby i 1/8-finalen til Lyon (0-11) og Glasgow (2-3).

At spille med i Champions League er ikke en guldrandet forretning, for præmiepengene står ikke mål med herrernes turnering.

Euro Kvinder Mænd
Vinder 250.000 19.000.000
tabende finalist 200.000 15.000.000
semifinale 50.000 12.000.000
kvartfinale 25.000 10.500.000
1/8-finale 0 9.500.000
Kval til gruppespil 0 15.250.000
3.kvalrunde 0 480.000

Lønniveau

Med øget eksponering herhjemme og forhåbentlig internationalt, så vil økonomien vokse og lønningerne i den danske liga stige.

Hos Fortuna Hjørring og Brøndby ligger gennemsnitslønnen for truppen lige under 200.00 om året, mens det for spillere i de øvrige klubber er mindre.

Skal en klub op på et basalt fuldtidssetup, så skal omsætningen være på 9-12 mio om året, skal det være et setup på fuldtid med kvalitet, så skal klubberne regne med 15-20 mio i omsætning.

Løftes det spotrslige niveauet herhjemme, så er der mulighed for at komme til udlandet, og her er lønnen noget bedre hos de bedste klubber. Her kan årsløn være mellem 500-750.000dkr om året.

Men løftes det økonomiske niveau i kvindeligaen, så bliver spillerne længere i ligaen må det forventes, med mindre klubberne henter udenlandske spillere, på bekostning af danske spillere.

Herunder baseret på kilder i miljøet, så er klubbernes samlede personaleomkostninger.

blog kvindeliga lønniveau

Eksponering

Herunder en oversigt over eksponering, den første grafik viser hvordan det ser ud for klubberne når de bruger deres sociale platforme for kvindeholdet. FC Nordsjælland har ikke nogen platform for kvindeholdet, de har valgt at bruge klubbens, således at kvindeholdet bliver eksponeret til alle klubbens fans.

I grafik to, vises hvor mange klubberne vil nå, hvis de bruger samme platforme som til klubbens herrehold! Dermed bliver kvindeholdets mulighed for at tiltrække sponsorer langt større, da deres eksponering er markant større end nu.

blog kvindeliga eksponering1

blog kvindeliga eksponering2

Fra at Fortuna Hjørring var ‘størst’ på de sociale medier, så bliver eksponeringen en helt anden, hvis alle klubber følger FC Nordsjællands eksempel.

International succes

Kvindeligaen har i dag to pladser til Champions League, men Danmark skal blot rykke to pladser op, så hedder det tre hold i i turneringen.

Sæsonen er startet og det bliver interessant at se udviklingen, foreløbig viser tilskuertallene fra de to første runde at det ser positivt ud.

Advertisement