For nogle dage siden lavede jeg et indlæg om antal pasninger i en periode, det fik mig til at spørge en svensk træner med fortid i Danmark, om der faktisk var statistik på dette område i Sverige.

Det var der ikke rigtigt, ikke offentlig i hvert fald, men det blev til en lille snak om betydningen om at kunne lave pasninger og hvad det betyder for ens spillestil/taktik.

Hvad er dine tanker om pasningsspillet i Danmark generelt set på seniorniveau?

Det som avgör antal passningar etc handlar i Danmark oftast om vilka som spelar tillsammans snarare än det handlar om spelide. 90 % av de Danska spelarna är dåligt taktiskt tränade och kan inte omsätta spelider i praktiken utan det blir lite från gång till gång tänk.

Arbetet måste läggas på de yngre spelarna från det att de börjar med att sätta tekniken i de olika element som ingår i idrott i allmänhet. I Sverige har vi nu valt att lägga huvudfokus på grunder för teknik på alla områden. Detta för att så många som möjligt ska ha den förkunskap som krävs för att kanske kunna bli riktigt bra och nå så högt som SSL och landslag.

Jag brukar tycka det är rätt underhållande att se Danska tränare prata om taktik etc efter sina matcher då det för mitt rätt så tränade öga inte finns någon sådan. Det glimtar kanske till ibland att man kan se något lag som har intränade mönster eller zoner de går efter. I regel handlar det om vilka spelare som spelar tillsammans och vilken förståelse de har för spelet och varandra.

Er der i den svenske træneruddannelse noget der omhandler dette område?

Utbildningen som avhandlar statistik ligger på Block 4 och även på elit tränar utbildningen som numera bedrivs på Högskola.

Vi har ganska nyligen gjort om våra utbildningar för barn och ungdom och inom kort kommer även senior biten att ändras till det bättre. Det är ett helt annat tänk omkring utbildning och utveckling nu än det var tidigare.

Jag vet att det finns utbildningar även i Danmark och jag menar inte att man måste åka till Sverige, men jag förstår inte vad som är fult i att titta på dem som är ledande inom idrotten för att lära sig av dem och på så sätt slippa uppfinna hjulet. Jag vet att det finns flera tillfällen där både tränare och domare som utbildar i Sverige har erbjudits sig att komma till Danmark, men det har många gånger blivit sagt nej till detta. Nu har jag dock hört att det ska vara eller har varit något i samband med en match där svenska domare höll i någon form av föreläsning och workshop. Mycket glädjande att höra givetvis.

Så balancen mellem at spillerne skal improvisere/følge et system er svær?

Jag fick nu höra att Danska landslaget ska spela ett växel press system och det är ju verkligen synd att man resonerar på det sättet i ett landslag som borde vara den instans inom dansk innebandy som är innovativ. Möjligen kan det hålla siffrorna nere mot bättre motstånd men det är knappast något som kommer utveckla spelare eller ledare som verkar i dansk innebandy. Det tänks för kortsiktigt och det tänks fel. Detta är inte uteslutande Kasper Sindts eller hans föregångares fel utan i allra högsta grad klubbarna i Danmarks fel. Det ställs på tok för låga krav för att kunna kalla sig elitspelare i Danmark i innebandy. Att träna i snitt 2 pass i veckan med tvivelaktig sommarträning är anledningen till att Danmark halkar efter medan andra nationer kliver framåt. DAFU drivs av personer som har kunskap men besluten tas av personer som inte har det, detta skapar stora hål i organisationen och utvecklingen av organisationen. Att danska innebandy spelare borde få landslaget täckt av DAFU dvs klubbarna känns arrogant och fel. Ska de bli ersatta för att representera sitt land bör de också lägga det arbete som krävs.

Men för att svara på din fråga så är det inte alls svårt att improvisera eller att följa ett system däremot är det en stor utmaning att mästra det. Detta kräver tid, kvalitet och ambition.

Hvordan ser du svensk og finsk pasningsspil?

Studerar man Sveriges nya tanke och hur Finland spelat under 5-6 år nu så är det precis så att de spelar ett rakt och snabbare spel där man gärna tar mycket avslut. Man har gått bort mera och mera från att spela bollen runt  och runt och man vågar anfalla i svåra zoner på ett annat sätt. Sen är det fortfarande så att man man helst inte vill tappa bollar i utsatta zoner men så kommer det alltid vara. Sen är det otroligt stor skillnad i kvalitet på spelarna som kommer av att de helt enkelt har tränat med mera kvalitet och fler antal timmar. Man pratar om10000 timmar regeln för att ha chansen att bli toppspelare.

Så de danske klubber skal satse mere på uddannelse hos trænerne?

Utan tvekan är det vägen fram. Sen kvittar det mig om man använder sig av svenska, danska, tyska eller annan nationalitet det handlar i slutänden om vad de bidrar med. Men visst hade det varit kul om några föreningar hade vågat investera i en dansk tränare och utbilda honom eller henne. Vill man ha kvalitet från Sverige så kostar det, men man bör som förening göra ett bättre undersökande arbete innan man kontrakterar en tränare så man vet att de tjänster man får utförda är värda pengarna. Det har varit allt för många dåligt scoutade tränare åtminstone tycker jag det.

Der bliver også lagt lidt slanter hos svenske spillere jo

Jag har inga problem med att man betalar stora pengar, men gör man det så får man någonstans kräva att de beter sig därefter och föregår med gott exempel. Funkar ju inte att ha killar som dyker upp 1 pass i veckan och matcher, vart är värdet i det? Kom ihåg att nu pratar jag om värdet i sporten och inte den enskilda klubben. Om en förening vill betala stora pengar för en spelare ska de få göra det, det ska ingen annan bestämma. Men de utarmar sporten innebandy och bidrar till att Danmark ytterligare faller efter.

når eneste mulighed for at forstærke sig er via svenske spillere, så bliver det ved med at være sådan. Selvom de ikke spiller mere, holder de desværre for dansk standard stadig niveau!

Utan tvekan håller de, vi ska komma ihåg att en hel del av de spelare som nu spelar i Danmark från Sverige är väldigt duktiga innebandy spelare. Men ska Danska spelare utvecklas och få erfarenhet måste de också spela viktiga roller i sina klubblag och ska landslagen bli bättre måste de bestå av spelare som har just den erfarenheten.

Det er snart slut med at kunne være iden bedste række med 2 ugentlige træninger! overliggerne løftes stille og roligt, og på et tidspunkt må den øgede træningsmængde betyde noget (hvis der er lavet ordentlig træning i ungdom)

2 tränings tillfällen och 1 match i veckan räcker naturligtvis inte, såvida inte alla i truppen bedriver egen träning också minst 2 pass i veckan.

Sommarträning och underållsträningen är också stora viktiga bitar som det fuskas med allt för mycket. Man måste också komma ihåg att för att få värde av fysisk träning krävs det att man tränar på teknikerna som krävs för att utföra de olika momenten. Att bara gå på gymmet och köra bänkpress, biceps etc är inte tillräckligt. Vi håller på med en explosiv, snabb och rörlig sport och då måste man träna på dessa områden mera specifikt.